Bećirović i Komšić u New Yorku: Razgovori s generalnim sekretarom UN-a, ambasadorima Japana, UAE..

Bećirović i Komšić u New Yorku: Razgovori s generalnim sekretarom UN-a, ambasadorima Japana, UAE..

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda (UN) Antóniom Gutteresom dan uoči glasanja o rezoluciji o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Riječ je o drugom zajedničkom sastanku u nešto više od mjesec dana. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u dr. Zlatko Lagumdžija.

U sjedištu UN-a u New Yorku predsjedavajući PBiH dr. Bećirović i član PBiH Komšić zahvalili su generalnom sekretaru UN-a Antóniu Gutteresu na dosadašnjoj podršci aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida i govora mržnje u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poručio je da je važno da sutra Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju, te da se time, između ostalog, čuva kredibilitet UN-a. To je važan civilizacijski korak za istinu i pravdu. Rezolucija ima historijsku važnost, jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s genocidom i ideologijom negiranja genocida, rekao je dr. Bećirović.

Generalni sekretar UN-a António Gutteres je naglasio da je za UN kristalno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid, što su pravosnažnim presudama potvrdili najviši sudovi UN-a i to niko ne može osporiti.

Tokom razgovora konstatirano je da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću. Prevencija genocida je fundamentalni prioritet. Dr. Bećirović je izrazio posebno poštovanje spram onih koji će podržati rezoluciju o Srebrenici, te je naglasio da će usvajanje rezolucije voditi ka istinskom pomirenju i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s ambasadorom Japana u UN-u Yamazakijem Kazuyukijem u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku

Uoči sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN-a dr. Bećirović je istaknuo da je važno da se međunarodna zajednica svrsta na stranu pravde i podrži usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. On je ukazao na globalnu važnost prevencije genocida.

Također, tokom razgovora izneseni su pravni, moralni, historijski i drugi argumenti za usvajanje rezolucije o obilježavanju sjećanja na počinjeni genocid u i oko Srebrenice. Istaknut je značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Integracija ove teme u obrazovni sistem pružit će temelje za izgradnju pravednijeg društva i dugoročno će doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana, zaključio je dr. Bećirović.

Tokom razgovora ambasador Yamazaki Kazuyuki je poručio da će Japan glasati za rezoluciju. Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Bećirović i član Predsjedništva BiH Komšić zahvalili su ambasadoru na podršci Japana Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom Abushahabom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku

Tokom razgovora, dr. Bećirović je poručio da je važno usvojiti rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a, jer će se time pokazati posvećenost pravdi i istini, a istovremeno odati priznanje porodicama žrtava genocida u Srebrenici, koje su svakodnevno izložene uvredama negatora genocida. On je rekao da su genocid u Srebrenici potvrdila dva suda UN-a i oni koji poštuju međunarodno pravo trebaju imati jasan stav o počinjenom genocidu u Srebrenici. Poštovanjem presuda sudova UN-a čuva se i kredibilitet ove međunarodne organizacije.

Dr. Bećirović je ukazao na važnost činjenice da je početkom maja ove godine, na Summitu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Republici Gambiji, 57 zemalja članica usvojilo deklaraciju u kojoj se daje podrška rezoluciji o proglašenju 11. jula međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je podsjetio na usvojenu Rezolucije na 38. sastanku OIC-ovog Vijeća ministara vanjskih poslova (CFM), održanom u Astani 2011. godine i naknadne rezolucije, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Mauritaniji, 2023. godine, kojom se poziva islamski svijet da obilježava 11. juli kao Dan žalosti.

Bećirović uputio čestitku u povodu 32. godišnjice od prijema BiH u UN – Neka vječno živi nepokoriva država Bosna i Hercegovina!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović uputio je čestitku u povodu 32. godišnjice od prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije:

„Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine, danas, 22. maja, obilježavamo jedan od najvažnijih dana u historiji Bosne i Hercegovine. Ujedinjene nacije su 22. maja 1992. godine primile našu domovinu Republiku Bosnu i Hercegovinu u punopravno članstvo, čime smo postali dijelom velike svjetske porodice. Prijem su podržale sve članice UN-a, pružajući na taj način gostoprimstvo Republici Bosni i Hercegovini u „svjetsku zajednicu suverenih nacija“. Biti dijelom iste porodice nosi odgovornost prema sebi i drugima, ali i podrazumijeva odgovornost drugih prema nama.

Prijemom u UN priznata je nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine, koju su građanke i građani izborili na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine. Ovim činom potvrđen je i nedjeljivi suverenitet Republike Bosne i Hercegovine. Važno je naglasiti da državni suverenitet, kojem je osiguran kontinuitet i Dejtonskim mirovnim sporazumom, nikada nije prenijet na niže administrativne jedinice, tako da su svi pokušaji dokazivanja nepostojećeg suvereniteta nižih administrativno-teritorijalnih jedinica potpuno neutemeljeni.

Neka vječno živi nepokoriva Bosna i Hercegovina!

Previous U Općini Pale u FBiH obilježen Dan otpora MZ Hrenovica
Next Istraživači Senka Krivić i Amar Halilović u Japanu prepoznati za svoju izvrsnost nagradama i priznanjima

You might also like

NAŠI DANI

Dodik u histeričnom strahu

Suština problema Republike Srpske je u tome što je ona sama po sebi sistemski, konstitucionalni problem. Kao takav dugoročno je neodrživ i u političkom, i u ekonomskom, a pogotovo u

NAŠI DANI

Svečano otvorene dvije škole u Siriji čiju su izgradnju, nakon zemljotresa, finansirali „Merhamet“ i Rijaset IZBiH

U gradovima Soran i Čobanbej, u Siriji, koji se teško razoreni u katastrofalnom zemljotresu, svečano su otvorene dvije osnovne škole, čiju su izgradnju finansirali Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ i Rijaset

NAŠI DANI

Dickinson: Sjajno je da moja posjeta od prije 25 godina toliko znači (VIDEO)

Frontmen britanskog benda ”Iron Maiden” Bruce Dickinson danas je u sarajevskoj Vijećnici primio nagradu “Počasni građanin Sarajeva”, zbog hrabrosti, dolaska u glavni grad Bosne i Hercegovine u ratnom periodu i