Borrell i Blinken snažno podržali teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Borrell i Blinken snažno podržali teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Šefovi diplomacija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Josep Borrell i Antony Blinken u zajedničkoj izjavi su poručili da je evropska integracija prioritet za cijeli Zapadni Balkan te su izrazili zabrinutost sve glasnijom retorikom podjela u Bosni i Hercegovini, javlja AA.

Nakon prošlosedmičnog sastanka visokog komesara za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u Washingtonu, EU i Sjedinjene Države (SAD) usaglasile su dodatno jačanje svog zajedničkog angažmana na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regiona na njegovom evropskom putu.

“Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU-a. Pristupanje Uniji, koje je prioritet za cijeli Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija unapređuje stabilnost i doprinosi prosperitetu svih u regionu. U tom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja”, navodi se u zajedničkoj izjavi Borella i Blinkena.

U izjavi se dalje navodi da su EU i SAD jedinstveni u snažnoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

“Imamo ozbiljne zabrinutosti zbog sve glasnije retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu evropskih integracija, uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su pomoći ove korake”, navodi se u saopćenju.

Borrell i Blinken su naglasili važnost dijaloga uz posredovanje EU-a, kao ključnog mehanizma za rješavanje ukupne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

“Nakon posljednjih sedmica napetosti na sjeveru Kosova, ohrabrujemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu poteze koji ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažman Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo”, poručili su šefovi diplomacija EU-a i SAD-a.

Oni su na kraju pozvali sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajednički na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da ostvare neophodne reforme kako bi njihove nade u evropsku budućnost postale stvarnost.

Previous Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS
Next Džaferović i Ramić u Bijeljini i Janji

You might also like

NAŠI DANI

Stigao Sinovac: Dopremljeno 30.000 vakcina iz Turske

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u nedjelju su bolničkim avionom dopremljene vakcine protiv COVID-19 koje je Bosni i Hercegovini donirala Republika Turska, javlja AA. Avion, koji je trebao poletjeti iz Turske

NAŠI DANI

S Cetinja slobodarske poruke i uz bosanske patriotske pjesme (Video)

Danas je na Cetinju održan, vjerovatno, najmasovniji skup u tom crnogorskom gradu posljednjih godina, a možda i decenija. Okupljeni su uglas pjevali crnogorsku himnu, ali i veliki Merlinov hit iz

NAŠI DANI

Novak Đoković ponovo u Visokom

Nakon septembra prošle godine Novak Đoković ponovo je u Visokom. Kao i u ranijim slučajevima Đoković se odmah zaputio u kompleks “Ravne” u društvu svog domaćina Semira Osmanagića. Đoković koji