Blistaju džamije i haremi pred dolazak ramazana

Blistaju džamije i haremi pred dolazak ramazana

Večeras, sa akšam-namazom, nastupa ramazan, najodabraniji mjesec muslimana. Mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.

Muslimani ramazan doživljavaju kao poseban mjesec, vršeći temeljite pripreme za njegov doček. Kako pridaju veliki značaj čistoći, tako je kod Bošnjaka običaj da se prije dolaska ramazana čiste džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, popravljaju prilazni putevi džamijama, piše AA.

Ekipa AA posjetila je sarajevsko naselje Sedrenik, te zabilježila aktivnosti čišćenja džamije i priprema za nastupajući mjesec ramazan, a u kojima je učestvovala brojna omladina.

Imam džamije Suad ef. Balić, brojni mladići i djevojku, kao i mlađi polaznici mekteba potrudili su se da sedrenička džamija zablista pred dolazak „najdražeg gosta“.

Efendija Balić kazao je novinaru AA kako je čišćenje džamija u tradiciji Bošnjaka zapravo jedan od vjesnika mubarek mjeseca ramazana.

BiH: Blistaju džamije i haremi pred dolazak ramazana

“Tada generalno uređujemo naše avlije, kuće, ali posebnu pažnju pridajemo našim džamija, Božijim kućama, jer su to mjesta gdje se najviše u toku ramazana i okupljamo”, poručio je Balić.

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca večeras nastupa mjesec ramazan, a iste noći klanja se i prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti sutra, 2. aprila. Bajram-namaz je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana. Uputstvom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Previous Iz Belgije u Bosnu: Život na plantaži s tri i po hiljade stabala trešnje (Video)
Next Obilježena 30. godišnjica formiranja logora Batković kod Bijeljine

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanski frizeri među najboljima na Svjetskom prvenstvu u Parizu

Reprezentacija frizera Bosne i Hercegovine ostvarila je historijski uspjeh osvojivši u ukupnom plasmanu naših takmičara visoko četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu frizera u Parizu. Seniorski tim koji su činili Redžep Čaušević,

BH RAZGLEDNICA

Spektakl u Mostaru: Bakljada i noćni skok povodom godišnjice obnove Starog mosta

Spektakularnom bakljadom i počasnim noćnim skokom u Neretvu s luka Starog mosta u Mostaru večeras je svečano obilježena 19. godišnjica obnove ovog UNESCO-ovog spomenika kulture. Počasni skok je izveo mostarski

BH RAZGLEDNICA

VIDEO Bosanske ljepote iz zraka – Una

Krajiška ljepotica rijeka Una. Snimak iz zraka – Helifilm.