Azerbejdžanci uveli u naoružanje srbijanske topove zarobljene od Armenije

Azerbejdžanci uveli u naoružanje srbijanske topove zarobljene od Armenije

Srbijanski protivavionski top proizveden u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, koji je Azerbejdžan zarobio za vrijeme rata u Nagorno-Karabahu od armenskih snaga, uvršten je u naoružanje azerbejdžanske vojske i prikazan na nedavno održanoj vježbi sa Turskom.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na snimcima objavljenim sa te vježbe primijećen je sovjetski oklopni transporter MT-LB naoružan Zastavinim trocijevnim protivavionskim oruđem kalibra 20 milimetara, pod oznakom M-55A4.

“Porijeklo borbenog oruđa je ratni plijen iz 44-dnevnog rata prošle jeseni kada su Armenci ostali bez znatnog broja MT-LB naoružanih oruđima M-55A4B1 i M-55A3B1. Na snimku se vidi da je MT-LB prebojen u jednoličnu boju pijeska prije nego što je dodijeljen jedinicama razmještenim u izolovanoj enklavi Nahičevan, gdje je od 5. do 8. oktobra održana zajednička azersko-turska vježba ‘Neraskidivo bratstvo-2021′”, navodi se u tekstu.

Portal podsjeća da su Armenci iz viškova vojske Srbije pred rat nabavili oruđa M55 preko privatne firme Vektura trans, registrovane u Beogradu, a da je oružje prevezeno iz Niša i Beograda u Jerevan tokom 2019. i 2020. godine.

“Armenci su ‘trocijevce’ postavili na zadnji dio borbenih mašina MT-LB, proizvoda sovjetske industrije koji je poznat kao izdržljivo vozilo izuzetne prohodnosti. Sa trocijevcem to su postala vozila korisna za vatrenu podršku i dejstvo po živoj sili, a u ograničenoj mjeri i za protiv-vazdušnu odbranu”, navodi se.

U vojsci Srbije je ranije procijenjeno da su ‘trocijevci’ M-55 prevaziđeni pa je tokom reorganizacije 2006. i 2007. godine taj top povučen iz naoružanja u svim varijantama, i u vučnoj i u samohodnoj na vozilu BOV-3.

Prema procjenama pojedinih medija, Armenci su za vrijeme rata ostali bez čak 35 oklopnih transportera sa Zastavinim topom M-55.

Pretragom interneta i analizom azerbejdžanskih snimaka iz zvaničnih izvora i novinskih izvještaja, ustanovljeno je da je uništeno ukupno 11 MT-LB sa topovima, dok je preostalih 24 zarobljeno na raznim mjestima u “popravljivom stanju”, od kojih su neki sada uvedeni u naoružanje.

Izvor: Agencije

Previous Državni službenici opet na protestima: Naših 73 miliona KM godišnje daju entitetima i jačaju ih
Next Tvrtka I, za kralja Bosne, okrunio je djed Crkve bosanske

You might also like

NAŠI DANI

Aliyev: U Karabahu su za jedan dan izvršeni svi zadaci

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je danas kako su u regiji Karabah za jedan dan izvršeni svi zadaci, te da je Azerbejdžan ponovo uspostavio suverenitet, javlja Anadolu Aliyev je dao

NAŠI DANI

Erdogan: Turska ostaje uz Bosnu i Hercegovinu i braću Bošnjake

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan se videoporukom obratio na komemoraciji povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Na samom početku obraćanja, Erdogan je iskazao rahmet pred duše

NAŠI DANI

Srebro za Lanu Pudar na Svjetskom juniorskom prvenstvu

Nakon osvojenog 1. mjesta na 200m leptir, bosanska zlatna plivačica Lana Pudar danas je bila 2. na 50 metara iste discipline. S vremenom 26.26, Pudar je zaostala samo šest stotinki