Balkanska matematička olimpijada: Pet medalja za bosanske matematičare

Balkanska matematička olimpijada: Pet medalja za bosanske matematičare

Na Kipru je od 4. do 9. maja održana 39. po redu Balkanska matematička olimpijada (BMO). Nakon 2 godine online olimpijada učenici su napokon imali priliku da uživaju u odlasku na takmičenje uživo. Put na Kipar ispostavio se veoma uspješnim za matematičku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Bh. ekipa sa Kipra se vraća sa osvojenih 5 medalja. Osvojeno je 1 srebro, 4 bronze i jedna počasna pohvala. Reprezentaciju su činila čak četvorica učenika naše škole koji su svi osvojili medalje što je uspjeh kakav nije zapamćen u historiji naše škole, navode iz Druge sarajevske gimnazije.


Srebrnu medalju osvojio je Boris Stanković, učenik 4. razreda završivši svoju takmičarsku karijeru na Balkanijadama u stilu. Borisu je ovo treća srebrna i ukupno četvrta medalja sa BMO čime se upisao srebrnim slovima u historiju bh. matematike postavši učenik sa najviše medalja na ovom takmičenju u modernoj historiji naše zemlje.
Srebrne medalje za bod su izmakle Harisu Imamoviću, učeniku 4. razreda i Benjaminu Mujkiću, učeniku 1. razreda. Bronzanu medalju osvojio je i Mirnes Fehrić, učenik 3. razreda.
Petu bronzanu medalju za BiH osvojio je Marko Dimitrić, a počasnu pohvalu njegov kolega iz Gimnazije Banja Luka Marko Vučić.

Ponosni profesori Emir Kalajdžija i Amar Bašić prezadovoljni zbog ostvarenih rezultata istakli su da su učenici naše škole pripreme za ovo takmičenje radili su u sklopu Kluba matematike Druge gimnazije Sarajevo. Vrijedi posebno spomenuti da su Boris i Haris već duže vrijeme među glavnim predavačima u Klubu, a da im se od ove godine u tome pridružuje i Benjamin kao mlada nada.

Lideri bh. matematičke reprezentacije na ovoj olimpijadi bili su prof. dr. Senada Kalabušić. prof. dr. Zenan Šabanac i Bojan Pažin, a odlazak na Balkanijadu u potpunosti je podržalo i omogućilo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo

Previous Mađarski premijer šokirao susjede: ‘Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku’
Next Pokazati svijetu da i Bosna i Hercegovina ima svoje adute kao i bogatstvo

You might also like

Ekonomija/Biznis

Povratnik iz dijaspore osnivač uspješne IT firme u Sarajevu

Anel Čiplaković, povratnik iz Njemačka osnivač je IT firme WebMajstor iz Sarajeva, koja je u veoma kratkom vremenskom periodu doživjela izuzetan rast. Da ova kompanija planira ozbiljne projekte i u budućnosti svjedoči

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Načelnik Efendić ugostio Huseina Hujića, direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je danas prijem za Huseina Hujića, direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija ( IFIA ) i generalnog sekretara Asocijacije inovatora BiH (AIBIH). Prijem

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosna i Hercegovina dobila dozvolu za istraživanje svemira

Bosna i Hercegovina se obavezuje da neće okupirati Mjesec niti druga nebeska tijela. To stoji u dokumentu koji je ratificiran u četvrtak, 16. januara, na sjednici Parlamentarne skupštine Bosne i