‘Baton Dezitijatski – lik i djelo bosanskog vojskovođe’

‘Baton Dezitijatski – lik i djelo bosanskog vojskovođe’

Profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Salmedin Mesihović i Amra Šačić Beća i bh. historičar Fadil Hadžiabdić održali su 16. decembra, u sjedištu Općine Breza, predavanje nazvano ‘Baton Dezitijatski – lik i djelo bosanskog vojskovođe’, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture ‘Preporod’ Breza. 

Predavači se profesionalno bave antičkom historijom, a to znači i Ilirima generalno, narodom Dezitijati koji je živio na području današnje srednje Bosne. Između ostalog i Baton Dezitijatski je bitna figura njihovog naučnog opusa.

Predavanjem ‘Baton: predaja, zarobljeništvo i internacija’ profesora Salmedin Mesihovića osvrnuo se na period samog kraja Batonovog ustanka te na ono što se dešavalo nakon toga. Posebno je istakao antičku historiju Breze i važne arheološke lokacije u Brezi, posebno lokalitet Kamenjača koji nije dovoljno istražen.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je ASP_4483-2-1-1024x683.jpg
Foto: breza.info

Docentica dr. Amra Šačić Beća predavala je o temi ‘Baton Deizitijatski – znameniti ilirski vojskovođa iz doline rijeke Stavnje’. Iznijela je podatke koji dokazuju da je prostor današnje Breze ustvari mjesto rođenja velikog Ilirskog vojskovođe Batona Dezitijatskog. Ponudila je poseban osvrt na značaj nadgrobne ploče Batonove porodice koja je pronađena u naselju Župča kod Breze, kao i na ulogu visočkih fratara koji je i danas čuvaju u muzeju samostana. Profesorica ja informirala posjetioce o razlozima, obimu te toku ustanka kojeg je Baton pokrenuo protiv Rimskog Carstva.

Fadil Hadžiabdić namjeravao je, predavanjem ‘Hedum Catelum Daesitiatum i kultura sjećanja na Batona Dezitijatskog’, analizirati kakva je trenutno situacija u vezi pozicije u nauci, obrazovanju i javnosti koju ima Baton Dezitijatski. Upozorio je i da to mora biti na višem  nivou jer se radi o osobi koja je pokrenula ustanak koji je predstavljao ogromnu borbu za slobodu i borbu protiv nepravde. Ustanak je na koncu ugušen u krvi. Naime, Rimsko Carstvo je angažovalo 190.000 profesionalnih vojnika protiv Batonovih pobunjenika.

Na predavanju su sudjelovali i mladi brezanski i bh. historičari i članovi Organizacionog odbora predavanja Amir Nesimović, Senad Mehić i Semin Mamela.Osvrnuli su se na historijat Batonove ličnosti i ustanka, kao i potencijal koji se može i treba iskoristiti.

Foto: breza.info

– Bošnjačka zajednica kulture Preporod Breza načinila je prvi korak u cilju još veće afirmacije antičke historije Breze, ali i Bosne i Hercegovine. Odlučnost i namjere idu i dalje od tog predavanja, poručuju da će nastaviti pozitivne priče – saopćio je organizator. 

O Slavnom Batonu, u programu TVSA, govorila je dr. Amra Šačić Beća.

VIDEO

Previous Kozarčani žele osnivanje opštine, nadležni bez sluha
Next Istraga o rušenju ustavnog poretka - počela saslušanja političara

You might also like

HISTORIJA

Srednjovjekovna Bosna: Vladari nikad nisu prihvatali predaju Srebrenice

  Znamo li i učimo li uopšte o Srebrenici o tome šta je bila i šta je sve značila kroz historiju… Prvi spomen Srebrenice, odnosno antičke Domavije, imamo iz vremena

KULTURA I UMJETNOST

KRATKI FILM Maria Kotromanjić – zaboravljena bosanska princeza

https://youtu.be/ZgUKjHF0t68   Učestvujte u našem izboru najvećeg bosanskog vladara… [polldaddy poll=9473624]

HISTORIJA

Konstantinov doprinos razvoju Arijanstva u Iliriji

Suad Haznadarević Period od I. do početka IV. vijeka rimske uprave i razvoj Kršćanstva u Ilirikumu je slabo poznat. Različiti izvori  i navodi podataka rimskih nasuprot helenskim izvorima izazivaju mnoštvo