Bećirović: O ulasku u NATO odlučuje država, a ne manji entitet. Bosanska vanjska politika utvrđuje se u Sarajevu, a ne u Beogradu!

Bećirović: O ulasku u NATO odlučuje država, a ne manji entitet. Bosanska vanjska politika utvrđuje se u Sarajevu, a ne u Beogradu!

-Ekstremistima i rušiteljima države Bosne i Hercegovine moramo i iz državnih organa Bosne i Hercegovine poslati 7 nedvosmislenih poruka i jasno istaći:

1. da postoji država Bosna i Hercegovina;
2. da postoje državni organi Bosne i Hercegovine,
3. da su vanjska politika, odbrana i evroatlanstske integracije u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine;
4. da postoje odgovorni i patriotski orijentirani državni predstavnici koji nikada neće pristati na rušenje naše domovine;
5. da je glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo, a ne Beograd;
6. da manji bosanski entitet RS ne može podrivati jednoglasno utvrđene vanjsko-političke ciljeve države Bosne i Hercegovine;
7. da međunarodna zajednica mora odlučno i hitno zaustaviti antisustavnu i petokolonašku politiku vrha RS-a kojom se direktno udara u same temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nekoliko dana sam čekao da vidim hoće li ijedan državni organ Bosne i Hercegovine sazvati bilo kakvu sjednicu povodom skandalozne, antidejtonske i antiustavne Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti manjeg bh. entiteta RS. Nažalost, niko nije ozbiljno reagirao. Nisu konkretno reagirali ni ovlašteni predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Jedino će Predstavnički dom PS BiH razmatrati moj prijedlog o dinamiziranju pristupanja Bosne i Hercegovine u članstvo NATO saveza. Naime, na sjednici ovog Doma će se za nekoliko dana kao obavezna tačka dnevnog reda razmatrati prijedlog u kojem tražim da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u procesu priključenja NATO savezu s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u NATO savez.

Nadležni predstavnici međunarodne zajednice se moraju, napokon, aktivirati u skladu s jasno propisanim obavezama koje imaju prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Novi pokušaj otvorenog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma se ne smije prespavati jer je ovo jedan od najbrutalnijih i najopasnijih udara na suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hecegovie od 1995. godine do danas.

Rezolucija kojom se otvoreno promovira rušenje jednoglasno utvrđenih vanjsko-političkih ciljeva jedne suverene države i vezivanje jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi Bosni i Hercegovini sa drugom državom, Srbijom, je nezapamćena i nesagledivo opasna protivustavna i protivdejtonska aktivnost.

Niko od vremena zločinaca Radovana Karadažića i Ratka Mladića do danas nije pokušavao na ovakav bezobziran i flagrantan način ugrožavati temelje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Zato je puno bolje da Milorada Dodika, kao i njegove nalogodavce iz Beograda, na vrijeme i konkretnim potezima upozore i sankcioniraju ovlašteni predstavnici međunarodne zajednice nego da ovakva antidejtonska aktivnost izmakne kontroli.

Također, krajnje je vrijeme da se i pojedine evropske zemlje pridruže sankcijama Sjedinjenih Američkih Država protiv Dodika koji predstavlja najekstremnijeg političara u Evropi.

Rezolucija manjeg bosanskog entiteta ne može imati nikakve pravne učinke, jer je pitanje vojne opredijeljenosti definirano Zakonom o odbrani BiH, i niti jedan entitetski akt ne može biti iznad njega. Zakon o odbrani je jasan – Član 82, stav b), alineja 2 kaže: „U slučaju da je bilo koji entitetski zakon ili pod zakonski akt u suprotnosti s odredbama ovog zakona, odredbe ovog zakona imaju prednost, a nedosljedne odredbe entitetskog zakona ili pod zakonskog akta neće biti pravosnažne ni važeće“.

Što se konkretno tiče predmeta nevažeće odluke u smislu vojne neutralnosti i tu je Zakon o odbrani jasan. Član 84 kaže: “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

Bilo kakva druga odluka bilo kojeg nižeg organa vlasti u BiH od općinskog do državnog nivoa vezana za demilitarizaciju ili vojnu neutralnost bilo kojeg od entiteta u BiH bez promijene ovih članova Zakona o odbrani BiH u redovnoj parlamentarnoj proceduri, predstavlja direktan institucionalni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

 

dr. Denis Bećirović

Previous Pozitivne priče iz Ilijaša: Proizvodnja bačvi od nehrđajućeg čelika
Next Nacionalni park Una biser Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Na čelu kolone preživjeli Srebreničani sa “Puta smrti”

Kolona više od 7.000 učesnika Marša mira stigla je u Memorijalni centar u Potočarima, a nakon njih u taj centar su stigli i maratonci iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova. Učesnici “Marša

NAŠI DANI

U Srbiji se više ne priča o negiranju već veličanju ratnih zločina

Žrtve, javnost i drugi zainteresovani akteri s pravom očekuju jasne znakove da se postizanje pravde u vezi s ratnim zločinima u Srbiji kreće u pravom smjeru. Ali umjesto toga uglavnom

NAŠI DANI

Izbrisan YT kanal Zlatana Fazlića Fazle, kantautor pretpostavlja da je razlog pjesma posvećena opsadi Sarajeva

Korisnici društvenih mreža od jutros na internetu ne mogu naći YouTube kanal bosanskohercegovačkog kantautora Zlatana Fazlića Fazle. Izbrisane su sve njegove pjesme, sva njegova djela, sve ikad postavljeno, uključujući i