Beč Neumann: Prva optužnica za genocid ikada, u sudu koji je međunarodni, je podignuta 25. jula ’95.

Beč Neumann: Prva optužnica za genocid ikada, u sudu koji je međunarodni, je podignuta 25. jula ’95.

 

Danas je 70 godina od potpisivanja UN-ove Konvencije o sprečavanju genocida. Tim povodom gošća Al Jazeere bila je sociologinja iz Beograda Janja Beč Neumann.
 
Tom prilikom dala je i sljedeću izjavu.
 
Prva optužnica za genocid ikada, u sudu koji je međunarodni, je podignuta 25. jula ’95. godine.
 
Podigao je prvi glavni tužilac Richard Goldstone, koji je tada imao i hrabrosti i imaginacije.. i političkog instikta da to nazove pravim imenom.
 
Ali, mi moramo da se sjećamo i moramo stalno misliti šta je pisalo u toj optužnici. Neovisno kako poslije dolaze presude, apelacije itd.
 
Ali je činjenica da je on 25. jula ’95-e podigao optužnicu za genocid na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine za period ’92. april – ’95. 25. juli.
Zato što genocid nije događaj, genocid je proces koji se u svakom trenutku može zaustaviti ako postoji politička volja – zaključila je Beč Neumann.
 
 
 
(MiruhBosne/AJB)
Previous Bosanska papuča osvaja tržište - stigla i do Emirata
Next Tešanj: U posljednjih pet godina otvoreno pet hiljada radnih mjesta

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Hasečić i Hartmann iz Pariza: Izručenje Šušnjara BiH je korak ka pravdi

Sud u Parizu danas je donio odluku da se osumnjičeni za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine Radomir Šušnjar izruči bh. pravosuđu, a u sudnici se nalazila i Bakira Hasečić,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Tužilaštvo BiH otvorilo predmet u slučaju ‘Sarajevo Safari’, određen i tužilac

U obavijesti podijeljenoj na društvenoj mreži Twitter gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić informisala je javnost kako je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet vezan za dokumentarni film Sarajevo Safari, preciznije NN lica o kojima

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sarajevo: Revijalnom utakmicom i nizom aktivnosti obilježena 30. godišnjica ubistva Želimira Vidovića Kelija

Nizom prigodnih aktivnosti obilježena je trideseta godišnjica smrti Želimira Vidovića Kelija, proslavljenog fudbalera FK Sarajeva, javlja AA. Danas se navršavaju tri decenije od smrti bivšeg fudbalskog asa Sarajeva i reprezentativca