Bosanske IT kompanije učestvuju na Biznis forumu u Oslu

Bosanske IT kompanije učestvuju na Biznis forumu u Oslu

U glavnom gradu Norveške Oslu 2. i 3. marta ove godine bit će održan Biznis forum koji će na jednom mjestu okupiti najuspješnije IT kompanije iz Bosne i Hercegovine i Norveške kako bi se konkretno i operativno realizovali određeni projekti iz ove oblasti.

Nedim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj, tim povodom je za AA istakao da će na Biznis forumu, prije svega, biti tretirana Bosna i Hercegovina.

“Ideja je da Ministarstvo vanjske trgovine Norveške i njegova podgrupa Innovation Norway pruže šansu Bosni i Hercegovini da se predstavi u IT sektoru. Budući da sam sam inžinjer i godinama sam se bavio informatikom, znam vrlo dobro kojim kvalitetom raspolaže Bosna i Hercegovina kada govorimo o ovoj inžinjerskoj grani. S tim u vezi, poduzete su aktivnosti s prijateljima iz norveških vlasti, prije svega s Ministarstvom vanjskih poslova Norveške te Innovation Norway da se upriliči jedna specijalna manifestacija koja će ponuditi našim firmama mogućnost da se predstave u Norveškoj”, kazao je Makarević.

Innovation Norway, kao podgrupu Ministarstva vanjske trgovine Norveške, ima ogroman budžet koji je usmjeren na moderne napredne i inovacione tehnologije u gotovo svim inžinjerskim pravcima, ali prvenstveno u IT sektor.

“U tom smislu, 2. marta Innovation Norway će predstaviti svoje programe, a bit će, osim Bosne i Hercegovine, prisutne i druge zemlje članice, odnosno partneri Innovation Norwaya. Drugog dana, dakle 3. marta, ovaj put u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Norveške kao domaćina, a uz prisustvo Ministarstva vanjskih poslova BiH, a potom Ministarstva vanjske trgovine Norveške te Ministarstva vanjske trgovine BiH bit će održan seminar o mogućnostima saradnje dviju zemalja u IT sektoru, ali i u drugim sektorima”, kazao je bosanskohercegovački ambasador.

Naglasio je kako je Biznis forum u Oslu odlična prilika za kompanije iz Bosne i Hercegovine da već tada postignu određene dogovore sa stranim kompanijama o budućoj saradnji.

“Također, bitno je kazati da će se imati mogućnost da učestvuju na B2B sastancima sa norveškim i drugim stranim kompanijama. Tako da se nadam da će doći do konkretizacije ugovora u ta dva dana između naših i stranih kompanija. Partner u selekciji naših firmi je Bit Alijansa s kojom imamo kvalitetnu saradnju te se nadam da će ovaj projekat i ovakav način saradnje biti samo primjer za buduće projekte”, rekao je Makarević.

Napomenuo je na kraju i da ovaj forum predstavlja jedinstvenu priliku da IT kompanije iz BiH pokažu sav svoj potencijal norveškom tržištu, a sve u cilju napretka i jačanja ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Previous Bageri "ravnaju" nekropolu stećaka kod Kreševa, uništava se pravo arheološko blago
Next Bosnalijek predstavio svoj proizvod pred hiljadu njemačkih ljekara

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Povodom Dana nauke odata počast i položeno cvijeće ispred spomen-ploče nobelovca Vladimira Preloga

Inicijativa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o proglašenju 12. decembra Danom nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojena je 2019. u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenici sarajevske Elektrotehničke škole spremni za takmičenje u Americi: Pogledajte robota kojeg su napravili

Bakir Kapetanović, Mirza Mulavdić, Stela Ugrinčić, Ismail Ićanović, Harun Kovačević jedini su predstavnici Bosne i Hercegovine na takmičenju iz robotike Pet učenika, Bakir Kapetanović, Mirza Mulavdić, Stela Ugrinčić, Ismail Ićanović,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kanton Sarajevo za pet puta povećao budžet za naučno-istraživački rad!

  U ovoj godini Kanton Sarajevo upeterostručio je budžet za naučno istraživačku djelatnost. Zastupnik u Skupštini Damir Marjanović inicirao je osnivanje Fonda za nauku čime bi se trošenje novca za