Bećirović: Veličanje nelegalne tzv. H-B je antiustavni i anticivilizacijski postupak i udar na temeljne evropske vrijednosti

Bećirović: Veličanje nelegalne tzv. H-B je antiustavni i anticivilizacijski postupak i udar na temeljne evropske vrijednosti

 

-Danas je lider HDZ-a Dragan Čović obilježio godišnjicu nelegalne i samoproglašene tzv. Herceg Bosne i skandalozno poručio da je ” vrijeme Herceg-Bosne vrijeme ponosa”. Sramota!

Još jednom se potvrdilo da Dragan Čović glumi političara koji samo na riječima poštuje evropske vrijednosti, a u praksi djeluje kao advokat zločinačke politike. Vrijeme je da se to kaže javno, glasno i otvoreno. Dosta više prešućivanja istine!

Obilježavanje godišnjice samoproglašene i nelegalne tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne je neprihvatljiv antidemokratski, anticivilizacijski i antiustavni postupak. Tim nemoralnim činom veličaju se masovni zločini i etničko čišćenje. Istovremeno, to predstavlja vrijeđanje žrtava jer je nelegalna paratvorevina tzv. Herceg Bosna rezultat udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio podjela države Bosne i Hercegovine.

Jednu od najboljih ocjena tzv. Herceg Bosne dao je fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. On je početkom jula ove godine, između ostalog, rekao sljedeće: „U osnovi politika Herceg-Bosne je velikosrpski projekt koji je prihvatio Franjo Tuđman. Svatko iole pametan u Hrvatskoj i na ovim prostorima zna da je to najveći promašaj hrvatske politike novouspostavljene hrvatske države i ta politika kontinuirano traje. Ta politika sustavno razara bh. društvo, priječi integraciju BiH u Evropu. Ta politika izravno surađuje sa velikosrpskim projektom u Republici Srpskoj i ona se nigdje, u pravom smislu, ne zauzima za bosanske Hrvate“.

Licemjerno i perfidno Dragan Čović je uspio da pojedine domaće i međunarodne lakomislene političke faktore uvjeri kako se on zaista zalaže za cjelovitu, demokratsku i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Krajnje je vrijeme da shvatimo da Čović državu Bosnu i Hercegovinu poštuje samo na riječima, dok na djelu, iz godine u godinu, vuče isključivo poteze koji vode prema komadanju i podjeli države.

Nelegalna tzv. Herceg Bosna je označena kao rezultat udruženog zločinačkog poduhvata i u prvostepenoj presudi Haškog tribunala izrečenoj njenom vodstvu, koje je prvostepenom presudom osuđeno na više od stotinu godina zatvora.

Nakon tzv. Herceg Bosne ostale su masovne grobnice i masovni zločini. O tome svjedoče Ahmići, Heliodrom, Dretelj, Vranica i obespravljeni i prognani građani nehratvaske nacionalnosti iz Stoca, Čapljine, Mostara, Prozora, Ljubuškog, dijela Srednje Bosne, Žepča, Posavine …

Ubistva i mučenja u logorima pratilo je i plansko uništavanje kulturnih spomenika Bosne i Hercegovine koji su svjedočili o višestoljetnom postojanju Bosne i Hercegovine kao države. Glavni simbol Mostara Stari most srušen je 9. novembra 1993. godine kada je cijeli svijet zanijemio od ovog monstruoznog čina. HVO je srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara. Nakon objavljivanja 36 stenograma Franje Tuđmana, može se pouzdano zaključiti da je rušenje Starog mosta bilo dio smišljene kampanje agresije Hrvatske, koja se, između ostalog, ogledala i u urbicidu.

Država Bosna i Hercegovina se mora okrenuti budućnosti, razvoju, ekonomiji, obrazovanju i ispunjavanju kriterija za ubrzano pristupanje evroatlantskim integracijama. Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali moraju graditi bolju, pravedniju i ravnopravniju državu Bosnu i Hercegovinu. U takvoj državi ne treba i ne smije biti mjesta za veličanje zločinaca i njihovih zločinačkih projekata.

prof. dr. Denis Bećirović

Previous Promovisan 'Leksikon znamenitih Bošnjaka' Nazifa Veledara
Next Visoko in 4K

You might also like

NAŠI DANI

Bošnjaci i Albanci u Srbiji traže reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta, Hajrullom Çekuom i političkom savjetnicom premijera, Arditom Sinani, primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice koji

NAŠI DANI

Obilježena 23. godišnjica Sarajevskog tunela spasa

Objekat D-B poznat kao Sarajevski tunel spasa na današnji dan 1993. godine pušten je u funkciju. Tim povodom u organizaciji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa  D-B upriličen je prigodan program.

NAŠI DANI

Ministar odbrane Turske Akar sastao se s načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH Mašovićem

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović sastao se s ministrom odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom koji boravi u posjeti Sarajevu. Akar, koji je sinoć doputovao