Bodo Weber: Palmer, Eichhorst i Sattler vode privatnu politiku

Bodo Weber: Palmer, Eichhorst i Sattler vode privatnu politiku

Njemačka nije spremno pristupila imenovanju Christian Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini smatra politički analitičar Bodo Weber, koji je u razgovoru za N1 ocjenio da u BIH dominiraju međunarodni igrači koji vode privatne politike.

„Kancelarka i gospodin Schmidt su ušli u ideju njegovog kandidovanja bez jasne slike onoga što se dešava u Bosni i Hercegivini, pogotovo bez jasne slike međunarodnih igrača“, rekao je Weber.

U razgovoru za N1, ovaj njemački stručnjak za Balkan posebno se osvrnuo na rad predstavnika EU na izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su se u poslednjih mjesec dana intezivirali.

„Međunarodni igrači su antizapadni i potpuno su se oteli kontroli. Eichhorst i Sattler potpuno vode svoju privatnu politiku u odnosu na prestonice“, smatra sagovornik N1.

Osvrćući se na angažman američkog izaslanika Matthewa Palmera, Weber kaže da on nastavlja Trampovu politiku. Cijeli projekat se, tvrdi Weber, pretvorio u lični projekat, kome se niko u, kako navodi, State Departmentu ne protivi.

„Gospodin Palmer vodi privatnu politiku kojoj je krajnji cilj neki prljavi deal“, zaključuje Weber.

Na koncu, Weber zaključuje da će sa neuspjehom pregovora koji se vode u vezi sa Izbornim zakonom otići i američki pregovarač Palmer, te da će nakon toga nastupiti snažnija politika nove američke administracije.

Previous Upravni odbor Vijeća za provedbu mira: Međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir
Next Ervin Ibrahimović izabran za potpredsjednika Skupštine Crne Gore

You might also like

RIJEČ

Sramotna šutnja javnosti nakon monstruoznog i ponižavajućeg napada na bošnjačkog povratnika

Monstruozno iživljavanje nad bošnjačkim povratnikom Nerkom Hanifićem u Kotor Varoši je jedna od običnih agencijskih vijesti u bosanskim medijima. Hanifića su, kako se saznaje, u utorak ujutro napale tri nepoznate

RIJEČ

Bosna je bolja nego što se misli

„Bosna i Hercegovina se od kraja rata smatra multietničkom zemljom u krizi i kao moguće bure baruta. Ustvari, to je stabilna zemlja koja, kao i mnoge druge na periferiji Evrope,

RIJEČ

Velikosrpski vitezovi: Malo rušimo džamije, malo branimo svetinje

Piše: Tomislav Marković Odbrana svetinja u Crnoj Gori ne posustaje već mjesecima, na radost patrijarha, mitropolita, episkopa i ostalih jereja Srpske pravoslavne crkve. Pod komandom mitropolita Amfilohija litije se redovno