Bihać i USK – dio Bosne koji postaje sve interesantnije odredište za mlade bračne parove koji, umjesto mora, radije biraju Unu

Bihać i USK – dio Bosne koji postaje sve interesantnije odredište za mlade bračne parove koji, umjesto mora, radije biraju Unu

Grad Bihać je postao prepoznatljivo turističko odredište koje iz godine u godinu bilježi sve više posjeta domaćih i stranih turista koji svoj odmor žele provesti upravo ovdje.

S obzirom na to da je turizam jedna od glavnih grana razvoja Unsko-sanskog kantona, neumorno se radi na poboljšanju ponude i dok sezona uveliko traje.

U Unsko-sanski kanton svakodnevno pristižu turisti na odmor. Nakon prethodnih, manje uspješnih sezona zbog pandemije i migrantske krize, ovogodišnja nadmašuje sva očekivanja.

„Bilježimo i turiste iz SAD-a, Australije… To su one brojke koje se ne mogu učiniti većima, ali motiviše to kad ljudi iz cijelog svijeta svraćaju i s nekim namjerama dolaze u naš grad. Ovaj grad živi jedan određen i interesantan ritam i puls i mislimo da će ovo ljeto biti najuzbudljivije do danas“, kaže Mehmed Mahmutović, predstavnik Turističke zajednice Grada Bihaća.

U posljednje vrijeme ovaj dio Bosne i Hercegovine postaje sve interesantnije odredište za mlade bračne parove koji, umjesto mora, radije biraju Unu, ali i prirodu kojom je okružena.

„Koliko smo uspjeli vidjeti do sada, ova država je prekrasna. U poređenju sa Hrvatskom, gdje smo bili ranije, ovdje ne samo da je mnogo jeftinije nego ima i više toga da se vidi“, kaže Francuskinja Josephine.

Stefan i Livia su bračni par iz Švicarske: „Kod nas je priroda također sjajna i ima mnogo vodopada, ali pogled poput ovoga tamo nemamo“.

A pored mladih, na odmor dolaze i oni stariji koji žele pobjeći od gradske buke.

„Prijatelj iz Sarajeva nam je preporučio da ovdje dođemo. Prvo smo obišli Plitvice pa onda došli ovdje, nismo se pokajali“, kaže Nijemac Uli.

Ljeto nikad toplije, a hoteli, apartmani i moteli uglavnom su puni. Iako česta poskupljenja diktiraju cijenu smještaja, ali i ugostiteljskih usluga, svakodnevni priliv turista naznačava uspješnu sezonu tako da su oni koji rade u tom sektoru i više nego zadovoljni.

Smještajni kapaciteti postoje, priroda i bajkoviti prizori većini su dobro poznati – međutim, šta je ono što nam nedostaje i kako to popraviti? Suvenirnica je jedan segment koji nedostaje – kako kažu turistički radnici, turizam nije samo noćenje.

Da bi ponuda na većem tržištu bila konkurentnija, potrebno je i više ulaganja. Turizam je razvojna šansa ne samo Unsko-sanskog kantona nego cijele Bosne i Hercegovine. Zato, ljetujmo unutar njenih granica.

(federalna.ba/MiruhBosne)

Previous Prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi iz geografije osvojio Fatih Žgalj
Next Spisak igrača za Eurobasket - Musa i Nurkić predvode Zmajeve

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Cvijetni ljiljan od 9 metara ukrasio školsko dvorište u Tojšićima

U organizaciji menadžmenta OŠ Tojšići i fondacije “World Vision” jučer (utorak, 28.03.2017.) je organizovano radno druženje za učenike ove škole. U školskom dvorištu, koje je nedavno dobilo i novu ogradu,

BH RAZGLEDNICA

Zvanično otvoren dom PSD ‘Trebević’

Planinarsko-skijaško društvo (PSD) Trebević Sarajevo zvanično je za vikend otvorilo dom na Trebeviću kapaciteta 20 ležaja, a radost su podijelili s ljubiteljima prirode iz Sarajeva i Zenice. Na svečanom otvaranju tog

BH RAZGLEDNICA

U Neumu otkrili morske organizme za koje je slabo ko vjerovao da žive u bh. moru

Bosanskohercegovački naučnik član Evropske Asocijacije za istraživanje hrskavičastih riba Andrej Gajić otkrio je u Neumu morske organizame za koje niko nije pretpostavljao da žive u bosanskohercegovačkom moru, u ekspediciji koju