Bitka kod Khan Younisa će biti odlučujuća i o njoj će se pisati na stranicama historije

Bitka kod Khan Younisa će biti odlučujuća i o njoj će se pisati na stranicama historije

Vojni i strateški ekspert Fayez Al-Duwairi rekao je da će bitka koja se odvija u Khan Younisu, južnom Pojasu Gaze, između palestinskih brigada otpora i izraelskih okupatorskih snaga imati presudan značaj i da će se o njoj pisati na stranicama historije, očekujući da će otpor na kraju izaći kao pobjednik iz ove bitke.

Izraelske okupatorske snage su tokom proteklih dana ušle u naselja Al-Qarara i Beni Suhaila u području Khan Younisa te nastoje prodrijeti dublje, kazao je Al-Duwairi u analizi za Al Jazeeru, ističući da ovo područje karakteriše prostranost i privatnost, budući da su Khan Younis brigade u središtu najvažnijih brigada.

‘Odlučujuća’ bitka

Brigade u ovom području su raznolike i brojne te ne obuhvataju samo Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas), koje su možda najefikasnije, ali su prisutne i druge brigade otpora. Ova bitka će imati posebno značajno mjesto, različito od prethodnih, tvrdi generalmajor.

Al-Duwairi očekuje da će snage otpora u narednim satima objaviti videoisječke koji će nadmašiti ono što su objavljivali prethodnih dana u pogledu kvalitete, snage i značaja, ističući da će ova bitka biti odlučujuća i zapisana na stranicama historije s konačnim trijumfom otpora.

Brigade Al-Qassam su prethodno izvijestile da su ubile i ranile određeni broj izraelskih vojnika i gađale vozila u okviru postavljenih zasjeda protiv okupatorskih snaga u Khan Younisu, južnom Pojasu Gaze, dok je okupacija priznala ubistvo samo jednog oficira i vojnika.

Vojno krilo Hamasa, brigade Izz ad-Din al-Qassam, objavilo je da je još 19 izraelskih vojnih vozila potpuno ili djelimično uništeno u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Vojno krilo Hamasa u Pojasu Gaze uništilo još 19 izraelskih vojnih vozila

Vojno krilo Hamasa objavilo je na Telegram nalogu najnovije informacije o napadima na izraelsku vojsku u Khan Yunisu na jugu Pojasa Gaze i u četvrtima na sjeveru grada Gaze.

Navodi se da je u napadu na izraelske snage u Khan Yunisu bilo mrtvih i ranjenih. U napadu u Khan Yunisu su, kako se dodaje, uništena četiri vojna vozila.

Na sjeveru grada Gaze uništeno je 15 vojnih vozila raketama “Jasin-105”.

Video: AlJazeera Arabic
Previous Preminuo Ismet Dizdarević, prvi doktor psiholoških nauka u Bosni i Hercegovini
Next Kina: Veto SAD-a na prekid vatre u Gazi ”razočaravajući i vrijedan žaljenja”

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Postavljene dvije spomen-ploče: Obilježena 27. godišnjica raspuštanja logora “Omarska”

Na mjestu nekadašnjeg logora Omarska, danas je u prisustvu brojnih bivših logoraša, članova udruženja logoraša, međunarodnih predstavnika te porodica šehida obilježena 27. godišnjica raspuštanja logora. Poslana je i jasna poruka

NAŠI DANI

Umjesto pozivanja na zakon, Konaković priziva ‘Šmitovu olovku’ koja će mu omogućiti vlast na federalnom nivou

-Schmidt je zakomplikovao i pomogao samo SDA! HDZ nije profitirao, isto im je! Formirat ćemo federalnu vlast 100%, imamo sve spremno, ali čekamo! Schmidt mora intervenisati! Možda će to uraditi

NAŠI DANI

Ljekar Youssef Hajir kao dječak protjeran iz Palestine: Primili smo ih, a oni ovako vraćaju, ne mogu da ih mrzim

Youssef Hajir, hirurg i bivši direktor ratne bolnice u sarajevskom naselju Dobrinja, jedan je od Palestinaca koji su 1948. godine morali napustiti svoje ognjište i utočište pronaći u Siriji. Imao