Bol u Tuzli: Četiri zvorničke djevojčice ispraćene prema Drini

Bol u Tuzli: Četiri zvorničke djevojčice ispraćene prema Drini

Tabuti sa kostima zvorničkih djevojčica, Zlatije (13), Zijade (7), Suvade (5) i Almase (4), sestara iz porodice Ribić, danas su ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeni prema zvorničkom naselju Skočić, smještenom nedaleko od Drine.

Tamo će, danas, nekad poslije ikindije namaza, mali tabuti biti spušteni u iskopane male kabure, u zvorničku zemlju.

U prohladnoj Tuzli, ispred centra odakle godinama odlazi stotine tabuta prema Podrinju, svoje sestrice je ispratio brat Zijo (30). Okupili su se i članovi familije, poznanici, prijatelji i drugi građani, kako bi ispratili žrtve jednog od najstravičnijih zločina u proteklom ratu. Među njima su bili i Jasmin Imamović, tuzlanski gradonačlenik i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena – žćrtva rata“, koji su se obratili prisutnima.

Progovorio je i brat Zijo.

-Ja sam oprostio svima. Nikad nemojte suditi ljudima po vjeri, nego po njihovoj duši i djelima – kazao je Zijo, te počeo plakati i jecati.

Otkopavali su istražitelji iz podrinjskih grobnica trudnice, dječicu, flašice s mlijekom, nene, skoro kompletne porodice, ali slučaj Ribića nadilazi sve ratne strahote.

Nekad, 12. jula 1992. godine, monstrumi i ljudski ološ iz paravojne formacije, koji su sebe nazivali “Simini četnici”, Ziji su ubili šest maloljetnih sestara, maloljetnog brata, majku i oca. Prije likvidacije porodice Ribić i njihove rodbine i komšija, silovali su 13-godišnjju Zlatiju, kojoj će danas biti klanjana dženaza.

Ziju su odveli do jame, gađali ga nožem, pucali u njega i bacili na tijela ubijenih. Osmogodišnji dječak je nekim čudom preživio.

Njegove sestrice danas će biti spuštene u kabure pored majke Šefke i oca Ismeta. Oni su ranije pronađeni i ukopani. Ovaj mladić, kojem su zločinci uzeli sve, a država nije dala ništa, još će tragati za sestrama Ismetom i Zlatom, te bratom Sabrijom, zvorničkim dvogodišnjim maksumom, koji je u julu 1992. godine tek napravio prve korake.

Zijo će nastaviti da traga, te da se bori za bolji život ispod bh. neba. Zajedno sa preživjelim, tražit će da se procesuiraju odgovorni za ubistva 27 stanovnika Skočića, među kojima su i članovi njegove porodice.

Pravda je za sada daleko. “Simini četnici” su na slobodi, a zvornička djeca u kaburima.

I to nešto, reći će preživjeli, danas govori o obrazu Srbije i srbijanskog pravosuđa.

(Faktor.ba)

Previous Institut za historiju Sarajevo nastavlja sa naučnim projektima iako se umalo našao na ulici
Next Mujo Selman iz Gornje Sanice: Iz ljubavi i inata čuva bosanske pasmine (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala nabavku dovoljnih količina kisika

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala je dovoljne količine kisika za zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini. U Turskoj je osigurana saradnja sa dva alternativna dobavljača kisika, o čemu je

NAŠI DANI

Travnik: Klanjana dženaza dr. Mirsadu Peci – preminuo na dan izbora na kojima je osvojio najviše glasova za načelnika

Uz prisustvo građana, rodbine i prijatelja u travničkom naselju Goleš u ponedjeljak je klanjana je dženaza-namaz doktoru Mirsadu Peci, koji je na lokalnim izborima bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA)

NAŠI DANI

Javna rasprava o statusu Sutorine 24. februara

Javna rasprava o pitanju statusa Sutorine održat će se u utorak, 24. februara 2015. godine sa početkom u 10:00 sati u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i