Bihać: Održan veliki skup podrške generalu Dudakoviću (FOTO)

Bihać: Održan veliki skup podrške generalu Dudakoviću (FOTO)

– Kako bi iskazali svoju podršku generalu Atifu Dudakoviću i pripadnicima 5. korpusa, koji su jučer pušteni da se brane sa slobode, Krajišnici su organizovali veliki skup podrške kojem je prisustvovalo oko 10.000 patriota sa područja cijele Krajine, ali i ostalih dijelova Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Istaknuto je kako je 5. korpus objedinio sve patriotske snage u jedinstveni front i bio štit odbrane i očuvanja opstojnosti i opstanka naroda tog kraja i vjerni čuvar Bosne i Hercegovine i njenog historijskog kontinuiteta.

Zahvalivši se svima koji su doprinjeli očuvanju Bosanske krajine i Bihaća koji je bio u okruženju 1.201 dan, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća je kazao da je Bihaćki okrug primjer krvave borbe za slobodu i opstanak, te da pripadnici 5. korpusa nisu imali nikakve osvajačke ambicije niti su pravili koncentracione logore.

“Ima naredba iz 1992. godine, od generala Ramiza Drekovića koju sam lično vidio, a u kojoj stoji da se ne smije niti jedan građanin Bihaća na silu otjerati da ide u razmjenu. Naši komadanti su to pisali u vrijeme kada su ljudi ubijani u Prijedoru, Čarakovu, Biljanima i Ključu. To smo mi! To je Bihać, to je Bihaćki okrug i to smo mi!”, istakao je Fazlić, dodavši kako su pripadnici 5. korpusa uprkos što su bili takvi, sada dovedeni u situaciju da brane dostojanstvo svoje brobe i njenu svrhu i ciljeve.

Govoreći o svim karakternim i ljudskim osobinama koje su krasile generala Dudakovića, Mirsad Selmanović, nekadašnji načelnik Štaba 5. korpus, istakao je da ovakav pristup i način ophođenja sa generalom Dudakovićem, te njegovo hapšenje predstavlja neciviliziran odnos državnih institucija koje su nažalost duboko ispolitizirane.

“Atif Dudaković nije Ratko Mladić da se krije po štalama, niti ijedan borac 5. Korpusa bi to radio. Svako od nas bi se dostojanstveno javio našim bosanskohercegovačkim isntitucijama i tako smo radili tokom perioda 1992-1995. godine. Zašto naš ni jedan pripadnik nije procesuiran u Hagu, ni jedan vjerki objekat nismo srušili, niti smo vršili streljanja. Mi nismo bili nacionalno zagriženi niti smo bilo kome nanosili zlo osim u odbrani vlastitih života i teritorije”, kazao je Selmanović.

U ime Udruženja generala i kao prvi komadant 5. korpusa Armije BiH, skupu se obratio i general Ramiz Dreković, koji je istakao vrline i čestitost Krajišnika i krajiškog naroda kazavši da su oni najdržavotvrniji dio naroda i građana Bosne i Hercegovine, što su pokazali tokom četverogodišnje opsade ovog kraja.

“Krajišni narod i krajiški čovjek nikada nije saginjao glavu i onda kada je to bilo najteže Krajišnik je s ponosom i dostojanstvom, uzdignute glave hodao Bosnom i Hercegovinom. Tako trebate i dalje nastaviti i ja vjerujem da će general Dudaković dokazati svoju nevinost. Nama nisu potrebni zapaljivi govori, niti bilo šta što će multiplicirati i praviti probleme u Bosni i Hercegovini, jer želimo državu ravnopravnih naroda i građana, i da konačno čovjek bude u fokusu, i da ima osnovna ljudska i građanska prava. To je naš glavni zadatak i na tom putu se moramo boriti i ne smijemo stati”, istakao je general Dreković.

Naglasio je kako Krajišnici ne smiju dozvoliti da bilo ko ispolitizira ovakve skupove.

Poručeno je da Krajišnici ostanu jedinstveni kao što su bili i tokom najtežih trenutaka kada je opstanak Bosanske krajine bio doveden u pitanje, da čuvaju institucije svoje države i njenu cjelovitost i opstojnost kao što su do i do sada činili.

“Vjerujemo da će pravda na kraju pobjediti jer ona je uvijek bila na strani 5. korpusa i Krajine” poručeno je sa skupa u Bihaću.

Previous Larisa Cerić prva na svjetskoj rang listi džudašica preko 78 kilograma!
Next U Travniku od sutra u funkciji turistički voz 'Ćiro'

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Povodom Dana nauke odata počast i položeno cvijeće ispred spomen-ploče nobelovca Vladimira Preloga

Inicijativa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o proglašenju 12. decembra Danom nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojena je 2019. u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru

NAŠI DANI

‘Za balije u ovom autobusu nema mjesta’

Ekipa N1 je posjetila roditelje nedavno pretučenog učenika Alije Avdića iz srednje škole “Milutin Milanković” Milići , koji žive u Novoj Kasabi, no nisu htjeli pred kameru. Kažu, da se

NAŠI DANI

Održana tribina Zatiranje historije i sjećanja

  Tribina pod nazivom “Zatiranje historije i sjećanja” održana je u petak navečer u Mostaru.  Tokom tribine predstavljen je interaktivni narativ “Zatiranje historije i sjećanja”, koji je temeljem činjenica iznesenih