Azem Vlasi: Sad je u Srbiji sve kao u vrijeme Miloševića. Na istim talasnim dužinama su mediji

Azem Vlasi: Sad je u Srbiji sve kao u vrijeme Miloševića. Na istim talasnim dužinama su mediji

Gost telwevizije N1 bio je kosovski advokat, politički konsultant, bivši visoki državni i partijski funkcioner Azem Vlasi.

Vlasi je oštro kritikovao srbijanske vlasti u Beogradu, a tvrdnje o planovima za osnivanje takozvane velike Albanije, ocijenio je smiješnim.

Na početku razgovora, kratko je govorio o pokušaju atentata na njega. Kazao je da se fizički osjeća dobro.

”Fizički sam dobro, istraga još traje, ali ono što se odmah saznalo pošto su trojica otkriveni, riječ je o jednoj struktuiranoj terorističkog organizacije. Cilj je izazivanje straha, nesigurnosti pa i panike. Ta grupa ima čudan plan, spisak od nekih dvadesetak Albanaca, javnih imena. Treba eliminisati nas koji nismo riješili albansko pitanje. Već se zna šta se dogodilo, fizički sam dobro, utekao sam od toga i vidjećemo šta će biti dalje”, ispričao je Vlasi za N1.

Situaciju s viznim režimom između Kosova i Bosne i Hercegovine okarakterizirao je apsurdnim.

 ”Kosovo i Bosna i Hercegovina imaju odnose kao i sa svim drugim zemljama bivše Jugoslavije osim sa Srbijom. Imamo apsurdnu situaciju u vezi strogog viznog režima. Krivica leži isključivo na bosanskoj strani. Time je i robna razmjena jako otežana. MI smo uvijek bili otvoreni. Na našoj strani nema nijedan jedini problem da bude slobodan liberalni granični režim. Mi smo taj problem riješili i sa Srbijom”, kazao je on.

Potom je komentirao sve učestalije razmjene oštrih riječi na relaciji Ramuš Haradinaj – srbijanski zvaničnici. Njegov utisak je da je problem predimenzioniran.

 ”Ovdje nekad neko hoće da stvori posljedice. Povik na Ramuša Haradinaja je zbog ljutnje što francuski pravosudni organi nisu udovoljili potjernici Srbije. Beograd se nije ustručavao, vlasti, a ne samo mediji, da popljujuju. Haradinaj je sada ljut čovjek, daje izjave. Sve to ima više komične nego tragične dimenzije, ali ostavlja posljedice u našoj ukupnoj klimi. Kao što znate, odnosi Kosova i Srbije su prilično relaksirani u Briselu. Ali ta propaganda stalno drži podgrijanom tu atmosferu napetosti i neprijatan osjećaj u komunikaciji Kosova i Srbije”, naglasio je.

Opasnijim je ocijenio izjave Aleksandra Vučića.

”Veće posljedice po naše odnose i za stanje u regiji mogu imati izjave zvaničnika kao što je premijer Srbije Vučić nego izjave Haradinaja koji je lider jedne opozicione partije. Nerazumno je kako je to Haradinaj izjavama provocirao Srbiju, ako kaže molimo da nas Srbija ostavi na miru. Ne znam šta je tu provokacija i koje su dimenzije te provokacije. Kakvu trećinu teritoriju Srbije? Otkud vam to? Ne postoji, nećete naći u izjavama zvaničnika pojam velike Albanije.

Srpske vlasti se tom retorikom služe da Kosovo i Albance predstave kao destabilizirajući faktor. Teorija o velikoj Albaniji je smiješna. Nismo mi ludi da mijenjamo granice i okrenemo svijet protiv nas. To je propaganda koja ima za cilj skretanje pažnje prema Kosovu i Albancima kao destiblizirajućem faktoru.

Srbija je jedini faktor nestabilnosti u regiji. Sve države nastale raspoadom bivše Jugoslavije osim što Srbija ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu. Nijednom riječju se Beograd nikad javno nije ogradio od referenduma o otcjepljenju RS-a, to destibilizira stanje u regiji, a ne Kosovo”, kazao je gost Novog dana.

”Sad je u Srbiji sve kao u vrijeme Miloševića. Na istim talasnim dužinama su mediji. Sad imate memorandum 2 u kojem je prva tačka da ono što nije ostvareno ratovima, pokušati ostvariti mirnim sredstvima i diplomatskim manipulacijama, drugo, izjednačiti krivicu i reći da su građani krivi, da su krivi građani Bosne koji su branili Bosnu.

Nas su zvali sepratistima. Uvijek su drugi krivi, a u Beogradu ne daj Bože. Mene frapira kako se stvari na djelu događaja. Što se tiče ideje projekta velike Srbije, da se razumijemo, ovdje još živi ta ideja. Sa Hrvatskom je to završeno, ali prema pola Bosne nije. Taj projekt računa na pola Bosne i Kosovo”, ispričao je Vlasi u razgovoru za N1.

Previous U našoj državi prvi put više od 750 hiljada zaposlenih: U djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane značajno povećanje zaposlenih
Next Bobovac domaćin prvog 'Gastro festa'

You might also like

RIJEČ

Je li tvrdnja o nižim cijenama na Zapadu zapravo mit?

-Prije dvadesetak godina sam se učlanio na jedan fudbalski navijački internet forum. Tu sam upoznao člana koji je uvijek objavljivao statistiku kluba i na njegovim postovima se moglo pronaći mnogo

RIJEČ

Bursać: Trivićev hljeb sa sedam genocidnih kora

Pročitali ste to sigurno, vlasnik pekare “Manja” i predsjednik Unije poslodavaca bh. entiteta Republika Srpska Saša Trivić na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter), u sred neke rasprave, napisao je mrtav-hladan,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Dnevnik sa Pala Mladena Vuksanovića: 110 dana među ubicama Sarajeva

Uspomena na velikog čovjeka koji je uspio sačuvati razum i ljudskost u samom srcu tame. Piše: Tomislav Marković April je mesec, vreme crnih godišnjica za Sarajevo i celu BiH, ali i vreme