BiH najmoćnija ekipa, četiri Bosanca u top 10 igrača baraža za EURO 2016

Dva fudbalska reprezentativca BiH kotiraju među 10 najplaćenijih igrača koji će nastupiti u baražu.

Miralem Pjanić je na drugoj poziciji renomirane liste, a Edin Džeko na četvrtoj.

Zanimljivo, u top 10 najbogatijih fudbalera doigravanja za EP su četvorica Bosanaca, uz Pjanića i Džeku, tu je i Zlatan Ibrahimović, reprezentativac Švedske, koji posjeduje i bh. državljanstvo, kao i golman Slovenije porijeklom iz BiH Samir Handanović.

 Ukupno 199 igrača osam reprezentacija koje će nastupiti u predstojećem baražu za Evropsko fudbalsko prvenstvo „Francuska 2016“ vrijede 643,75 miliona eura.

Platežno najmoćniju ekipu ima Bosna i Hercegovina, čiji se nacionalni tim procjenjuje na 120,25 miliona eura. Slijedi Ukrajina sa 109,05 miliona eura, a preostalih šest selekcija ne prelaze vrijednost od 100 miliona.

Prema podacima njemačkog specijaliziranog portala za praćenje transfera i tržišnih vrijednosti fudbalera, Danska košta 94,05 miliona eura, a četvrta najskuplja je Irska (89,85), protivnik BiH u play-offu za EURO 2016. Na petom mjestu je Švedska čiji se tim procjenjuje na 86,40 miliona eura. Slovenska selekcija ima tržišnu vrijednost u iznosu od 73,90 miliona eura, Norveška 47,10, dok je Mađarska uvjerljivo „najsiromašnija“ – 23,15.

Dva fudbalska reprezentativca BiH kotiraju među 10 najplaćenijih igrača koji će nastupiti u baražu. Miralem Pjanić je na drugoj poziciji renomirane liste, a Edin Džeko na četvrtoj. Zanimljivo, u top 10 najbogatijih fudbalera doigravanja za EP su četvorica Bosanaca, uz Pjanića i Džeku, tu je i Zlatan Ibrahimović, reprezentativac Švedske, koji posjeduje i bh. državljanstvo, kao i golman Slovenije porijeklom iz BiH Samir Handanović.

Danac Christian Eriksen, prvotimac Tottenhama sa 27 miliona eura fudbaler je sa „najdubljim džepom“ u baražu. Pjanić se procjenjuje na milion manje. Tržišna vrijednost Andriya Yarmolenka (Ukrajina / Dynamo Kijev) je 24 miliona eura, Edina Džeke (BiH / Roma) 20, Evgena Konoplyanke (Ukrajina / Sevilla) 20, Seamus Colemana (Irska / Everton) 19, James McCarthya (Irska / Everton) 17, Zlatana Ibrahimovića (Švedska / PSG) 15, Samira Handanovića (Slovenija / Inter) 15, Jana Oblaka (Slovenija / Atletico Madrid) 15.

U baražu za EURO 2016 sastat će se Ukrajina – Slovenija, Švedska – Danska, BiH – Irska i Norveška – Mađarska.

Četiri pobjednika dvomeča, koji će se odigrati u periodu od 12. do 17. novembra, plasirat će se na EP. Na završnom turniru, od 10. juna do 10. jula iduće godine, uz pobjednike play-offa nastupit će i 19 selekcija koje su kroz kvalifikacije izborile nastup na EURO 2016, kao i domaćin Francuska.

(Anadolu Agency)

Previous 23.godišnjica formiranja Petog korpusa Armije R BiH
Next Muslimanska tradicija u Mađara starija je od hiljadu godina: Bošnjaci ostavili poseban trag

You might also like

SPORT

Edin Višća, nezamjenjivo ime turskog prvaka Basaksehira

Edin Višća, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, sigurno je jedan od najzaslužnijih igrača koji je sjajnim igrama, golovima i asistencijama pomogao da ekipa Medipol Basaksehira ove sezone osvoji prvu titulu

SPORT

Mladi karatisti Bosne i Hercegovine osvojili pet medalja na EP na Kipru

Mladi bosanskohercegovački karatisti osvojili su pet medalja (dva zlata i tri bronze) na 43. evropskom prvenstvu  za kadete, juniore i mlađe seniore (U21) u kiparskom Limassolu. Najsjajnija odličja izborili su junior

SPORT

Fudbaleri engleskih velikana u dresu komšija – majke talentovanih igrača porijeklom iz Sarajeva i N. Pazara

Luis Zečević–John ( Arsenal) i Edward Ibrović–Fletcher (Manchester United), novi su igrači kadetske reprezentacija Srbije (U16) . „Razgovori koje sam vodio prethodnih sedmica u vezi sa njihovim dolaskom na moje veliko zadovoljstvo uspješno su