Bosanska umjetnica Alisa Teletović slikala pred publikom u Abu Dhabiju

Bosanska umjetnica Alisa Teletović slikala pred publikom u Abu Dhabiju

U Galeriji u Abu Dhabiju, ove sedmice, održan je jedinstven umjetnički performans na kojem se predstavila bosanskohercegovačka umjetnica Alisa Teletović.

Na poziv iz Galerije ‘One Piece Concept store’ čiji su vlasnici Emina i Naid Dženanović, u suradnji sa najstarijom galerijskom institucijom u Abu Dhabiju ‘Etihad modern art gallery’, Alisa Teletović predstavila se slikanjem direktno pred publikom.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, u tridesetminutnom performansu bh. umjetnica naslikala je djelo pod nazivom ‘Abu Dhabi Sun (Hello from Bosnia and Herzegovina)’, u tehnici akril na platnu, dimenzija 300 x 120 centimetara.

Slikarica Alisa Teletović kaže da je za nju najveći izazov bio kako oslikati platno u relativno kratkom vremenu (od pola sata), s obzirom na to da se radi o slikanju direktno pred publikom.

‘Nisam željela da nastup traje predugo. Stoga sam prethodno dobro razradila koncept, naslikala nekoliko probnih slika. Bilo je potrebno definirati kompoziciju, uvježbati poteze, odrediti boje. Krajnji rezultat izazvao je oduševljenje publike. Uroniti u takvo iskustvo, donosi sreću i zadovoljstvo’ – izjavila je.

Slika nastala tom prilikom ostat će u kolekciji Galerije ‘One Piece Concept store’, koja je organizirala događaj ‘kao poseban simbol umjetničke suradnje naše države i Ujedinjenih Arapskih Emirata’.

Događaj je organizovan kao dio izložbe ‘Explore Bosnia and Hercegovina’, u Geleriji ‘Etihad’, na kojoj su prezenstirani radovi 12 umjetnika iz Bosne i Hercegovine.

– U skladu s vizijom osnivača, Emine i Naida Dzananovića, ‘One Piece Concept’ ima za cilj podići svijest o bogatoj umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine i Balkana, te uspostaviti vrijednu vezu između dvije, vrlo slične, kulture UAE i Bosne i Hercegovine – navodi se.

Izložba je trajala od 25. januara do danas 7. marta.

Izvor: Agencije

Previous Stadion ”Rođeni” sve ljepši: Uskoro prvi meč pod reflektorima
Next Davis cup: Pobjeda bosanskih tenisera nad južnoafričkim

You might also like

SPORT

U petak TV premijera dokumentarca o odlasku bosanskih košarkaša na Eurobasket 1993.

U programu Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) u petak će biti premijerno emitovan nagrađivani dokumentarni film “The Long Shot” koji je rađen u koprodukciji BHRT-a, autora Alvara Gonzalesa Allera i

KULTURA I UMJETNOST

Povodom 93. rođendana Hajrudina Krvavca: U Meeting Pointu projekcije Šibinih dokumentaraca

U povodu 93. rođendana jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca, 22. decembra u sarajevskom kinu Meeting Point biće prikazan gotovo cjelokupan Krvavčev dokumentarni opus, javlja AA. Dan

KULTURA I UMJETNOST

Otvaranjem izložbe “Džamije Bošnjaka u Istanbulu” počela manifestacija “Dani džemata i džamija”

Otvorenjem izložbe “Džamije Bošnjaka u Istanbulu” u zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u četvrtak je zvanično otvorena tradicionalna manifestacija “Dani džemata i džamija”, koju u povodu 7. maja Dana