Avdo Huseinović: Mislim da operativci BIA-e nikad iz Bosne nisu ni otišli

Avdo Huseinović: Mislim da operativci BIA-e nikad iz Bosne nisu ni otišli

Avdo Huseinović, autor brojnih dokumentarnih filmova o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i počinjenim zločinima, izrazio je žaljenje zbog prikazivanja dijela filma “Heroji Halijarda” na Sarajevo Film Festivalu. Riječ je o filmu koji veliča četnički pokret te se njegovim prikazivanjem, smatra Huseinović, SFF kao svjetski brend “opeksinio”.

– Često za mnoge događaje posljednih godina u našoj zemlji nisam iznenađen jer mi olako zaboravljamo i uopće ne dajemo značaj djelovanju Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA) na našim prostorima. U toku agresije na BiH ovdje su bile njene brojne jedinice i operativci. Mislim da nikad iz Bosne nisu ni otišli.

Vidljivo je to od brojnih montiranih optužnica za najvažnije ličnosti odbrane RBiH, toga da je Srbija postala sigurna kuća za stotine ratnih zločinaca preko insceniranog slučaja Vučić u Potočarima 2015. Mislim da je i u slučaju prikazivanja filma koji veliča četnički pokret BIA umiješala prste – izjavio je Huseinović za Faktor.

On dodaje da nijedan njegov dokumentarni film nikada nije prikazan na Sarajevo Film Festivalu niti je, govori, ikad imao kontakt sa ljudima koji vrše selekciju programa na Festivalu.

Lično, tvrdi, ne smatra to manjkavošću u dosadašnjoj autorskoj biografiji.

– Četnički pokret je doživio rehabilitaciju u Srbiji. Upratio sam desetine igranih filmova i serija u Srbiji u kojima se veliča.

Film “Heroji Halijarda” oca i sina Bajića ide u pravcu da se falsifikuju historijske činjenice. Ne bi me iznanadilo da nam se narednih godina pojavi film o tome kako je ratni zločinac Ratko Mladić bio humanista. Ne zaboravite da je on od 1992. do jula 1995. komandovao ubijanjem desetina hiljada Bošnjaka… – poručio je Avdo Huseinović.

Podsjetimo, u sklopu programa SFF-a 15. augusta održan je “Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija” na kojem je predstavljen srbijanski film Radoša Bajića “Heroji Halijarda” koji promoviše četništvo i prikazuje četnike kao pozitivce.

Previous Hutba o nasilju u porodici: Porodice i građani ne smiju biti taoci ničijeg nekontroliranog bijesa i bezumlja
Next Bosanske odbojkašice pobijedile hrvatske i ubilježile drugu pobjedu na Evropskom prvenstvu

You might also like

RIJEČ

Suosnivač Pink Floyda Roger Waters: Kako Zapad još uvijek pokušava prikazati Izraelce kao žrtve?

Roger Waters, suosnivač slavne muzičke grupe Pink Floyd, osudio je zapadne zemlje koje Izrael, koji sedmicama bombarduje Pojas Gaze, još uvijek želi prikazati kao žrtvu, javlja Anadolu. “Ljudi koji žive

RIJEČ

Štošta se promijenilo od Balkanskih ratova, kada je Srbija tuđim parama mogla ratovati i osvajati

Neće službeno Sarajevo veličati postupak Gavrila u pokušaju u Potočarima, niti praviti spomenike ratnim zločincima… Piše: Emir Hadžikadunić U samo nekoliko mjeseci Srbija je održala nekoliko teških lekcija iz historije svojim

RIJEČ

Biserko: RS je jedini pravi ratni plijen, koji je Srbija dobila iz ratova devedesetih?

Riječ je o odavno utvrđenom državnom projektu u koji su ugrađene sve elite: i one na vlasti i one u opoziciji i većina društva. U tom smislu, nevažno je da