‘Baton Dezitijatski – lik i djelo bosanskog vojskovođe’

‘Baton Dezitijatski – lik i djelo bosanskog vojskovođe’

Profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Salmedin Mesihović i Amra Šačić Beća i bh. historičar Fadil Hadžiabdić održali su 16. decembra, u sjedištu Općine Breza, predavanje nazvano ‘Baton Dezitijatski – lik i djelo bosanskog vojskovođe’, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture ‘Preporod’ Breza. 

Predavači se profesionalno bave antičkom historijom, a to znači i Ilirima generalno, narodom Dezitijati koji je živio na području današnje srednje Bosne. Između ostalog i Baton Dezitijatski je bitna figura njihovog naučnog opusa.

Predavanjem ‘Baton: predaja, zarobljeništvo i internacija’ profesora Salmedin Mesihovića osvrnuo se na period samog kraja Batonovog ustanka te na ono što se dešavalo nakon toga. Posebno je istakao antičku historiju Breze i važne arheološke lokacije u Brezi, posebno lokalitet Kamenjača koji nije dovoljno istražen.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je ASP_4483-2-1-1024x683.jpg
Foto: breza.info

Docentica dr. Amra Šačić Beća predavala je o temi ‘Baton Deizitijatski – znameniti ilirski vojskovođa iz doline rijeke Stavnje’. Iznijela je podatke koji dokazuju da je prostor današnje Breze ustvari mjesto rođenja velikog Ilirskog vojskovođe Batona Dezitijatskog. Ponudila je poseban osvrt na značaj nadgrobne ploče Batonove porodice koja je pronađena u naselju Župča kod Breze, kao i na ulogu visočkih fratara koji je i danas čuvaju u muzeju samostana. Profesorica ja informirala posjetioce o razlozima, obimu te toku ustanka kojeg je Baton pokrenuo protiv Rimskog Carstva.

Fadil Hadžiabdić namjeravao je, predavanjem ‘Hedum Catelum Daesitiatum i kultura sjećanja na Batona Dezitijatskog’, analizirati kakva je trenutno situacija u vezi pozicije u nauci, obrazovanju i javnosti koju ima Baton Dezitijatski. Upozorio je i da to mora biti na višem  nivou jer se radi o osobi koja je pokrenula ustanak koji je predstavljao ogromnu borbu za slobodu i borbu protiv nepravde. Ustanak je na koncu ugušen u krvi. Naime, Rimsko Carstvo je angažovalo 190.000 profesionalnih vojnika protiv Batonovih pobunjenika.

Na predavanju su sudjelovali i mladi brezanski i bh. historičari i članovi Organizacionog odbora predavanja Amir Nesimović, Senad Mehić i Semin Mamela.Osvrnuli su se na historijat Batonove ličnosti i ustanka, kao i potencijal koji se može i treba iskoristiti.

Foto: breza.info

– Bošnjačka zajednica kulture Preporod Breza načinila je prvi korak u cilju još veće afirmacije antičke historije Breze, ali i Bosne i Hercegovine. Odlučnost i namjere idu i dalje od tog predavanja, poručuju da će nastaviti pozitivne priče – saopćio je organizator. 

O Slavnom Batonu, u programu TVSA, govorila je dr. Amra Šačić Beća.

VIDEO

Previous Kozarčani žele osnivanje opštine, nadležni bez sluha
Next Istraga o rušenju ustavnog poretka - počela saslušanja političara

You might also like

HISTORIJA

Bošnjački namjesnici Osmanskog doba u Egiptu: podsjećanje na period kad su Bošnjaci vladali Egiptom

Piše: prof. dr. Jusuf Ramić   Visoke položaje u Carevini poslije sultana i šejhu-l-islama obnašali su veliki veziri, sadru azami, iz reda bošnjačkog naroda: Ibrahim-paša Bošnjak 13 godina je bio

HISTORIJA

Dinastija Jablanić-Radenović-Pavlović

Oni su srednjevjekovna obitelj koja je u doba kraljevine Bosne (kraj XIV i prva polovica XV stoljeća) upravljala istočnim i jugoistočnim dijelovima današnje Bosne. Rodonačelnik im je bio Jablan, a

HISTORIJA

Adil Zulfikarpašić, filantrop koji je reafirmirao nacionalno ime Bošnjak

  Zulfikarpašić je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u historiji Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, nezadovoljan političkim odnosima i jednopartijskim režimom koji je uspostavljen,