Biserko: Ponašanje Dodika i njegovo rastakanje države BiH je dio osmišljene politike u Beogradu

Biserko: Ponašanje Dodika i njegovo rastakanje države BiH je dio osmišljene politike u Beogradu

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Sonja Biserko dala je za N1 svoj komentar na situaciju u vezi sa muralom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu te privođenju aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Aćimović nakon što su taj mural gađale jajima.

Sve su češći šovinistički incidenti koji završavaju policijskom intervencijom, odnosno privođenjem onih koji kritikuju srpski nacionalizam i ratnu politiku Srbije. Jučerašnji incident kada su aktivisti zahtijevali brisanje murala Ratka Mladića i potom i privođene Aide Ćorović i Jelene Aćimović je nastavak fašizacije društva koja je u toku vec duže vrijeme.

To jasno govori i o tome da se aktuelni režim vratio na pozicije devedesetih i da bezobzirno nastavlja sa svojom politikom ujedinjenja svih Srba drugim metodama ocjenjujući da treba iskoristiti historijske okolnosti i slabost međunarodne zapadne zajednice. To prije svega podrazumijeva negiranje ratnih zločina i genocida i reviziju historije kojom se u prvi plan ističe teza o Srbima kao glavnim žrtvama u obje Jugoslavije, te da je RS rezultat sprečavanja novog genocida nad Srbima. Ponašanje Milorada Dodika i njegovo rastakanje države Bosne i Hercegovine je dio osmišljene politike u Beogradu koja ima za cilj njeno pripajanje Srbiji.

Ovako otvoreno prkošenje međunarodnoj zapadnoj i njenoj aktuelnoj ofanzivi pacifikovala situacije na Zapadnom Balkanu takođe ukazuje da je Beograd skinuo rukavice i da je radikalno krenuo ka finalizaciji svojih namjera. Drsko ponašanje Aleksandra Vulina koji je nakon incidenta položio ružu ispod murala Ratka Mladića je potvrda da režim stoji iza kreatora murala.

Činjenica da je predsjednik pod sve većim pritiskom američkih službi koje tvrde da je blisko povezan sa klanom Belivuka, posebno pismom sedam kongresmena predsjedniku Bidenu koji traže sankcije protiv njega, ukazuje da se režim nalazi pred ozbiljnim izazovom – nastavak radikalizacije ili uvažavanje pritisaka američke administracije. To će prije svega zavisiti od ponašanja Rusije i donekle Kine i njihovih nagodbi sa Zapadom.

Previous Beograd: Uništen mural ratnom zločincu
Next Džaferović putuje u Brisel, brojni susreti s evropskim dužnosnicima

You might also like

NAŠI DANI

Amel Tuka u domovini – zahvalan i sretan (Video)

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, osvajač srebrene mjedalje u disciplini 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi, doputovao je u Sarajevo gdje su ga dočekali brojni navijači. Za našeg šampiona

NAŠI DANI

Goražde: Zasađene nove sadnice u kompleksu ‘Memorijalna šuma 8372’

U organizaciji JP „Bosansko-podrinjske šume“ i Općine Goražde danas je na lokalitetu Posestra organizovana sadnja sadnica drveća u kompleksu Memorijalna šuma 8372. U današnjoj sadnji su učestvovali predsjednici savjeta mjesnih

NAŠI DANI

Mostar: Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu. Lišeno slobode i lice koje je prijetilo paljenjem džamija

Policija je uhapsila pet osoba sa područja Mostara koje se dovode u vezu sa napadom na četvoricu mladića u Stocu, potvrđeno je iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/. Iz Tužilaštva je