Bećirović uputio inicijativu da se 9. januar proglasi danom sjećanja na žrtve ratnih zločina

Bećirović uputio inicijativu da se 9. januar proglasi danom sjećanja na žrtve ratnih zločina

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je zahtjev članovima Kolegija Predstavničkog doma PS BiH da u dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma uvrste tačku dnevnog reda: „Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine/Republike Srpske“

Bećirović je zahtjev uputio predsjedavajućoj Borjani Krišto, kao i njenim zamjenicima Šefiku Džaferoviću i Mladenu Bosiću, javlja agencija Patria.

Ovaj državni poslanik SDP-a BiH podsjeća da je presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno je da se 9. januar 1992. može vezivati samo za: agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, kulturocid, zločine protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila u bosanskohercegovačkim gradovima, vandalska uništenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara.

„Dakle, i sudski i naučno je dokazano da je to najcrnji datum u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata“, navodi Bećirović u pismu rukovodstvu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Bećirović navodi da je potpuno ispoštovao sve ustavne, poslovničke i druge pretpostavke da se ove tačke nađu na dnevnom redu Predstavničkog doma, te je pozvao rukovodstvo Parlamenta da prestanu opstruirati uvrštavanje u dnevni red “legalno dostavljenih i poslovnički uokvirenih prijedloga.”

Neuvrštavanem ovih tačaka u dnevni red Predstavničkog doma, podsjeća Bećirović, je grubo prekršeno više odredbi Poslovnika.

„Dok Kolegij Predstvaničkog doma PS BiH opstruira legalno dostavljene prijedloge poslanika na državnom nivou, u bosanskom entitetu RS nastavlja se nelegalna praksa flagrantnog kršenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH. Time se očigledno nastavlja antidejtonska aktivnost s ciljem rušenju ustavnog poretka države Bosne i Herecgovine. Antidejtonsko i neustavno obilježavanje 9. januara u bosanskom entitetu RS predstavlja nesagledivo opasno kršenje suštinskih dijelova Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“, kaže Bećirović,

„Očigledno je da predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik, zajedno s njegovim mentorima iz Beograda, i dalje otvoreno i brutalno ruše ustavni poredak države Bosne i Hercegovine“, navodi Bećirović dalje.

On smatra da je nelegalno proglašenje „Srpske republike BiH“ bilo u funkciji ostvarenja zločinačkog projekta stvaranja velike Srbije i pripreme oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tog dana je, podsjeća, grupa odmetnutih poslanika legalne Skupštine Bosne i Hercegovine suprotno Ustavu proglasila stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom velike Srbije. Zbog toga, smatra Bećirović, Srpski narod u Bosni i Hercegovini treba da se ugleda na antifašiste Srbe koji su zajedno sa antifašistima iz drugih naroda učestvovali na zasjedanjima ZAVNOBIH-a, a nikako na presuđene ratne zločince koji su proklamovali politiku razdvajanja naroda i ukidanja odluka ZAVNOBIH-a.

„Nažalost, političko rukovodstvo i druge strukture bosanskog entiteta RS, u skladu sa velikosrpskom ideologijom, politikom i praksom, i dalje falsificiraju historijske činjenice i negiraju počinjeni genocid nad Bošnjacima, te na sve moguće načine opstruiraju jačanje države Bosne i Hercegovine i konstantno sprovode antidejtonsku politiku secesije, uništavanja i uništenja države Bosne i Hercegovine. To se mora zaustaviti!“, kaže Bećirović.

Dodaje da je obilježavanje 9. januara u bosanskom entitetu uvredljivo i za modernu Evropu i Ujedinjene nacije jer predstavlja ozvaničenje politike koja je osmislila i sprovela sistematske masovne zločine, etničko čišćenje, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid. Ta politika je, između ostalog, dodaje dalje, osmišljena i u neustavnim dokumentima za formiranje tzv. srpske države na teritoriji države Bosne i Hercegovine upravo 9. januara 1992.

„Imajući u vidu da zvaničnici bosanskog entiteta RS nastavljaju kontinuirano negiranje Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine, pozivam i ovlaštene predstavnike međunarodne zajednice da odlučno reagiraju na ovo očito kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH“, naveo je Bećirović u pismu.

Na kraju, dodao je, entitetski čelnici iz RS-a moraju znati da „nepoštivanjem ustavne odredbe o Ustavnom sudu BiH direktno dovode do nepoštivanja i odredbe o postojanju entiteta u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini.“

Previous Bh. firma stolarima nudi do 2.000 KM neto plate
Next Bosanski brend Kulin na tržištu Dubaija

You might also like

NAŠI DANI

Bratunac: 30 godina od masovnog strijeljanja i ubistva 68 bošnjačkih civila u Glogovoj

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić danas je u naselju Glogova kod Bratunca prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina u ovom mjestu, koje je održano u okviru manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida

NAŠI DANI

Džaferović na prijemu kod Bidena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je na tradicionalnom prijemu koji je, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, za partnerske i prijateljske države organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

NAŠI DANI

Pettigrew: Bosni se zabranjuje da bude normalna demokratija

“Bosni se zabranjuje da funkcionira kao normalna demokratija. Etnički formirani glasački blokovi učvršćuju etničke podjele, pružajući dodatni uticaj nacionalističkim strankama bosanskih Srba i bosanskih Hrvata i potencijalno izolujući bošnjačku većinu