BBC: Mnogi bi u Bosni i Hercegovini voljeli da je ostala himna Jedna si jedina (VIDEO)

Nekoliko nacionalnih himni slično je nekim drugim kompozicijama, a Alex Marshall, autor knjige o historiji nacionalnih himni, pita se da li je razlog tome što kompozitori uzimaju tuđe pjesme ili to govori o poteškoćama pisanja izvorne melodije, piše BBC.

Autor nabraja nekoliko država čija himna izaziva kontroverze, a u tom kontekstu je spomenuo i Bosnu i Hercegovinu.

Marshall je razgovarao sa kompozitorom himne Bosne i Hercegovine Dušanom Šestićem čija je kompozicija pobijedila na konkursu raspisanom 1998. godine. Njegova himna zamijenila je himnu „Jedna si jedina“, autora Dine Merlina.

Šestić objašnjava da je prošao mučan period nakon što je njegova kompozicija izabrana za himnu BiH.

Za Šestića je 2009. godine uslijedio šok kada su ga proglasili plagijatorom navodeći da njegova kompozicija jako liči na muziku iz jednog filma iz 1978. godine –  the music that opens National Lampoon's Animal House.

– Poslušao sam muziku iz filma i bio jako iznenađen. Čak sam pomislio i da sam kao mladić negdje gledao film ili čuo muziku pa mi je ostao negdje u glavi taj muzički kod. To je vrlo moguće – ali ne mogu reći da je plagijat – kazao je Šestić.

Šestić je istakao i razlike u dvije melodije te dodao da „nisu svi u ovoj zemlji lopovi i korumpirani“.

– Da jesam, onda bih bio političar i bilo bi mi bolje u životu.

Marshall navodi i da bi u Bosni i Hercegovini mnogi voljeli da je ostala himna „Jedna si jedina“, a ona se i danas pjeva na fudbalskim utakmicama uz kompoziciju Dušana Šestića s obzirom da je riječ o intermezzu.

Riječi za kompoziciju „Jedna si jedina“ napisao je Dino Merlin tokom opsade Sarajeva, na muziku narodne pjesme “S one strane Plive”.

Autor navodi i da se u nekim drugim državama vodila polemika da li su himne original ili plagijat. Takav slučaj bio je u Izraelu, sličnu melodiju imaju Estonija i Finska. Himna Lihtenštajna ima slične tonove kao himna Velike Britanije.

A ovo je himna koju od srca i iz sveg glasa pjevaju navijači Bosne i Hercegovine kada nastupa bilo koja državna selekcija…

(Patria/mb)

Previous Amel Tuka: Hvala svim ljudima u Bosni i Hercegovini
Next Vogošća domaćin Svjetskog kadetskog prvenstva u hrvanju

You might also like

RIJEČ

Predsjednica susjedne zemlje i ‘konstitutivno’ miješanje u bosanska posla

  Posljednja u nizu neodmjerenih, i prije svega neutemeljenih, izjava predsjednice RH usmjerenih prema našoj zemlji jeste ona o tome kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ‘najstariji konstitutivni narod’.

RIJEČ

Zašto smeta Sarajevo i Bošnjaci u njemu!?

Do naše javnosti ovih je dana došla informacija da je strani političar, visoki dužnosnik u Bosni, izjavio (ne baš kao kompliment) da je Sarajevo bošnjački grad! Da, Sarajevo je i

Ekonomija/Biznis

Udruženje ‘Hidroenergija’ iznijelo stav o gradnji malih hidroelektrana

Nakon što su aktivisti iz BiH koji se bore za zaštitu rijeka od gradnje malih hidroelektrana pozvali zvaničnike Parlamenta FBiH da glasaju za izmjene zakona koje predviđaju zabranu gradnje, oglasili