Banjaluka: Povodom Dana državnosti BiH održana izložba “Stara Bosna”

Banjaluka: Povodom Dana državnosti BiH održana izložba “Stara Bosna”

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je u Banjaluci održana izložba “Stara Bosna”.

Organizatori su potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić i Galerija “Preporod” iz Zenice. Iz Salkićevog kabineta saopšteno je da su slike koje su izložene i prezentovane na ovoj izložbi rađene različitim tehnikama sa motivima stare Bosne kojom su umjetnici prikazali hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine.

“Ovom večerašnjom izložbom sa motivima naše domovine Bosne i Hercegovine, u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH, ovdje u Banjaluci, mi svjedočimo snagu naše domovine. Ova izložba predstavlja nastavak kontinuiteta obilježavanja Dana državnosti u ovom dijelu naše domovine”, kazao je Salkić koji je otvorio izložbu.

On je istakao da je potrebno njegovati nacionalne praznike BiH bez obzira na pokušaje separatista da ospore ovaj praznik i da onemoguće i njegovo obilježavanje.

“Naša ljubav prema Bosni i Hercegovini treba da pobijedi njihovu mržnju. BiH je domovina svih njenih građana čak i onih koji je ne vole i koji bi je rado podijelili, da ne postoji i da joj se ime ne spominje. Historijski korijeni Bosne i Hercegovine toliko su duboki i jaki da je nisu uspjeli podijeliti i uništiti ni mnogo jači neprijatelji od ovih današnjih”, kazao je Salkić.

Dodao je da je zbog toga je Bosna i Hercegovina opstajala kroz historiju i da će zbog toga opstajati u budućnosti.

“Mi trebamo svakim danom jačati našu ljubav, naše patriotsko osjećanje spram pripadnosti našoj domovini, jer mi nemamo rezervne domovine. Jaka i stabilna BiH garant je opstanka našeg naroda, ne samo na ovim prostorima već u cijelom svijetu. Budite ponosni što ste državljani Bosne i Hercegovine i što obilježavamo svi zajedno Dan državnosti BiH ovdje u Banjaluci”, rekao je potpredsjednik RS-a.

Izvor: AA

Previous Hanna Halilović: Zahvalna sam na prilici da obučem dres Bosne i Hercegovine
Next Pettigrew: Zauvijek prekinuti s politikom ustupaka genocidnim ciljevima RS-a

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine otvoren History Fest

  Ovogodišnji History Fest, koji se održava od 31. maja do 3. juna, otvoren je večeras u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Organizator Festa je Udruženje za modernu historiju,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Bihaću osmi ‘Performans 8372’ u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

 – Udruženje “Horizont 2006” i Ženska edukativna organizacija “Iskre” osmi put su na Gradskom stadionu u Bihaću organizirali “Performans 8372 – Bihać 2022”. Nekoliko stotina građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Muzej ratnog djetinjstva (Video)

Muzej Ratnog djetinjstva zvanično je otvorio vrata. Osim ličnih predmeta, posjeduje audio i video svjedočenja, fotografije, crteže i druge dokumente djece iz ratne Bosne i Hercegovine. Muzej je smješten u