BiH najmoćnija ekipa, četiri Bosanca u top 10 igrača baraža za EURO 2016

Dva fudbalska reprezentativca BiH kotiraju među 10 najplaćenijih igrača koji će nastupiti u baražu.

Miralem Pjanić je na drugoj poziciji renomirane liste, a Edin Džeko na četvrtoj.

Zanimljivo, u top 10 najbogatijih fudbalera doigravanja za EP su četvorica Bosanaca, uz Pjanića i Džeku, tu je i Zlatan Ibrahimović, reprezentativac Švedske, koji posjeduje i bh. državljanstvo, kao i golman Slovenije porijeklom iz BiH Samir Handanović.

 Ukupno 199 igrača osam reprezentacija koje će nastupiti u predstojećem baražu za Evropsko fudbalsko prvenstvo „Francuska 2016“ vrijede 643,75 miliona eura.

Platežno najmoćniju ekipu ima Bosna i Hercegovina, čiji se nacionalni tim procjenjuje na 120,25 miliona eura. Slijedi Ukrajina sa 109,05 miliona eura, a preostalih šest selekcija ne prelaze vrijednost od 100 miliona.

Prema podacima njemačkog specijaliziranog portala za praćenje transfera i tržišnih vrijednosti fudbalera, Danska košta 94,05 miliona eura, a četvrta najskuplja je Irska (89,85), protivnik BiH u play-offu za EURO 2016. Na petom mjestu je Švedska čiji se tim procjenjuje na 86,40 miliona eura. Slovenska selekcija ima tržišnu vrijednost u iznosu od 73,90 miliona eura, Norveška 47,10, dok je Mađarska uvjerljivo „najsiromašnija“ – 23,15.

Dva fudbalska reprezentativca BiH kotiraju među 10 najplaćenijih igrača koji će nastupiti u baražu. Miralem Pjanić je na drugoj poziciji renomirane liste, a Edin Džeko na četvrtoj. Zanimljivo, u top 10 najbogatijih fudbalera doigravanja za EP su četvorica Bosanaca, uz Pjanića i Džeku, tu je i Zlatan Ibrahimović, reprezentativac Švedske, koji posjeduje i bh. državljanstvo, kao i golman Slovenije porijeklom iz BiH Samir Handanović.

Danac Christian Eriksen, prvotimac Tottenhama sa 27 miliona eura fudbaler je sa „najdubljim džepom“ u baražu. Pjanić se procjenjuje na milion manje. Tržišna vrijednost Andriya Yarmolenka (Ukrajina / Dynamo Kijev) je 24 miliona eura, Edina Džeke (BiH / Roma) 20, Evgena Konoplyanke (Ukrajina / Sevilla) 20, Seamus Colemana (Irska / Everton) 19, James McCarthya (Irska / Everton) 17, Zlatana Ibrahimovića (Švedska / PSG) 15, Samira Handanovića (Slovenija / Inter) 15, Jana Oblaka (Slovenija / Atletico Madrid) 15.

U baražu za EURO 2016 sastat će se Ukrajina – Slovenija, Švedska – Danska, BiH – Irska i Norveška – Mađarska.

Četiri pobjednika dvomeča, koji će se odigrati u periodu od 12. do 17. novembra, plasirat će se na EP. Na završnom turniru, od 10. juna do 10. jula iduće godine, uz pobjednike play-offa nastupit će i 19 selekcija koje su kroz kvalifikacije izborile nastup na EURO 2016, kao i domaćin Francuska.

(Anadolu Agency)

Previous 23.godišnjica formiranja Petog korpusa Armije R BiH
Next Muslimanska tradicija u Mađara starija je od hiljadu godina: Bošnjaci ostavili poseban trag

You might also like

SPORT

Salihamidžić junior: Bila bi velika čast da zaigram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Junior Bayerna Nick Salihamidžić, sin proslavljenog Hasana Salihamidžića u razgovoru za bosanski sportski medij… U razgovoru za Reprezentacija.ba portal Salihamidžić junior, koji može igrati za Njemačku, Španiju i Bosnu i Hercegovinu, ekskluzivno

SPORT

Štitkovac postavio najbolji rezultat sezone u svijetu

Najbolji mladi bosanskohercegovački atletičar, jučer je nastupio u 4. Dalmatinske lige u konkurenciji mlađih juniora. Takmičio se u dvije discipline, bacanje kugle i bacanje diska, i u obje je popravio

SPORT

Mirsad Terzić: Volio bih da nam EURO donese rukometaše za budućnost

Nije bitno koja je utakmica, kvalifikaciona ili prijateljska, moramo misliti da nam je svaka finale Svjetskog prvenstva, jer smo mali i ako tako razmišljamo onda ćemo rasti, rekao je za