Bilino Polje čeka 20. pobjedu reprezentacije Bosne i Hercegovine

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Euro 2016. godine nastavlja na Bilinom Polju, omiljenom stadionu među navijačima Zmajeva.

http://sportsport.ba/assets/pictures/article/752/fan_zona_sutra_na_bilinom_polju_132155_115752_big.jpg

Na ovom stadionu koji je posljednjih sedmica pripreman za najvažniju utakmicu dosadašnjeg dijela kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, reprezentacija BiH je odigrala 33 utakmice pobijedivši 19 puta.

Izgrađen je 1972. godine pred finalnu utakmicu Srednjeevropskog Mitropa Kupa u kojoj je Čelik pobijedio Fiorentinu i drugi put zaredom osvojio ovo takmičenje.

Svojevremeno je stadion imao kapacitet od 30.000 gledalaca da bi kasnije ta brojka bila smanjena za 10.000 mjesta. Danas, kapacitet stadiona iznosi 13.632 sjedećih mjesta.

Teren Bilinog polja u odličnom stanju…

Nogometna reprezentacija BiH na ovom stadionu počela je igrati odmah nakon završetka rata. Tako je prva zvanična domaća utakmica naših najboljih nogometaša odigrana upravo na Bilinom Polju i to 24. aprila 1996. godine protiv Albanije u utakmici u kojoj nije bilo golova.

Na Bilinom Polju igrali su Španija, Portugal, Turska, Belgija, Njemačka i druge velike reprezentacije Evrope.

Prema zvaničnim podacima, reprezentacija BiH je na Bilinom Polju imala niz od deset godina bez poraza, sve do 2008. godine.

U petak će prepuno Bilino Polje ponovo biti poprište jedne od najvažnijih utakmica kvalifikacija, one protiv Izraela koja je će biti pravi test za selektora Mehmeda Baždarevića i njegove izabranike.

(Klix.ba/mb)
Previous Livanjski sir na policama turskih marketa
Next Prezime Bošnjak kod pravoslavaca - Lelić u Srbiji

You might also like

RIJEČ

Ervin Zukanović: Bez patriotizma nema uspjeha

Nekadašnji naš fudbalski reprezentativac iz istanbulskog Karagumruka Ervin Zukanović (35), kao i svi Bosanci i Hercegovci u domovini i dijaspori, razočaran je posljednjim rezultatima našeg državnog tima. – Svaki poraz reprezentacije

NAŠI LJUDI

Bosanci na OI u Tokiju, više ih u drugim selekcijama nego u matičnoj – osvojili već dva zlata

Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavlja mali tim od sedam takmičara. Međutim, sportiste našeg porijekla na OI možemo gledati u više reprezentacija – od Australije do Amerike.

SPORT

Premijer Novalić i ministrica Dujmović organizirali prijem za Lanu Pudar

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović organizirali su danas, u Federalnom ministarstvu kuture i sporta, prijem za najbolju bosanskohercegovačku plivačicu Lanu