Bećirović pozvao NATO da nam upute poziv za članstvo i da se NATO snage rasporede u vojne baze u Bosni i Hercegovini ako bude bilo potrebno

Bećirović pozvao NATO da nam upute poziv za članstvo i da se NATO snage rasporede u vojne baze u Bosni i Hercegovini ako bude bilo potrebno

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda dr. Denis Bećirović u posjeti je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Nakon sastanka su se obratili javnosti, a Bećirović je poručio da je “BiH pred vratima NATO-a”, navodeći prijedloge koje je iznio Stoltenbergu.

Prvi se obratio Stoltenberg, koji je uobičajeno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a za šta je Bećirović kazao da građanima BiH te riječi mnogo znače.

Stoltenberg je kazao kako je u NATO stigla preporuka da BiH dobije kandidatski status s obzirom na progres koji smo napravili.

“Pozdravljamo napore u jačanju saradnje OS BiH i NATO-a i jačanje vaših mogućnosti u okviru NATO standarda. Spremni smo jačati politički dijalog i saradnju u cilju naše zajedničke budućnosti i sigurnosti”, kazao je Stoltenberg, ističući potrebe za reformama.

Bećirović je pak nabrojao mnoge reforme i usvojene zakone u BiH iz oblasti odbrane, čime objašnjava da je BiH jasno opredijeljena i spremna za Alijansu.

“Sada smo pred vratima NATO-a i tu šansu trebamo iskoristiti zbog svih građana BiH… Ispunjeni su svi formalni uvjeti da se BiH uputi zahtjev za članstvo u NATO.

U skladu s tim stavom da je BiH spremna za NATO, Bećirović je predložio Stoltenbergu nekoliko stvari, između ostalog da nam pošalju konačni poziv u NATO te da obnove prisustvo u vojnim bazama u BiH.

Helez: Bosna i Hercegovina bi na proljećnom zasjedanju NATO-a trebala dobiti kandidatski status

Previous Memić napustila klub NiP-a: Neću dozvoliti da se bilo ko poigrava ni sa mnom ni sa borbom moje porodice
Next Bajramska poruka reisul-uleme: Neka svi budu obuhvaćeni bajramskom radošću

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Klanjana kolektivna dženaza u Brčkom: Osamnaest neidentifikovanih civila pronašlo svoj vječni smiraj

U Memorijalnom centru bošnjačkih civilnih žrtava u Brčkom danas je klanjana šesta kolektivna dženaza za 18 ubijenih Bošnjaka čiji se identitet nije uspio otkriti ni poslije 29 godina. Tabuti sa

NAŠI DANI

U Sarajevu održana mirna šetnja podrške narodu Palestine

Unatoč snijegu i niskim temperaturama više desetina građana okupilo se u nedjelju u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na skupu i mirnoj šetnji podrške palestinskom narodu, koji je duže

NAŠI DANI

Takmičenje iz matematike: Ahmed i Amel prvi i treći u Evropi

Samo nekoliko dana od objave istraživanja Međunarodnog programa za procjenu znanja i vještina (PISA) po kojem je naša zemlja na 62. mjestu, matematičari iz Bugojna osvojili zlato i bronzu na