Banjaluka: Povodom Dana državnosti BiH održana izložba “Stara Bosna”

Banjaluka: Povodom Dana državnosti BiH održana izložba “Stara Bosna”

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je u Banjaluci održana izložba “Stara Bosna”.

Organizatori su potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić i Galerija “Preporod” iz Zenice. Iz Salkićevog kabineta saopšteno je da su slike koje su izložene i prezentovane na ovoj izložbi rađene različitim tehnikama sa motivima stare Bosne kojom su umjetnici prikazali hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine.

“Ovom večerašnjom izložbom sa motivima naše domovine Bosne i Hercegovine, u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH, ovdje u Banjaluci, mi svjedočimo snagu naše domovine. Ova izložba predstavlja nastavak kontinuiteta obilježavanja Dana državnosti u ovom dijelu naše domovine”, kazao je Salkić koji je otvorio izložbu.

On je istakao da je potrebno njegovati nacionalne praznike BiH bez obzira na pokušaje separatista da ospore ovaj praznik i da onemoguće i njegovo obilježavanje.

“Naša ljubav prema Bosni i Hercegovini treba da pobijedi njihovu mržnju. BiH je domovina svih njenih građana čak i onih koji je ne vole i koji bi je rado podijelili, da ne postoji i da joj se ime ne spominje. Historijski korijeni Bosne i Hercegovine toliko su duboki i jaki da je nisu uspjeli podijeliti i uništiti ni mnogo jači neprijatelji od ovih današnjih”, kazao je Salkić.

Dodao je da je zbog toga je Bosna i Hercegovina opstajala kroz historiju i da će zbog toga opstajati u budućnosti.

“Mi trebamo svakim danom jačati našu ljubav, naše patriotsko osjećanje spram pripadnosti našoj domovini, jer mi nemamo rezervne domovine. Jaka i stabilna BiH garant je opstanka našeg naroda, ne samo na ovim prostorima već u cijelom svijetu. Budite ponosni što ste državljani Bosne i Hercegovine i što obilježavamo svi zajedno Dan državnosti BiH ovdje u Banjaluci”, rekao je potpredsjednik RS-a.

Izvor: AA

Previous Hanna Halilović: Zahvalna sam na prilici da obučem dres Bosne i Hercegovine
Next Pettigrew: Zauvijek prekinuti s politikom ustupaka genocidnim ciljevima RS-a

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Školovala se u Americi, pa u Zenici pokrenula školu fotografije

Dijana Muminović, bachelor fotonovinarstva i master vizuelnih komunikacija, koja je studije završila u Americi, odlučila se vratiti u Zenicu i pokrenuti jedinstvenu školu fotografije.

KULTURA I UMJETNOST

Film “Sevap/Mitzvah” u utrci za “Oskara” naredne godine

Sanela Diana Jenkins saopćila je da je sa svojom producentskom kućom D Empire Entertainment izvršni producent na kratkometražnom filmu “Sevap/Mitzvah”, rediteljice Sabine Vajrače, koji je zvanično u utrci za “Oscara”

KULTURA I UMJETNOST

Muhamed Hajdarević : Pisati bosančicom bosanski, barem meni, vrhunac je akademskog nacionalnog ponosa !

  Bosančica je pismo Bosne koju su koristile sve tri naše religijske zajednice i ona je zajedničko dobro naroda Bosne i Hercegovine. Stoga, ovo pismo ima više prava, da tako