Bodo Weber: Palmer, Eichhorst i Sattler vode privatnu politiku

Bodo Weber: Palmer, Eichhorst i Sattler vode privatnu politiku

Njemačka nije spremno pristupila imenovanju Christian Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini smatra politički analitičar Bodo Weber, koji je u razgovoru za N1 ocjenio da u BIH dominiraju međunarodni igrači koji vode privatne politike.

„Kancelarka i gospodin Schmidt su ušli u ideju njegovog kandidovanja bez jasne slike onoga što se dešava u Bosni i Hercegivini, pogotovo bez jasne slike međunarodnih igrača“, rekao je Weber.

U razgovoru za N1, ovaj njemački stručnjak za Balkan posebno se osvrnuo na rad predstavnika EU na izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su se u poslednjih mjesec dana intezivirali.

„Međunarodni igrači su antizapadni i potpuno su se oteli kontroli. Eichhorst i Sattler potpuno vode svoju privatnu politiku u odnosu na prestonice“, smatra sagovornik N1.

Osvrćući se na angažman američkog izaslanika Matthewa Palmera, Weber kaže da on nastavlja Trampovu politiku. Cijeli projekat se, tvrdi Weber, pretvorio u lični projekat, kome se niko u, kako navodi, State Departmentu ne protivi.

„Gospodin Palmer vodi privatnu politiku kojoj je krajnji cilj neki prljavi deal“, zaključuje Weber.

Na koncu, Weber zaključuje da će sa neuspjehom pregovora koji se vode u vezi sa Izbornim zakonom otići i američki pregovarač Palmer, te da će nakon toga nastupiti snažnija politika nove američke administracije.

Previous Upravni odbor Vijeća za provedbu mira: Međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir
Next Ervin Ibrahimović izabran za potpredsjednika Skupštine Crne Gore

You might also like

RIJEČ

ANALIZA – Ponovno pisanje i zataškavanje nedavne historije u Bosni i Hercegovini

Piše: Dr. Emir Suljagić -Vlada bosanskih Srba je 7. februara 2019. godine, pod predsjedavanjem Radovana Viškovića, osnovala dvije komisije: jednu za “istraživanje“ događaja koji su se dogodili u Srebrenici između

RIJEČ

Margit Tomik Levy – otvoreno pismo izraelskom ambasadoru

OTVORENO PISMO IZRAELSKOM AMBASADORU NOAH GAL GENDLE -Poštovani g. Noah Gal Gendle obracam Vam se u svojstvu BiH i izraelskog građana koji je skoro celi radni vek proveo u Bosni

RIJEČ

Dok manji bh. entitet srlja u bankrot, Dodik i ekipa se ne prestaju sramotiti

Kako bi osigurali sredstva za finansiranje budžetskih izdataka u ovoj godini, iz Ministarstva finansija RS-a su za 25. januar najavili prodaju obveznica u iznosu od 25 miliona KM, a pet