Asim Kurjak: Imamo 224 doktora nauka u dijaspori koje planiramo početi pomalo vraćati u Bosnu i Hercegovinu

Asim Kurjak: Imamo 224 doktora nauka u dijaspori koje planiramo početi pomalo vraćati u Bosnu i Hercegovinu

Internacionalna akademija nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je u Hotelu Evropa u Sarajevu održala okrugli sto na temu “Kuda ide Bosna i Hercegovina”. 

O brojnim aktuelnim temama i problemima koji opterećuju i s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, ali i potencijalnim rješenjima govorili su akademik Asim Kurjak, predsjednik IANUBiH, te akademici Sead Alić, Žarko Papić, Žarko Primorac, Izet Mašić, kao i prof. dr. Halima Resić, redovna članica IANUBIH i profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

“Preko milion i po građana BiH je u dijaspori i drugi smo u svijetu po tome. Od toga je 224 doktora nauka i 117 pjesnika i književnika. Nemamo još uvijek odgovora kako te uspješne građane BiH vezati sa maticom zemljom. Pokušat ćemo ih pomalo vraćati”, kazao je Kurjak.

211127019_3

Dina Selesković, akademski skulptor i voditelj razreda za dijasporu IANUBiH, podsjetila je da su podaci Svjetske banke za BiH poražavajući kada je emigracija u pitanju.

“Dijaspora BiH u svijetu je jedan nevjerovatan resurs koji Bosna i Hercegovina ima, ali je neiskorišten zbog letargičnosti i manjka institucionalnog pristupa dijaspori. Što je veća naša posvećenost saradnji sa dijasporom postojat će veća mogućnost da se uhvatimo u koštac sa svim promjenama koje se dešavaju u našem društvu”, kazala je Selesković.

Izvor

Previous Pronađeno tijelo i drugog radnika turskog 'Cengiz Insaata'
Next Mehmedović: Ili je Biden izgubio pamćenje ili njegovi predstavnici na Balkanu rade za velikodržavne projekte

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dodijeljena priznanja učesnicima BOSEPO olimpijade (VIDEO)

Učesnicima Naučne olimpijade Bosanski naučni projekt (BOSEPO 2020) dodijeljena su prizanja, a kao i ranijih godina učenici sa najboljim projektima će Bosnu i Hercegovinu predstavljati u cijelom svijetu.

NAŠI LJUDI

Ensar Gackić – od izbjeglice iz Bosne i Hercegovine do inžinjera u Boeingu

Ne znam da li postoji neko u dijaspori ko ne razmišlja o povratku, a bosanski jezik, bosanska kultura je integralni dio našeg života. Bosanskohercegovačka dijaspora je jedna od najbrojnijih u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Genijalka iz komšiluka: Lejla Smajlović postala urednica uglednog svjetskog časopisa o matematici

Na spisku imena uredničkog kolegija časopisa “Journal of Number Theory”, najuglednijeg lista koji objavljuje tekstove iz teorije brojeva, među profesorima s univerziteta Princeton, Stanford, Berkley, John Hopkins, Instituta Max Planck