Bizarna logika Željane Zovko je očigledno: ako vam nismo uništili most, onda ćemo ga prisvojiti!

Bizarna logika Željane Zovko je očigledno: ako vam nismo uništili most, onda ćemo ga prisvojiti!

ORUČEVIĆ: MOST SMO NAPRAVILI KAO SPOMENIK MIRA, A NJEGOVO RUŠENJE BAŠTINE SAMO ‘HRVATI’

Kako da komentarišem skup na kojem se Stari most označava kao “hrvatsku baštinu”, osim kao sramotnu i glupu provokaciju.

Most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Za taj projekat sam uložio mnogo napora kao gradonačenik da pridobijem kao partnere Svjetsku banku i UNESCO, više država donatora kao i Hrvatsku na čelu sa premijerom Račanom koji nam je dao punu podršku.

Bilo je to u vrijeme kada su jedina ‘kulturna’ baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u mom gradu, bili koncentracioni logori za sugrađane, ubijanja nevinih ljudi, silovanja , razaranja grada uključujući i rušenje Starog mosta, čak ekskluzivno snimljeno kamerama Hrvatske vojske.

Za sve to su naši sugrađani osuđeni na preko stotinu godina zatvora kao Udruženi zločinački poduhvat.

Kad je Stari most u pitanju ,upravo su Bošnjaci vodili Udruženi poduhvat zajedničke obnove i pomirenja. I dalje ćemo to raditi, ali ne sa onima koji neprestano provociraju i zaustavljaju sve procese normalizacije među narodima, poruka je Safeta Oručevića i Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

SDA: Stari most u Mostaru nije „hrvatsko kulturno naslijeđe“, drska uvreda EU parlamentarke iz Hrvatske

Skandalozna najava europarlamentarke iz Hrvatske Željane Zovko koja 10. januara u Evropskom parlamentu mostarski Stari most planira promovirati kao „hrvatsko kulturno naslijeđe“, nevjerovatna je drskost i uvreda razuma svakog normalnog čovjeka.     

Bizarna logika Željane Zovko je očigledno: ako vam nismo uništili most, onda ćemo ga prisvojiti!

To što sljedbenica UZP-ovske politike odgovorne za rušenje Starog mosta u Mostaru danas isti taj obnovljeni most promovira kao „hrvatsko kulturno naslijeđe“, na jasan način potcrtava odnos dijela hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini, njenim vrijednostima i kulturno-historijskom naslijeđu.

Zovko nikakvim izložbama ne može oteti Stari most Mostarcima i Bosancima i Hercegovcima, niti može obmanuti stotine hiljada turista iz cijeloga svijeta koji se svakodnevno dive njegovoj ljepoti. 

Neće Zovko briselskom izložbom promijeniti ni opće poznate historijske i sudski dokazane činjenice o rušiteljima Starog mosta, ali hoće sve bh. patriote još jednom podsjetiti da UZP-ovska politika koju ona zagovara nije odustala od svojih paternalističkih ciljeva. 

Previous KOMŠIĆ ZA "SB": 'svi zajedno da više promišljamo i djelujemo u skladu sa onim što su naši nacionalni - državni interesi'
Next Potvrđena optužnica protiv oca dječaka koji je u Lukavcu pucao u nastavnika i teško ga ranio

You might also like

NAŠI DANI

Ahmetović u Sarajevu: EU i NATO glavni ciljevi Bosne i Hercegovine. Izbori će biti u oktobru

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš razgovarali su danas u Sarajevu s izvjestiocem Bundestaga za zapadni Balkan Adisom

NAŠI DANI

Fajon: Sarajevo je oduvijek moja velika ljubav, čast je biti počasna građanka

Velika čast mi je primiti laskavi naziv Počasne građanke Sarajeva, ova vijest me je prijatno iznenadila i dirnula u isto vrijeme, napisala je na Facebooku slovenačka političarka Tanja Fajon, povodom

ŽIVOT

Doboj: Nova ulaganja u povratnička mjesta

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u službenoj posjeti Gradu Doboju. Tom prilikom se sastao sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, predsjednikom Skupštine Sevlidom Hurtićem i odbornicima