Bosanski ćilim – vrijedna kulturna baština u kojoj je utkana simbolika života

Bosanski ćilim – vrijedna kulturna baština u kojoj je utkana simbolika života

Današnja emisija “Zapis” Radio Televizije Crne Gore, govori o Bosanskom ćilimu.

Ekipa nacionalne televizije iz bosanskog najbližeg susjedstva bila je u Sarajevu i pored ateljea umjetnice Amile Smajović, koja je doktorirala na komunikaciji preko ćilima, obišla je i Baščaršiju gdje je snimila neke od rijetkih ćilima.

‘Nedavno je otvorena izložba u Zemaljskom muzeju o paleolitu, i tu se našao mali razboj za tkanje. Dakle, prvi put zvanično imamo potvrdu da su se tehnike tkanja poznavale u doba neolita’ – govori Smajlović o dalekoj tradiciji koju baštinimo.

-Amilina pretpostavka je da su se geometrijski oblici nalazili kako na keramičkim predmetima, tako i na tkaninama.

Prvi pomen bosanskog ćilima, ponjave ili tepiha bio je u dubrovačkim arhivima u 14. vijeku, a tkalački centri su bili u Rogatici, Čajniču i Sarajevu.

Previous U Novom Pazaru održana Javna tribina „Bosanski jezik i školstvo“
Next Ramazanska poruka reisul-uleme: Neka se vidi da postite, otvorite srca ramazanskoj milosti

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Gračaničko keranje: Nepriznato blago Bosne i Hercegovine (FOTO)

Jedinstvenim radovima od čipke i kere danas su se u Bosanskom kulturnom centru Tuzla predstavile gračaničke žene koje stoljećima, pomoću igle i tankog konca, njeguju vještinu keranja. Iako je svijet

BAŠTINA

Brinu o baštini tuzlanskog kraja: Godišnjica rada obilježena promocijom izdanja i izložbom (Video)

  Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je u okviru obilježavana 35. godišnjice postojanja ove javne ustanove danas predstavio svoja printana izdanja. Ovaj događaj pratila

BAŠTINA

Održan naučni skup ‘Kulturna baština Hercegovine između pamćenja i zaborava’

 Na Fakultetu humanističkih nauka (FHN) Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru je u četvrtak, povodom 30. godišnjice rušenja Starog mosta, održan naučni skup „Kulturna baština Hercegovine između pamćenja i zaborava“.