Balkanska matematička olimpijada: Pet medalja za bosanske matematičare

Balkanska matematička olimpijada: Pet medalja za bosanske matematičare

Na Kipru je od 4. do 9. maja održana 39. po redu Balkanska matematička olimpijada (BMO). Nakon 2 godine online olimpijada učenici su napokon imali priliku da uživaju u odlasku na takmičenje uživo. Put na Kipar ispostavio se veoma uspješnim za matematičku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Bh. ekipa sa Kipra se vraća sa osvojenih 5 medalja. Osvojeno je 1 srebro, 4 bronze i jedna počasna pohvala. Reprezentaciju su činila čak četvorica učenika naše škole koji su svi osvojili medalje što je uspjeh kakav nije zapamćen u historiji naše škole, navode iz Druge sarajevske gimnazije.


Srebrnu medalju osvojio je Boris Stanković, učenik 4. razreda završivši svoju takmičarsku karijeru na Balkanijadama u stilu. Borisu je ovo treća srebrna i ukupno četvrta medalja sa BMO čime se upisao srebrnim slovima u historiju bh. matematike postavši učenik sa najviše medalja na ovom takmičenju u modernoj historiji naše zemlje.
Srebrne medalje za bod su izmakle Harisu Imamoviću, učeniku 4. razreda i Benjaminu Mujkiću, učeniku 1. razreda. Bronzanu medalju osvojio je i Mirnes Fehrić, učenik 3. razreda.
Petu bronzanu medalju za BiH osvojio je Marko Dimitrić, a počasnu pohvalu njegov kolega iz Gimnazije Banja Luka Marko Vučić.

Ponosni profesori Emir Kalajdžija i Amar Bašić prezadovoljni zbog ostvarenih rezultata istakli su da su učenici naše škole pripreme za ovo takmičenje radili su u sklopu Kluba matematike Druge gimnazije Sarajevo. Vrijedi posebno spomenuti da su Boris i Haris već duže vrijeme među glavnim predavačima u Klubu, a da im se od ove godine u tome pridružuje i Benjamin kao mlada nada.

Lideri bh. matematičke reprezentacije na ovoj olimpijadi bili su prof. dr. Senada Kalabušić. prof. dr. Zenan Šabanac i Bojan Pažin, a odlazak na Balkanijadu u potpunosti je podržalo i omogućilo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo

Previous Mađarski premijer šokirao susjede: ‘Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku’
Next Pokazati svijetu da i Bosna i Hercegovina ima svoje adute kao i bogatstvo

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U našoj zemlji 3,8 miliona korisnika mobilne mreže

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija dominantnih operatora u trećem kvartalu 2019. godine iznosio je 590.409, što predstavlja pad od 2,6% u odnosu na treći kvartal 2018. godine. Ukupni odlazni

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski naučnik na čelu tima za istraživanje ajkula u okviru projekta Nacionalne Geografije

  Andrej A. Gajić iz Bosne i Hercegovine dobio je prestižnu poziciju unutar National Geographic Society odobrenu od strane Committee for Research Exploration i time postao jedna od malobrojnih osoba

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Energoinvest otvorio laboratoriju iz domena naprednih tehnologija ‘Blum Lab’

Nakon sedam mjeseci pripreme i obezbijeđenja danas prezentujemo projekta iz domena naprednih tehnoliogija i u čast prvog direktora Energoinvesta Sarajevo promovišemo laboratoriju pod nazivom Blum Lab koja predstavlja inkubator i