Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ dodijelila povelje i plakete istaknutim članovima

Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ dodijelila povelje i plakete istaknutim članovima

Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban” održala je danas svečanu Skupštinu u povodu godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana te dodijelila Povelje redovnim članovima – akademicima i počasnim članovima i Plakete – zahvalnice svima onima koju su pomogli Akademiju u dosadašnjoj aktivnosti.

Predsjednik Akademije Suad Kurtćehajić kazao je da je Povelja nedvojben i jasan dokaz da je Bosna bila nezavisna država te da se iz sadržaja Povelje i načina na koji je Kulin ban garantirao dubrovačkim trgovcima slobodnu trgovinu, može zaključiti da Kulin ban to nije mogao uraditi da nije bio neosporni vladar Bosne.

Tvrdi da 29. august trebao biti Dan državnosti Bosne, a 25. novembar, dan obnove državnosti Bosne i Hercegovine.

Za počasne članove Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ izabrani su bivši predsjednik Hrvatske ali i posljednji predsjednik SFRJ Stjepan Mesić te uspješni privrednik Ibrahim Žuđelović i nekadašnji direktor u Energoinvestovoj tvornici Elpo.

Mesić je istakao da se Akademija zalaže za realan znanstveni pristup historiji, umjetnosti, filozofiji i svim granama nauke.

Zalažemo se za vrijednosti koje su neosporne, kao što je legitimacija ovog prostora, ali i za evropske vrijednosti. Vrlo je važno u uzburkanom svijetu, da se pojavi institucija koja nije opterećena nacionalizmima i šovinizmima – istakao je Mesić.

Uručene su i Plakete – zahvalnice svima koji su radnim angažmanom i donacijama pomogli rad Akademije: Fahrudin Kulenović, Zlatko Arslanagić-Harbe, Ensad Adilović- Kinez, Alija Salihović, Sead Balić i Amer Huskanović.

Srebrene Plakete su dobili: Abi Muhtari, Hadžib Salkić, Ismet Alija i Australian Bosnian Islamic Centre Deer Park.

Status akademika zbog zasluga i stvaralaštva na polju nauke i umjetnosti dobili su Aleksandar Knežević, Jacob Bergsland, Muhamed Šestanović, Amra Šabić-El-Rayess, Elijas Tauber, Džavid Haverić, Amir Brka i Džeko Hodžić.

Izvor: Agencije

Previous Reakcije na jučerašnje izjave gradonačelnice Sarajeva o oprostu: Duguje izvinjenje žrtvama!
Next ILHAMIJA - prvi bosanski disident (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Devastirana nekropola stećaka kod Donjeg Vakufa

Prilikom radova na rekonstrukciji pravoslavne crkve devastirana je nekropola Trebanovac Šatare, uz magistralni put Travnik – Donji Vakuf, a stećci su s građevinskim materijalom završili poput otpada pored puta. To

NAŠI DANI

Učenici iz Liplja pisali Inzku: Zar treba da se odreknemo onog jezika kojim govorimo u našim kućama?

Grupa školaraca iz Liplja kod Zvornika pisala je visokom predstavniku Valentinu Inzku, tražeći da im pomogne da sjednu u školske klupe. Učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu u osnovnoj školi

NAŠI DANI

Šmit: Upućujem pozdrave svima koji predstavljaju nijanse zastave duginih boja. Nadam da će broj ljudi na današnjoj povorci biti što veći

 Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt oglasio se povodom Bh. povorke ponosa, koja će se po četvrti put održati u Sarajevu u subotu, 24. juna. Saopštenje iz OHR-a