Asim Šahman – Poznati rukometni trener u projektu proizvodnje aronije i borovnice

Asim Šahman – Poznati rukometni trener u projektu proizvodnje aronije i borovnice

 

Uz rukomet, koji je zavolio još kao dječak, poznati trener i sportski stručnjak Asim Šahman sve više  postaje, kako kaže, ovisnik o prirodi i neiscrpnim ljepotama koje ona nudi.

Zato nije ni čudo što je prije pet godina na lokaciji Gredina u bugojanskoj općini, na nadmorskoj visini od 700 metara, kupio oko 54 duluma nekorištenog i zapuštenog zemljišta, koje je najprije kultivirao a onda stavio u funkciju.

– Na površini od oko deset duluma zasijali smo oko 1.100 stabala aronije, i oko hiljadu stabala borovnice. Na drugom dijelu imanja nalaze se zasadi maline koju ove godine, zbog niske cijene, nismo ni brali –  kazao je Šahman. Dodaje da je zadovoljan ostvarenim rezultatima, te da se uzgojem spomenutih poljoprivrednih kultura počeo baviti iz hobija.

– Nakon sportske karijere i silnih putovanja, odigranih turnira i mečeva, moja porodica je odlučila da se definitivno vrati u Bosnu i Hercegovinu. Želja nam je bila da se nečim bavimo u miru i bez stresa, a ako bude od toga neke koristi, još bolje. Ako ne, uživat ćemo u pogledu na grad koji je s ovog mjesta fantastičan – kaže Šahman.

Ističe da je s plantaže aronije ovih dana ubrao oko devetsto kilograma veoma kvalitetnog ploda, od kojeg je u prerađivačkom pogonu u Gračanici spravljeno više od 650 litara čistog, koncentriranog soka. Zbog trenutnog stanja u malinarstvu, razmišlja o tome da se u narednom periodu odredi prema tržištu i uveze specijalne mašine za spravljanje sokova i džemova od raznog voća.

– Također, planiramo proširiti zasade aronije, a značajne prinose očekujemo i od borovnice. U kasnijoj fazi, na jednom grmu trebalo bi biti oko sedam kilograma borovnice – naglasio je. Na jednom dijelu zemljišta porodica Šahman uzgaja i povrće, uglavnom za vlastite potrebe, a posjeduje i oko dvadesetak košnica pčela.

– Supruga i ja željeli smo da imamo zdravu, organsku hranu. Drago mi je da smo uspjeli u tome. S Gredina kući nosimo voće i povrće, za koje znamo da ne sadrži nikakve hemijske dodatke – naglašava Šahman.

Zaključuje da je svaki uspjeh zagarantiran, ako se čovjek u potpunosti posveti poslu kojim se bavi. Najavljuje, također, još kvalitetniji međunarodni turnir “Rukomet je moja budućnost” idućih godina, te skori završetak projekta izgradnje modernog sportsko-rekreacionog centra “Biser Rostovo”.

Previous Kvalifikacije za EP - Odbojkašice Bosne i Hercegovine savladale Latviju
Next Bajramska čestitka Reisu-l-uleme

You might also like

NAŠI DANI

Žele put ka Sarajevu: Hiljade ljudi u Srbiji čekaju postavljanje kamena temeljca (Video)

Povezivanje Beograda i Sarajeva autoputem počinje se realizovati i simbolično današnjom ceremonijom u Sremskoj Rači.

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici

U Vlasenici je danas obilježena 30. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica. U tom gradu je u proljeće i ljeto 1992. godine ubijeno više od 2.500 bošnjačkih civila, a kroz hangare

NAŠI DANI

Oko 350 studenata danas je pohodilo bosanski kraljevski grad Bobovac

Oko 350 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine danas je pohodilo kraljevski grad Bobovac u sklopu Studentskih pohoda. Uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine podignute su zastava Bosne i Hercegovine