Bećirović u posjeti Egiptu, razgovarao s El-Sisijem

Bećirović u posjeti Egiptu, razgovarao s El-Sisijem

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom El-Sisijem u Kairu, u okviru zvanične posjete Egiptu. Riječ je o prvoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH važnoj arapskoj zemlji u posljednjih četrnaest godina. Dr. Bećirović srdačno je primljen u predsjedničkoj palati Al-Ittihadiya u Kairu, uz najviše državne počasti. Cilj posjete je unapređenje sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta, s obzirom na to da duži period nije bilo razmjene posjeta na najvišem nivou.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je istakao da želi produbiti prijateljske veze Bosne i Hercegovine i Arapske Republike Egipat. U tom kontekstu, on je naglasio da je veoma važno da Bosna i Hercegovina gradi prijateljstva i savezništva na svim meridijanima i paralelama, te je ukazao na potrebu jačanja pozicije naše zemlje u Egiptu i arapskom svijetu. Bosna i Hercegovina je spoj različitih kultura i civilizacija i ona može biti most saradnje između Evrope i država na afričkom i azijskom kontinentu. Bosna i Hercegovina vodi principijelnu i miroljubivu vanjsku politiku, te je kao takva prepoznata kao pouzdan partner i faktor koji doprinosi izgradnji mira i sigurnosti, rekao je dr. Bećirović.

Naglasio je da je nakon postizanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Egipat među prvim državama otvorio Ambasadu u Bosni i Hercegovini, pružajući čvrstu ruku prijateljstva, koju naša zemlje nije zaboravila. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Egipat je vodio snažnu akciju za uspostavu mira, zalažući se za pokretanje procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini, te za sveobuhvatnu obnovu naše države i njenu političku i ekonomsku stabilnost, istakao je dr. Bećirović.

U srdačnom razgovoru, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi istakli su da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, a što je potvrđeno mnogo puta. Dr. Bećirović i El-Sisi naglasili su da žele jačati i unaprijediti odnose dvije zemlje, te da je ovaj susret prilika za intenziviranje bilateralne saradnje i sveukupnih veza, s naglaskom na jačanje ekonomskih odnosa.

Predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi poručio je da njegova zemlja otvoreno podržava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović upoznao je predsjednika El-Sisija o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi posebnu pažnju posvetili su aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, o čemu su telefonski razgovarali u novembru prošle godine. 

Dr. Denis Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina poštuje važnu ulogu i djelovanje Egipta, kao regionalne sile, u smjeru rješavanja aktuelne situacije u Gazi, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi se zaustavilo nasilje i ubijanje nedužnog palestinskog naroda. On je rekao da je zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i  uspostavljanje dvije države – Izraela i Palestine jedino dugoročno rješenje, te da će Bosna i Hercegovina na svim međunarodnim forumima i dalje ustrajavati na tom rješenju.

Tokom razgovora u Kairu konstatirano je da su posjete na visokom i najvišem nivou veoma važne za intenziviranje bilateralne saradnje. U tom kontekstu, dr. Denis Bećirović uputio je poziv predsjedniku Egipta El-Sisiju za uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića i delegacije, predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi priredio je svečani ručak u predsjedničkoj palati.

Video snimak susreta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Bećirovića s predsjednikom Arapske Republike Egipat El-Sisijem je na linku:

Previous Dodik napustio zgradu Suda BiH, pristalice uzvikivale "Mile, Mile"
Next TK: Lažni poziv na regrutaciju došao izvan BiH, pronađene IP adrese

You might also like

NAŠI DANI

Snowden: Još uvijek se sjećam crvenih ožiljaka na ulicama Sarajeva

Poznati obavještajac Edward Snowden osvrnuo se na mogućnost ruskog napada na Ukrajinu i Kijev te povukao paralelu sa glavnim bosanskim gradom i opsadom iz devedesetih. -Iskreno, ova mogućnost mi je toliko

NAŠI DANI

Premijer Novalić najavio dva fonda od ukupno milijardu BAM za pomoć privredi

Federalni premijer Fadil Novalić najavio je danas formiranje dva fonda ukupne vrijednosti milijardu konvertibilnih maraka, koji će biti namijenjeni za pomoć privredi u saniranju posljedica globalne pandemije novog koronavirusa, prenosi

NAŠI DANI

Teočak: Obilježena godišnjica ofanzive “Trokut”

  U Teočaku je obilježena godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive „Trokut“, koja je još poznata pod nazivom i kao bitka za Bilaliće. U martu 1993. godine agresor je prvi i jedini