BKC KS: U ponedjeljak promocija knjige „Skrivena historija Bosne – Od Batona do Kulina“

BKC KS: U ponedjeljak promocija knjige „Skrivena historija Bosne – Od Batona do Kulina“

Fondacija “Čuvari baštine – Bassania” u saradnji sa JU “Bosanski kulturni centar KS“ upriličit će promociju knjige „Skrivena historija Bosne – Od Batona do Kulina“ koautorsko djelo Suada Haznadarevića i Emira Medanhodžića.

Promocija će se održati u ponedjeljak, 10. juna s početkom u 19 sati u Galeriji Bosanskog kulturnog centra. O djelu će govoriti prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Ahmed Kico, prof. Mesud Hero te koautori knjige Suad Haznadarević i Emir Medanhodžić. Moderator promocije bit će Feđa Kulina.

Kako sami autori ističu, knjigu „ Od Batona do Kulina “ pisali su zajedno tri godine i namjera je da široj čitalačkoj publici daju nove uvide u historijat Bosne. Evidentirali su bosanske banove 300 godina prije Kulina bana. Istraživali su o Crkvi bosanskoj, njenim počecima ali i o Gotima koji su imali veliki uticaj. Istraživanje o antičkom i srednjevjekovnom periodu bosanske povijesti treba promišljati na izvoran način, i to u ime mnogih stvari toliko očevidnih, pa i u ime egzemplarnosti Bosne i Hercegovine za svaku postojeću historiju, geopolitiku i geofilozofiju. Pokušaj da se dio naše historije otrgne od neznanja, koje se stotinama godina prenosi s koljena na koljeno, da se iz mraka iznese na svjetlo, jeste i knjiga „Skrivena historija Bosne – Od Batona do Kulina – “, koja daje jedan svjež pogled i zanimljivu interpretaciju dijela naše prošlosti, prije bana Kulina, pa unazad sve do Batona Dezitijatskog.

U metodološkom smislu posebna vrijednost istraživačkih napora Haznadarevića i Medanhodžića ogleda se u njihovom terenskom radu, budući da su na taj način otkrili nove gradine i nekropole stećaka iz pomenutog razdoblja.

Akademik Abdulah Sidran u Pogovoru knjige, pored ostalog, naglašava sljedeće:

“Ono što se svaki dan saznanje o periodu kojim se ova knjiga bavi, od Batona (o kojem takođe u našim školama nismo nikad ni riječi čuli) a neki smatraju da je Baton najznačajnija historijska ličnost sa ovih prostora, dakle od Batona i Batonova ustanka do Kulina bana (period od preko 1.000 godina) otkrivaju se tako fenomenalne stvari da je to uže na koje se spašava utopljanik, a ako je naša država u ovoj epohi utopljenik. Potrebno je sve snage sabrati i to predočavati našem čovječanstvu, ko smo i šta smo, dokle seže naša povijest. Treba ukazati i na to da je cijela materija o kojoj govorimo podložna političkim atacima, političkim manipulacijama, a ja bih čak rekao u nekim primjerima i političkim malverzacijama. Ova knjiga će i to, nekim dijelom, obaviti, dati neki mali štit”, zaključio je akademik Sidran.

Previous Bosanska 'Aptha Corp' u svom sastavu ima 27 kompanija iz različitih branši, te više od 1600 uposlenih
Next Kolumbija osudila izraelski napad na školu UNRWA-a: To je genocid

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Predstavljen treći tom “Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa“

U Sarajevu je u srijedu predstavljen treći tom “Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa“ u izdanju Historijskog arhiva Sarajevo. Katalog je stručno obradio Hamza Lavić, a riječ je o

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Gradskoj biblioteci Travnik promovisan roman „Melun“ Envera Čolakovića

U punoj čitaonici Gradske biblioteke Travnik 16. maja je promovisan roman „Melun“ Envera Čolakovića u suorganizaciji JU Gradska biblioteka Travnik i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Travnik. Nakon Sarajeva, Kaknja i

SANDŽAK

U Novom Pazaru održana Javna tribina „Bosanski jezik i školstvo“

Javna tribina „Bosanski jezik i školstvo“, u suorganizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji (Novi Pazar) i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, održana je utorak, 5. 3. 2024. godine u