Batonova ploča – svjedok slobodarske i slavne historije našeg naroda

Batonova ploča – svjedok slobodarske i slavne historije našeg naroda

1938. godine u selu Župča nadomak Breze mještani su prilikom radova u polju pronašli ploču! Smatra se da se radi o Batonovoj nadgrobnoj ploči, kao i njegove porodice.


Baton, poznati vojskovođa plemene Dezitijata iz doline rijeke Bosne digao je ustanak u prvom vijeku nove ere (6-9. godine) protiv Rimskog carstva i tri godine uspješno predvodio naše pretke u borbi za slobodu.

Koliko su se tadašnji moćnici uplašili Batona i njegovog naroda svjedoče i riječi Augusta – prvog rimskog cara i jednog od najvećih u historiji rimskih careva uopće, koji je u senatu izjavio ako se ne poduzmu najhitrije mjere neprijatelj će se za koji dan pojaviti pred Rimom!

S Germanima je sklopio primjere da bi potom na Batona poslao vojsku brojnu i silovitu.

Historičari bilježe da su Rimljani nadjačali Ilire nakon izdaje Breučkog vođe iz Panonije, ali da se stanovništvo srednje Bosne i dalje borilo. Tek nakon višegodišnjih borbi Batona su primorali na predaju, a navodno su mu život poštedjeli i odveli ga u Ravenu.

Posljednja utvrda ilira bila je Arduba, gdje su ponosni pobunjenici (zajedno sa civilima) sami sebi okončali živote pred osvajačima, na način i da su se bacali u nabujalu rijeku. Pretpostavlja se kako je pomenuta utvrda današnji Vranduk, a rijeka Bosna.

Batonova ploča predstavlja najveći epigrafski natpis o Ilirima, najveći katalog ilirskih imena, te svakako najvažniji pisani spomenik ilirske kulture u svijetu – prenijeli su domaći mediji prije nekoliko godina riječi fra Ivana Nujića.

Ploča je došla među franjevce tako što ju je njima predao dr. Vinko Mikolji. Ovaj historijski vrijedan spomenik dobro je očuvan a nalazi se u Franjevačkom samostanu sv. Bonaventure u Visokom.


Prijevod latinskog natpisa s Batonove ploče:


Batonu Likajevu sinu
Teuta Vietova (i)
Sceno Batonov sin
Najstariji
Scenokalu Batonovu sinu
Skalvi Batonovu sinu
Skalonu Batonovu sinu
Proradu Batonovu sinu
Scenus Batonov sin
Najmlađi od njih sebi i
Svojima od svoga novca dade podići

Previous Jaffa Komerc: Hercegovačka polja proizvode za domaće i strano tržište
Next 'Korona nabavke' u Rs: Zarada 90 hiljada KM po respiratoru; šator-bolnica od 5 mil. šleperom odvučena ispred ovaca

You might also like

HISTORIJA

Safvet beg Bašagić o Mehmed paši Sokoloviću

Godine 1579. oktobra 11. dan iza ićindije na divanu u visokoj porti jedan bosanski spahija (iz Vučitrna?) prosu drob najslavnijemu veziru turskoga carstva Mehmed paši Sokoloviću, Visokome. Mehmed paša spada

HISTORIJA

BOGUMILSKO PRIHVATANJE ISLAMA -Puritanska vjera koju oni traže toliko vijekova

.. Možemo sada istumačiti psihiku bosanskih bogomila u toj dobrovoljnoj izlamizaciji. Ogorčeni na katolike i pravoslavne, kao na idolopoklonike, proganjani od kralja Tomaša i nasilno obraćani u rimsku vjeru, omraženi

KULTURA I UMJETNOST

Muzej Sarajeva zabilježio značajan porast posjetilaca ovog ljeta: Muzeje su najviše posjećivali Arapi

Muzej Sarajeva je od aprila posjetilo mnogo turista, a od svih depadansa najviše pažnje plijenili su Muzej Jevreja, Svrzina  kuća te Muzej Sarajevo 1878-1918 – kazao je Feni direktor Muzeja