Bivši logoraš Omarske danas na čelu Skupštine Prijedora

Bivši logoraš Omarske danas na čelu Skupštine Prijedora

Novi predsjednik Skupštine grada Prijedora je Mirsad Duratović koji je izabran sa 20 glasova za i deset protiv.

Mirsad Duratović je kao dječak bio logoraš i jedva se spasao. Te, 1992. godine ubijeni su mu otac, brat od 15 godina i brojni rođaci. Vratio se u Prijedor i živi sa majkom. Jedan je od osnivača i lidera Udruženja logoraša „Prijedor ‘92“, aktivista koji se godinama bori za ljudska prava žrtava rata i povratnika.

Vjerovatno je prvi Prijedorčanin povratnik, koji je podnio zahtjev za ostvarivanje statusa i prava, propisanih tim zakonom.

Odbornik DNS Goran Predojević prije glasanja je izjavio da ova partija nikada neće podržati izbor Duratovića.

„Ne možemo podržati Duratovića koji kaže da je Rs genocidna tvorevina i da nikada neće priznati deveti januar kao Dan Rs“, istakao je Predojević.

Za potpredsjednika Skupštine grada Prijedora izabran je Igor Kneginjić iz Socijalističke partije. Za njega je glasalo 27 odbornika, dok je jedan listić bio nevažeći. Za vršioca dužnosti sekretara Skupštine grada Prijedora izabran je Željko Škondrić.

(Federalna/MiruhBosne)

Previous Rukomet: Selektor Šuman potpisao novi ugovor do 2024.
Next Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bošnjaci se ne smiju odreći presude MSP

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije osuđuju pretrese i hapšenja povratnika od strane Policije entiteta Republika Srpska i što je još jedan u nizu

NAŠI DANI

Mališani uživaju u prazničnoj zabavi na trgu u Sarajevu (VIDEO)

  Građani Sarajeva proslavljaju Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, gdje je cjelodnevna zabava organizirana zahvaljujući Vladi Kantona Sarajevo i Bosanskom kulturnom centru.

NAŠI LJUDI

“Za mir ali ne damo svoje” – najavljen protest Bosanaca u Chicagu

Naša je dužnost podići svoj glas protiv sila mraka koje očigledno nikada nisu odstupile od politike svojih zločinačkih prethodnika i za koje rat nikada nije ni stao nego je samo