Bevanda nastavlja s opstrukcijama. OHR poručuje – Ne postoji prepreka da VM odobri potrebna sredstva

Bevanda nastavlja s opstrukcijama. OHR poručuje – Ne postoji prepreka da VM odobri potrebna sredstva

Ured visokog predstavnika odbacio je tvrdnje da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne može osigurati sredstva za Centranu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine, kao i stav čelnika HDZ BiH da bi takva odluka bila nezakonita. 

“Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine (stav 5. člana 11.) dopušta Vijeću ministara BiH da finansira rashode koji nisu bili predviđeni prethodnim budžetom tokom perioda privremenog finansiranja. 

Ne postoji prepreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva ni u smislu relevantnih propisa niti u smislu raspoloživih sredstava. 

Nadalje, Zakon predvida da se sredstva raspoređuju u skladu sa članom 17. o budžetskim rezervama, koji se odnosi na proceduru, ali ne i na druge aspekte raspodjele”, stoji u objavi OHR-a.

Sličan stav jučer je iznijela i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. 

“Suprotno onome što se tvrdi, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ima puno pravo odobriti finansiranje izbora u nedostatku budžeta.

U članu 11. Zakona o finansiranju institucija BiH nedvosmisleno je navedeno da Vijeće ministara može, za vrijeme privremenog finansiranja, donijeti posebne odluke o odobravanju izdataka.

Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da ova odredba dozvoljava odobravanje finansiranja izbora. 

Kontinuirani nedostatak sredstava za osnovne demokratske funkcije BiH predstavlja namjernu političku opstrukciju i napad na osnovna prava građana Bosne i Hercegovine”, upozorili su iz Ambasade SAD.

Portal Istraga.ba objavila je da su se ministri HDZ BiH u državnoj vladi opet usprotivili izdvajanju novca za izbore. 

Zasigurno će ovakav ishod samo dodatno približiti međunarodnu zajednicu odluci da visoki predstavnik Christian Schmidt reagira iskoristivši Bonske ovlasti i nametne odluku o finansiranju izbora. 

(Politicki.ba/MiruhBosne)

Previous Selektor Bosnić saopštio širi spisak košarkaša za utakmice protiv Češke i Bugarske
Next Britanska ministrica položila vijenac na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

You might also like

NAŠI DANI

Naša zemlja ponudila pomoć Albaniji nakon razornog zemljotresa

Bosna i Hercegovina je ponudila pomoć Albaniji nakon razornog zemljotresa koji je jutros pogodio tu zemlju. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je putem Operativno-komunikacijskog centra 112 BiH stupilo u kontakt

NAŠI DANI

Haške presude i optužnice dokazuju: Nenad Stevandić bio dio udruženog zločinačkog poduhvata u Krajini

Državni zastupnik Nenad Stevandić učestvovao je u udruženom zločinačkom poduhvatu na podučju Krajine, piše u drugoj izmijenjenoj optužnici koju je Haški tribunal podigao protiv sad već osuđenog ratnog zločinca Stojana

NAŠI DANI

Salko Zildžić izlazi na slobodu!

Viši javni sud u Užicu prihvatio je sporazum koji je uhapšeni Salko Zildžić potpisao s Višim javnim tužilaštvom o priznanju krivice, potvrdio je za BHRT sudija Višeg suda Zoran Milinković.