Bogdanu Tanjeviću dodijeljena Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine

Bogdanu Tanjeviću dodijeljena Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine

 

Proslavljeni bosanskohercegovački košarkaški trener je sa sarajevskom Bosnom 1979. godine postao prvak Evrope.

Proslavljenom bosanskohercegovačkom košarkaškom treneru Bogdanu Tanjeviću u utorak je u Sarajevu uručena Državna nagrada za sport, a priznaje mu je uručio Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujem se za ovako veliku nagradu, koja je sigurno nešto što će mi ostati u srcu tokom ovo malo vremena što mi je ostalo. No, duboko me čini ponosnim. Hvala i mom klubu Bosni, koji me predložio, i koji će ostati najznačajniji i najdraži u mom životu. Volio bih kada bi bila bolja situacija, jer je bez dobre ekonomske situacije nemoguće napraviti bolje rezultate. Naši mladi igrači nemaju uslove za tako nešto”, kazao je Tanjević.

“Mislim da oni koji su dali ogroman doprinos sportu u Bosni i Hercegovini i šire, nisu dovoljno zaštićeni nekakvim, barem malim, sportskim penzijama, koje je većina zemalja u našem okruženju obezbijedila. Većina igrača s kojima sam sarađivao su zaštićeni s tom penzijom da mogu pristojno da žive. U svakom slučaju, volio bih da se na neki način da znak i novim generacijama da će država, kanton i grad voditi računa o njima kada prestanu da igraju. To je podsticaj više da se neko odluči baviti sportom.”

Osmanović je istakao kako je Komisija za dodjelu prestižnog priznanja donijela prava odluku kada je dodijelila ovogodišnju državnu nagradu za sport Tanjeviću, koji je jako puno učinio na afirmaciji Bosne i Hercegovine u svijetu.

Ambijent za nove velikane

“Predstavlja mi zadovoljstvo dodijeliti državnu nagradu za sport Bosne i Hercegovine košarkaškom velikanu, poštovanom i uvaženom stručnjaku svjetskog ranga. Svima nam je poznato da je Košarkaški klub Bosna u sezoni 1978/79. osvojio naslov šampiona Evrope i učinio nas najponosnijim narodom na svijetu. Tanjević je tada, a i godinama poslije, pokazao kako izvanredno košarkaško znanje i entuzijazam s kojim ide u svaku utakmicu može donijeti veliki rezultat”, istakao je Osmanović.

On je rekao kako je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine kroz prijedloge izmjena Zakona o sportu pokušavalo sistemski riješiti finansiranje sporta, ali kako nisu imali razumijevanje od onih koji te izmjene trebaju usvojiti.

Izrazio je nadu da će današnji događaj potaknuti da se svi odgovornije uključe u stvaranje ambijenta koji će za Bosnu i Hercegovinu iznjedriti nove sportske velikane.

Tanjević je rođen 13. februara 1947. godine u Pljevljima.

Trenersku karijeru je počeo veoma mlad, u 24. godini u KK Bosna, s kojim je 1979. godine postao šampion Evrope.

Sa sarajevskim klubom osvojio je i dva naslova šampiona bivše Jugoslavije.

Osvajao je i nacionalna prvenstva Italije, Savezne Republike Jugoslavije, Francuske i Turske.

‘Dvosatruki’ prvak Evrope

S reprezentacijom Italije bio je evropski šampion 1999. godine, a s Turskom vicešampion svijeta 2010. godine.

Osim dvije spomenute reprezentacije, vodio je još juniorsku i seniorsku selekciju bivše Jugoslavije i seniorsku Crne Gore.

Trenirao je veliki broj klubova, a izdvajaju se Juventus Caserta, Trieste, Olimpia Milano, Limoges, Budućnost, ASVEL, Virtus Bologna i Fenerbahce.

Od 2016. godine član je Košarkaške kuće slavnih Italije.

 

Izvor: Agencije

Previous Turci zainteresovani za otvaranje Expo Centra u Brčkom. Posao za stotine radnika
Next Obilježeno 25. godina od osnivanja ratne bolnice „Higijenski zavod“ Mostar

You might also like

NAŠI DANI

Palestinci izbjegli u Rafah kažu da će radije umrijeti nego napustiti Pojas Gaze

Palestinci izbjegli u Rafah, na jugu Pojasa Gaze, između napuštanja svoje zemlje i smrti izabraće ovo drugo i neće otići bez obzira na najavljeni kopneni napad za genocid optuženog Izraela.

NAŠI DANI

Tužilaštvo BiH optužilo višegradske četnike i “zaboravilo” obavijestiti javnost

Optužnica protiv Slavka Aleksića, Riste Lečića i Dušana Sladojevića podignuta 8. decembra. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine javnost izvijestilo o svim podignutim optužicama proteklih dana, osim o optužnici protiv četnika iz

NAŠI DANI

Ko je katarski emir Al Thani: Najmlađi i najbogatiji šeik, vlasnik PSG-a

U zvaničnu dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini danas je stigao šeik Tamim bin Hamad Al Thani, emir države Katar. Riječ je o jednom od najutjecajnijih Arapa današnjice, koji predvodi zemlju