Barcelona prekinula odnose sa Izraelom

Barcelona prekinula odnose sa Izraelom

Gradsko vijeće Barcelone u petak je usvojilo deklaraciju kojom se obustavljaju odnosi s Izraelom dok ne dođe do trajnog primirja u Gazi i dok ta zemlja ne bude “poštovala osnovna prava palestinskog naroda”, prenosi Anadolu.

Ovo nije prvi put da Barcelona prekida veze sa Izraelom. U februaru 2023. godine, tadašnja gradonačelnica Ada Colau suspendovala je odnose grada sa Izraelom i sporazum o bratimljenu s Tel Avivom.

Međutim, tokom izbora ovog ljeta, Colau je izgubila poziciju gradonačelnice od socijalističkog kandidata Jaumea Collbonija, koji je u septembru obnovio diplomatske veze sa Izraelom i sporazum s Tel Avivom.

Deklaraciju u petak iznijela je Colauina krajnje ljevičarska stranka Barcelona en Comun, a podržala ju je Collbonijeva Socijalistička partija, kao i ljevičarska separatistička stranka ERC.

Deklaracijom se osuđuju svi napadi na civilno stanovništvo, kako Hamasa tako i Izraela, kao i “svako kolektivno kažnjavanje, prisilno raseljavanje, sistematsko uništavanje domova i civilne infrastrukture, kao i blokada struje, vode, hrane i medicinskih potrepština za stanovništvo Pojasa Gaze.”

Kako se navodi, glavne prepreke dugotrajnom miru su “okupacija i kolonizacija palestinskih teritorija” i “uskraćivanje prava” ljudima.

Drugi visokopozicionirani političari, uključujući bivšu ministricu i sadašnju poslanicu Ionea Belara, pozvali su Španiju da također prekine veze s vladom Benjamina Netanyahua.

To, međutim, nije stav Vlade. Naprotiv, španski premijer Pedro Sanchez otputovao je u četvrtak u Izrael i Palestinu kako bi se sastao sa tamošnjim kolegama.

Tamo je iznio kritike na račun izraelskog odgovora na napade Hamasa 7. oktobra, nazivajući situaciju u Gazi “humanitarnom katastrofom”, pozivajući Izrael da “poštuje živote civila po svaku cijenu” te rekavši da je broj smrtnih slučajeva civila neprihvatljiv.

Previous Sarajevo u prazničnom ruhu uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine
Next Literarni natječaj “Bosna je ljubav/Bosna je ljubezen”: pobjednička pjesma “Hej, praviš, da ni Bosne?”

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Višnja Aćimović optužena za ubistva u Vlasenici

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Višnje Aćimović zvane „Beba“ zbog zločina počinjenog nad civilima bošnjačke nacionalanosti 1992. godine na području Vlasenice. Višnju Aćimović Tužilaštvo BiH tereti da je na

NAŠI DANI

Pettigrew: Plaćanjem zatvorske kazne za ratni zločin podriva se vladavina prava

 Udruženja žrtava u Bosni i Hercegovini nedavno su izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog prakse da se osuđenim ratnim zločincima dozvoljava da izbjegnu izdržavanje zatvorske kazne plaćanjem novčane kazne ili “dnevnih iznosa”. 

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica pogibije heroja Hajre Mešića (Video)

Na današnji dan 1992. godine, braneći našu zemlju u Nezuku je poginuo heroj narodnooslobodilačkog rata Hajrudin Mešić, poznat i kao kapetan Hajro.  Općina Teočak i Koordinacioni odbor za obilježavanje značajnih