Blagaj: Tvrđavi hercega Stjepana vraća se dio starog sjaja

Blagaj: Tvrđavi hercega Stjepana vraća se dio starog sjaja

Srednjovjekovno zdanje Stjepan grad, u kojem je stolovao Stjepan Vukšić Kosača, trebalo bi vratiti dio starog sjaja, a kako se turistički radnici nadaju i obogatiti turističku ponudu ovog područja.

Agencija “Stari grad” Mostar, naime, nakon konzervacije zidina planira i osvjetljenje utvrde LED rasvjetom, postavljanje video nadzora, te protivprovalne zaštite.

Radi se o poslu vrijednom 30.000 KM. Poziv za nabavku ovih usluga je već raspisan.

Direktor Agencije Miralem Fajić za Akta.ba kaže da je ovo dio završnih radova na obnovi Starog grada Blagaja čiji je cilj unaprijeđenje turističke ponude.

”Tih 15 reflektora,koji bi osvjetljavali zidnine ove utvrde, bili bi određena vrsta putokaza za dolazak do utvrde. Nakon postavljanja reflektora i završetka tog posla u blizini će biti instalirana i trafostanica kako bi se omogućilo da osvjetljenje radi u punom kapacitetu”, kaže nam Fajić.

Old Blagaj Fort, Stjepan Grad. Photo: Sanjin Đumišić.

Sredstva za čitav projekt iznosit će 35.000 KM. Od toga je iznos od 5.000 KM osiguralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a 30.000 KM, po javnom pozivu na koji su aplicirali, Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

Do sada je rađena konzervacija i održavanje zidina utvrde. ”Dvije trećine smo obnovili, a ostao je još dio sjevernog dijela zidina koji je okrenut prema Nevesinju. Ovaj projekt je radio Federalni zavod za zaštitu spomenika”, kaže on.

Stjepan grad je nekada bila gradska palača, opasana tvrdim bedemima s nazubljenim vrhovima koji su i danas vidljivi. Postoji i legenda koja kaže da je u njemu herceg Stjepan, navodno, zakopao svoje blago, te da je Blagaj dobio ime po blagu herceg Stjepana.

-Ipak, nije legenda da je po ovom velikom vojvodi srednjovjekovne bosanske države nazvan prostor Huma kojim je upravljao tokom svoje vladavine u 15. vijeku – to je Hercegovina. A po hercegu Stjepanu Kosači dobio je naziv i grad na moru koji je osnovao prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, riječ je o Herceg Novom u današnjoj Crnoj Gori.

Old Blagaj Fort, Stjepan Grad. Photo: Sanjin Đumišić.

Foto: Sanjin Đumišić

(MiruhBosne/akta.ba)

Previous Sjećanje na majora Mihajla Petrovića: Legendarni komandant sa Vlašića
Next Najstarija odgojno-obrazovna ustanova u sjeveroistočnoj Bosni: Obilježena 390. godišnjica Behram-begove medrese u Tuzli

You might also like

BAŠTINA

Još devet dobara proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (Foto)

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je na sjednici od 1. do 3. februara donijela devet odluka o proglašenju određenih nepokretnih i pokretnih dobara nacionalnim spomenicima Bosne i

KULTURA I UMJETNOST

385 godina od prvog bosanskog rječnika!

Muhamed Hevaija Uskufija (skraćeno: Muhamed Uskufi ili Muhamed Hevaija), bosanski alhamijado pjesnik i sastavljač tursko-bosanskog rječnika. Rođen je u mjestu Dobrnja kod Tuzle 1601. godine, a umro poslije 1651. godine. Pjesnički

KULTURA I UMJETNOST

Kujundžijsko-zlatarski zanat kao kulturna baština u Brusa bezistanu (VIDEO)

“Kujundžijski-zlatarski zanat” naziv je izložbe i stalne postavke autora Moamera Šehovića, višeg kustosa, koja je otvorena danas u Brusa bezistanu, depandansu Muzeja Sarajeva, javlja AA. Posjetitelji imaju priliku da pored