Boesen: Primjetio sam da je glavni problem u Bosni to što vi ne vjerujete u sebe

Boesen: Primjetio sam da je glavni problem u Bosni to što vi ne vjerujete u sebe

Pomoćnik Bilala Šumana u rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine

Prvak ASOBAL lige sa San Antoniom 2005. godine, finalista Lige prvaka, bivši igrač Flensburga i evropski prvak 2008. godine.

Naravno riječ je o drugom čovjeku u našoj rukometnoj reprezentaciji, pomoćniku Bilala Šumana, Lasseu Boesenu.

Kao rukometaš je imao jako dobru karijeru, nastupajući na poziciji lijevog beka, te je jedan od legendarnih reprezentativaca Danske.

Upravo on je za SportSport.ba govorio o svojim prvim rukometnim koracima, karijeri, ali i reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Na početku razgovora, Boesen je otkrio kada se počeo baviti rukometom, ali i odakle je došla ljubav prema tom sportu.

“Moja porodica je uvijek bila zaljubljena u rukomet. Također i ja, posebno kao dijete. Uvijek smo igrali rukomet i stalno smo trenirali. Tako je moja karijera počela. Počeo sam sa šest ili sedam godina, a rukomet sam uvijek gledao kao zabavu. Jednostavno je bila tradicija u mojoj porodici da se bavimo rukometom”.

Boesen je u svojoj karijeri nastupao u Danskoj, Španiji i Njemačkoj, te je govorio o vremenu provedenom tamo.

“Veoma je teško odlučiti gdje mi je bilo najljepše. U Španiji je bilo zabavno. Tada je to bila najbolja liga na svijetu. Bio sam momak i igrao sa nekim od najvećih igrača. Među njima bih izdvojio Ivana Balića, on je bio strašan igrač. Igrao sam tada protiv Ciudad Reala koji je bio jedan od najboljih, naravno tu je Barcelona. Za mene je to bilo nešto veliko. Nakon toga bio sam u Njemačkoj, pa sam se vratio u Dansku. Igrao sam Ligu prvaka. Vjerujte to je bila privilegija, da igrate protiv najboljih igrača na svijetu”.

Svoju sjajnu rukometnu karijeru, potvrdio je osvajanjem titule evropskog prvaka 2008. godine.

“Da biste osvojili Evropsko ili Svjetsko prvenstvo, jednostavno morate biti mirni. Morate sve imati organizovano, a da igrači razmišljaju samo o utakmici. Oni ne smiju biti opterećeni nečim drugim. Ja sam tada razmišljao kako da na najbolji način odradim utakmicu. I da, postoji i mala magija. A to je da razmišljate kako na najbolji mogući način pomognete saigraču. To morate. Morate igrati za svoje saigrače, da bi oni igrali za vas, a onda je posao lakši. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, daleko smo od toga. Nama je i ovo veliki uspjeh, stvarno moram biti iskren i reći to na taj način. Za nas će nastup ovdje biti veliko iskustvo. Da odemo i da damo sve od sebe. Nemamo mi taj mir. Imamo dosta problema, a to nas samo sputava”.

Danac je dugo u rukometu, pa je uporedio rukomet u vrijeme dok je on bio igrač, te danas kada je u stručnom štabu Bosne i Hercegovine.

“Prije svega taktički je to sve dosta drugačije. Igra se dosta, dosta, dosta brže. Izmjene se prave brže nego kada sam ja igrao. Ali rukomet kao rukomet, sve je isto. Jednostavno gdje god sam igrao tačno se znalo ko je zadužen za šta. Imali smo osobe za sve. Moje je tada bilo samo da se fokusiram na igru, sve ostalo sam imao”.

Otkrio je Boesen i razlog zbog kojeg je prihvatio posao pomoćnika selektora u stručnom štabu BiH, te kako je došlo do toga.

Rezultat slika za Lasse Boesen bosnia

“Stvarno sam dobar prijatelj sa Bilijem, živili smo u istom gradu i stvarno smo dobri drugovi. Poznajemo se jako dobro i jednostavno kada sam čuo za probleme koje Bili ima, odlučio sam da porazgovaram s njim. Rekao sam mu tada, da ne mogu ništa da mu obećam, ali da ću dati sve od sebe da mu pomognem. Analizirao sam tim tada, gledao utakmice i vidio sam mnogo potencijala. Dakle, glavni razlog je Bili, ali osim toga tu je taj potencijal da se napravi nešto veliko, a to je tada bio plasman na Svjetsko ili Evropsko prvenstvo. I evo nas, tu smo. Kada sam tek došao u Bosnu, par puta sam sebi rekao, ma koji vrag ja tu radim, glup si, ali sve je sada postalo normalno. Porodica ispašta dosta, ali shvataju me”.

Dao je i svoje mišljenje o tome koliko naša reprezentacija može pružiti na predstojećem Evropskom prvenstvu.

“Veoma je teško. Imamo jako tešku grupu. Jednostavno moramo napraviti iznenađenje na otvaranju protiv Norveške. To je jako bitna utakmica. Moramo odigrati kao što smo igrali na gostovanju u Češkoj. Ako uspijemo iznenaditi Norvešku, imamo šanse i protiv Portugala. Oni su jako dobri u posljednjih nekoliko godina. Ali i ako uzmemo bod ili pobijedimo Norvešku, onda će biti još teže protiv Portugala, jer će apetiti porasti svima nama. Nemamo tu stabilnost u igri, imamo mnogo uspona i padova. Nismo kao velike reprezentacije, da kada igraju loše da pobjede. Mi kad smo loši, onda smo stvarno loši”.

Jučerašnjih sjajnih 45 minuta protiv Katara pokazalo je da se imamo čemu nadati na utakmicama protiv Norveške, Portugala i Francuske.

“Bilo je to sjajnih 45 minuta. Ali vidjeli ste, imali smo problema. Igrači moraju shvatiti da uvijek moraju imati povjerenje jedan u drugog. U jučerašnjoj analizi vidio sam da jednostavno možemo bolje. Izgubili smo jer smo im mi davali lopte, i to je jedini razlog. To se ne smije dešavati. Moramo promijeniti taktiku u nekim trenucima. Jučer smo naučili nešto, a danas protiv Hrvatske moramo biti na većem nivou i ne praviti te glupe greške. Velika je razlika ako danas izgubimo, a utakmica bude izjednačena, ili ako izgubimo sa velikom razlikom. Naravno mi želimo pobjedu. Ali mi smo u procesu u odnosu na Hrvatsku. U suštini nama je najbitnije da se do Norveške stabilizujemo, i da budemo konstantni u igri. Da nemamo te padove i crne rupe u igri”.

Komenatarisao je Boesen Bosnu i Hercegovinu, te ljude, ali i navijače u našoj državi.

“Nisam imao priliku vidjeti mnogo, ali ovo što sam vidio jako mi se dopalo. Nadam se da ću imati priliku doći nekoliko sedmica tu kako bih vidio dosta više. Primjetio sam da je glavni problem u Bosni to što vi ne vjerujete u sebe, a posebno to mislim u rukometu. Imate iste mogućnosti kao drugi, ali morate vjerovati u sebe. Kada je riječ o BH Fanaticosima, ja to nisam imao priliku doživiti u svojoj karijeri. Da imam takvu podršku. To mi se jako sviđa. Navijači su sjajni i drago mi je da sam dio toga. Mnogo mi se dopada način navijanja i stvarno mi je to cool”.

Osim Danske koja je njegov prvi favorit, Boesen je izdvojio još nekoliko reprezentacija za koje smatra da će se boriti za prvo mjesto.

“Osim Danske, tu vidim Francusku i Norvešku. Mislim da bi možda tu Njemačka i Hrvatska mogle da se umiješaju u borbu. To je deset utakmica i to deset veoma teških utakmica za sve. Morate imati mjesta za rotaciju, a da to pretjerano ne osjetite. Turnir zapravo počinje kada završi grupna faza. Tada počinje ono pravo. Glavni favorit za mene je Danska, ali vjerujem da će se i Francuska potući za zlato”.

Dugo vremena je Lasse Boesen igrao na vrhunskom nivou, a otkrio je i šta je potrebno današnjim igračima da to uspiju.

“Najvažnija je mentalna snaga. To je stvarno najbitnije. Morate vjerovati u sebe i svoje sposobnosti. Ne treba biti individualan igrač, bolje je igrati za tim, ali u sebi morate da vjerovati da ste najbolji”.

Nekoliko igrača iz naše reprezentacije ubrzo bi moglo okončati svoju reprezentativnu karijeru. Boesen vjeruje da materijala za naredni period ima, a otkrio je da posebno vjeruje u jednog igrača.

“Sigurno da vidim. Nisam gledao mlađe selekcije, ali od ovih mlađih koji su tu, vjerujem u Dinu Hamidovića. To je mlad momak koji ima sve da bude vrhunski igrač. Ali mora igrati rukomet i razumjeti igru. Ne smije praviti greške i mora naučiti donositi prave odluke u određenim momentima. On mora igrati dobro i trenirati dobro. Imate tu i našeg golmana Burića. Pa to je jedan od tri najbolja golmana na svijetu. Naš plan je da uradimo nešto veliko u naredne četiri godine. Mislim da od svih zemalja u regionu mi imamo šansu da u narednim godinama uradimo nešto veliko”.

Previous Inovacije: Sredstvo za mikrobiološki čistu vodu bez štetnih uticaja
Next Remi bosanskih rukometaša u Hrvatskoj pred odlazak na EP (Video)

You might also like

SPORT

Dostojno obilježiti 30. godišnjicu bugarskog priznavanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković susrela se 15. novembra 2021. godine u Briselu sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Svetlanom Stoevim.

SPORT

Sanjin Pehlivanović prvak Evrope u bilijaru (disciplini desetka)

EPBF Evropsko prvenstvo u bilijaru | Sanjin Pehlivanović prvak Evrope u disciplini desetka Sanjim Pehlivanović najbolji bosanskohercegovački igrač bilijara prvak je Evrope u disciplini „desetka“na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Sanjin

SPORT

Jusuf Nurkić djeci u Vukovaru donio dašak NBA lige kroz svoj kamp

NBA košarkaš iz naše države je mladim Vukovarcima na dva dana približio najjaču košarkašku ligu na svijetu. Vukovarski kraj, ali i cijela Slavonija ili bolje rečeno, desno od Zagreba, već