Bosanski muzičar čija popularnost ne blijedi: Krajem godine 4 koncerta u Beogradu, 3 u Zagrebu

Bosanski muzičar čija popularnost ne blijedi: Krajem godine 4 koncerta u Beogradu, 3 u Zagrebu

Sarajevski umjetnik Dino Merlin (Edin Dervišhalidović) već decenijama, kao rijetko ko na širem bosanskom jezičkom području uspijeva održati popularnost na visokom nivou.

Merlinu, pored spektakularnih koncerata na Koševu, najvećem stadionu u Bosnu, polazi za rukom da po više puta zaredom rasproda najveće dvorane u glavnim gradovima susjednih zemalja.

Tako će Dino Merlin u decembru mjesecu imati tri koncerta u zagrebačkoj Areni (8., 9. i 16.), a mjesec ranije čak četiri u Beogradu.

Podsjećamo na godinu 2011. kada je bosanski čarobnjak tri večeri zaredom punio beogradsku Arenu, a 2015. zadovoljio se s dva uzastupna nastupa.

Kao i kod prethodna dva gostovanja u glavnom gradu Srbije, Dervišhalidović se i ovaj put suočava s određenom propagandom gdje se u javni prostor iznose kojekakve neistine o ovom umjetniku a čiji je cilj spriječavanje njegovih nastupa u Beogradu. (Nije rijetkost da u Srbiji zabrane ulazak bosanskim muzičarima bez nekog suvislog razloga – primjer popularnih Jale i Bube.)

Merlin je ovaj put izašao u susret i košarkašima Partizana pomjerivši jedan od nastupa za drugu noć.

Česti su Merlinovi nastupi i u Crnoj Gori te gradovima Zapadne Evrope gdje u dvoranama nastupa mahom pred dijasporom.

Novi veliki koncert u Sarajevu, na stadionu Koševo, Merlin je najavio za narednu 2024. godinu.

Dino Merlin etablirao se ’80-ih na muzičkoj sceni, a tokom svih ovih godina odlikuje ga profesionalizam i svojevrsni perfekcionizam. Nadograđivao se u umjetničkom smislu.. Sve ono što se baš ne može reći za većinu poznatih izvođača iz tog perioda, koji više-manje životare na staroj slavi.

Pored niza hitova i uspješnih albuma, Dervišhalidović je autor i prve Himne nezavisne Bosne i Hercegovine.

U nastavku poslušajte verziju himne koja je nešto drugačija od one koja je bila službena.

Previous Lobiranja Johanna Sattlera: U Briselu tražio da EUFOR ne šalje dodatne snage u BiH, a Denisa Bećirovića molio da podrži Istočnu interkonekciju i HE Buk Bijela
Next Javni poziv političkom establišmentu Prijedora i svim probosanskim subjektima u Prijedoru za imenovanje ulice “Dr. Esad Sadiković.”

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Velikan sevdaha Arif Alajbegović: Od sevdalinke nema ničeg ljepšeg na svijetu

Ima nešto neobično i neobjašnjivo lijepo u izvedbama sarajevskog interpretatora i velikana sevdalinke Arifa Alajbegovića. To nešto lijepo u njegovoj izvedbi, koliko je tiho i blago, u toj mjeri je,

KULTURA I UMJETNOST

Srebrenica: Održano “Veče narodnih običaja, tradicionalne muzike i nošnje”

U organizaciji Kulturnog centra Srebrenica održano je “Veče narodnih običaja, tradicionalne muzike i nošnje” gdje su nastupili sazlija Emin Bektić i guslar Dušan Pejić. Građanima Srebrenice su se, s narodnim

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Izložbom rukopisa ‘Knjiga – dio naše tradicije’ otvorena manifestacija ‘Ramazan u Mostaru’

U okviru manifestacije „Ramazan u Mostaru” u ponedjeljak je u mostarskom Centru za kulturu otvorena izložba rukopisa „Knjiga – dio naše tradicije”. Na panelima su prikazana 33 fragmenta rukopisa iz