BKC planira u vlastitoj produkciji realizirati veliki projekat pozorišne predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku”

BKC planira u vlastitoj produkciji realizirati veliki projekat pozorišne predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku”

JU Bosanski kulturni centar KS planira u vlastitoj produkciji realizirati veliki projekat pozorišne predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku”.

Predstavu će po istoimenom historijskom romanu Jasmina Imamovića režirati bh reditelj Dino Mustafić, dok dramatizaciju romana radi dramski pisac Željko Hubač.

O razlozima zašto JU BKC KS producira ovaj projekat direktor Jasmin Duraković kaže:

– Naša javna ustanova je jedna od strateških institucija kulture u Sarajevu i želimo sa projektima poput ovoga da budemo aktivni dio tekuće umjetničke produkcije u gradu i BiH. Također, namjera je da naši projekti budu posvećeni afirmaciji kulturnog i historijskog naslijeđa ove zemlje. Pozorišna predstava po romanu o velikom vladaru Kralju Tvrtku je idealna prilika za to.

Roman “Ljetopis o kralju Tvrtku” objavljen je prije nekoliko godina i naišao je na veliki odziv publike u BiH i regiji, kao i vrlo pozitivnu recepciju kod književne javnosti.

O romanu pisac Faruk Šehić je napisao:

Riječ je o romanu koji je ispisan u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka koji se u knjizi zove Hotjan. Njegova ispovijest je priča o prvom i najvećem bosanskom kralju, o srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. stoljeća… Roman je obilato potkrijepljen historijskim činjenicama, obiljem citata i originalnih listova, povelja i drugih dokumenata koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, a zatim kraljevstva.

Slično je o romanu pisao književnik Mile Stojić:

– Roman Jasmina Imamovića Ljetopis o kralju Tvrtku, tematski zahvaća srednjovjekovnu bosansku povijest, jedan nedovoljno istraženi i u novije vrijeme često mitologizirani diskurs. Ali, Imamović ne piše historijski roman, on stvara roman o povijesti na temelju dostupnih znanstvenih fakata. On, dakle, ne slijedi i ne iznosi, poput historičara, puku rekonstrukciju događaja, već kao pisac ulazi u dramu bosanskog srednjovjekovlja, u vrijeme kad je vladao bosanski kralj Tvrtko Kotromanić. Dramu koja se ponavlja sve do naših dana, a to ponavljanje mogli bismo nazvati paradigmom bosanskog udesa, gdje jedna mala evropska država uvijek iznova biva plijen interesa velikih evropskih sila.

Prema mišljenju beogradskog pisca Filipa Davida, autor, nalazeći snažno uporište u istorijskoj građi uspješno približava jedno vrijeme važno za Bosnu i njenu istoriju, sa očevidnim asocijacijama na vrijeme sadašnje.

“U ovom romanu-hronici pisac objektivno sagledava period stvaranja i uzdizanja Bosne, uspješno prožimajući fikciju i historijska dokumenta. Roman stiže u pravo vrijeme da bolje upoznamo prošlost kako bismo bolje razumjeli sadašnjost, današnju Bosnu, njene korijene i savremene dileme”, napisao je Filip David.

Premijera predstave “Ljetopis o kralju Tvrku” planirana je da se odigra ovoga ljeta u nekom od ambijentalnih prostora iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Previous Izetbegović u Zvorniku i Janji: Želimo biti s našim narodom
Next I druge evropske zemlje su prolazile kroz puno napora.. Treba da se dokažemo!

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Zgrada Muzičke akademije kao nekad, završena restauracija objekta

Završena je i druga faza restauracije zgrade Muzičke akademije, nacionalnog spomenika iz 1893. godine. U toku je uklanjanje građevinske fasadne skele nakon čega će ovaj objekat konačno pokazati izgled dostojan

BH RAZGLEDNICA

Cazin: Zanimljiva izložba na otvorenom povodom Dana državnosti

Danas su Cazinjani pozitivno iznenađeni jedinstvenom izložbom na otvorenom koja je “osvanula” u samom centru grada Cazina. Riječ je o izložbi autora-slikara i umjetnika Husnije Topića, a koja je postavljena

NAŠI DANI

Vehid Gunić – Dobri čovjek, Dobre zemlje Bosne

Dugogodišnji novinar, voditelj i urednik u Radio–televiziji Sarajevo, odnosno Radio–televiziji Bosne i Hercegovine Vehid Gunić preminuo je sinoć u 77. godini,. Iz Biografije… -Rođen 9. februara 1941. godine u Kozarcu.