Bosanska dijaspora organizuje brojne manifestacije povodom Dana nezavisnosti

Bosanska dijaspora organizuje brojne manifestacije povodom Dana nezavisnosti

 Centar za dijasporu “Mreža” će povodom obilježavanja – 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine od 24. februara do 6. marta biti jedan od organizatora 18 manifestacija i brojnih skupova privrednika i uspješnih Bošnjaka u dijaspori.

Kako je iz Centra za dijasporu Mreža saopćeno, manifestacije predstavljaju kontinuitet njihovih aktivnosti u kojima obilježavanjem temeljnih i najvažnijih državnih praznike pokušavaju animirati jake patriotske osjećaje prisutne u dijaspori, te kroz niz susreta posredovati boljem umrežavanju bh. dijaspore i domovine.

– Na manifestacijama će kao govornici i specijalni gosti biti prisutni dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović s delegacijom, federalni ministar za raseljene i izbjegle osobe Edin Ramić, te predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić, predsjednik Skupštine Prijedora Mirsad Duratović, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, zastupnik u Skupštini Kantona 10 Arif Kovačević, predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Alija Tabaković, potpredsjednik Skupštine Bijeljine Mustafa Gradaščević kao i mnogi probosanski aktivisti u domovini i dijaspori – navodi se.

Iz Centra za dijasporu Mreža poručuju kako velika turneja po Skandinaviji počinje u Danskoj iz Odensea (24.02.), a nastavlja u Kopenhagenu (25.02.), zatim u Švedskoj u Malmeu (26.02.), Goteborgu (27.02.), Landskroni (28.02.), Jonkopingu (01.03.), Norrkopingu (02.03.), Orebru (03.03.), te da se turneja nastavlja u Norveškoj, gdje je, također, planiran veći broj skupova.

Centar za dijasporu Mreža je uputio poziv brojnim političarima iz različitih bosanskohercegovačkih stranaka probosanske provenijencije, između ostalog i Benjamini Karić, Begiji Smajić, Vojinu Mijatoviću te UG “Snaga domovine” koje vodi Ahmed Husagić.

Iz Centra napominju da su otvoreni za saradnju sa svima koji žele dobro domovini Bosni i Hercegovini i koji su zainteresovani da unaprijede odnose sa dijasporom.

Centar za dijasporu Mreža smatra da se patriotizam ne može svoditi na stranačke boje već da je on isključivo u jednoj boji – u boji državne zastave.

– Posvećeni smo promociji zajedništva koje je nužno za ostvarivanje uspjeha na područjima koje se nalaze pod vladavinom secesionističkih politika u Bosni i Hercegovini. Naša vizija se ne temelji na tzv. ‘strančarenju’ i ne prihvaća one koncepte koji u dijaspori vide jednokratnu korist od ‘izbora do izbora’. Štaviše, stajališta smo da su ovakvi pristupi veliki broj naših građana u dijaspori do sada ostavili razočarane, ogorčene te ih udaljili od vlastite matice – navodi se u saopćenju.

Iz “Mreže” naglašavju kako su, bez obzira na dosadašnje pristupe, veoma obradovani stanjem na terenu koje još pokazuje veliku dozu entuzijazma.

Istovremenu, upozoravaju da veliki broj bh. građana u dijaspori poručuje da su zapostavljeni, da se njihov potencijal ne iskorištava, da se u njima vide tek ‘glasovi’ i ‘bankomati’.

Stoga je Centar za dijasporu Mreža trenutno posvećen obilasku dijaspore, uvezivanju na zajedničkim projektima koji će bh. dijaspori sačuvati domovinski identitet te poticanju da se dijaspora uključi u političko-društvene procese u domovini.

– Krenuli smo na ovaj put podrazumjevajući da će nam biti lakše uz bolje uvezivanje te da je ključ našeg uspjeha u organizovanosti i sinhronizaciji – navodi se u saopćenju koje potpisuje Adis Tanović, predsjednik Udruženja Centar za dijasporu Mreža.

Foto: Echo iz Bosne

Previous Najpovoljnije cijene u regiji: Komšije hrle u Bosnu da toče gorivo
Next EU parlament u amandmanu o našoj zemlji 'oštro osuđuje neustavne secesionističke mjere' vlasti manjeg entiteta

You might also like

NAŠI DANI

Vlada objavila da u Njemačkoj živi 263.000 beskućnika

U Njemačkoj ima više od 260.000 beskućnika, prema vladinim statističkim podacima objavljenim, javlja AA. Prema izvještaju Federalnog ministarstva za rad i socijalna pitanja o stanju beskućništva, na dan 31. januara

NAŠI DANI

Dino i Tito kartel! Mirza G. bi mogao biti izručen Bosni -‘Nedovoljno dokaza da će dobiti nepravedno suđenje’

Mirza G. bi mogao biti izručen Bosni i Hercegovini: ‘Nedovoljno dokaza da će dobiti nepravedno suđenje’, kaže sud, prenosi danas (četvrtak) holandski nrc.U Bredi, sud smatra da je dozvoljeno da

NAŠI DANI

Vizija Joea Biddena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom

Kandidat Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine. Od najtežih vremena rata i genocida, do stalne borbe za stabilnost i pravdu. Joe Biden