Bosanski naučnici objavili istraživanje u najstarijem američkom naučnom časopisu

Bosanski naučnici objavili istraživanje u najstarijem američkom naučnom časopisu

Naučnici društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Tuzli, Husnija Hasanbegović, redovni profesor, i Esad Mahmutović, docent, objavili su istraživanja u časopisu “The American Annals of the Deaf”, najstarijem i najčitanijem naučnom časopisu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji u kontinuitetu izlazi četiri puta godišnje punih 170 godina, prenosi AA.

U objavljenom članku, autori su komparativnom studijom, upotrebom meta analize naučnih članaka iz relevantnih baza podataka upoređivali razvoj naučne oblasti senzornih oštećenja sluha u Bosni i Hercegovini u odnosu na dostignuća razvijenog svijeta, tako da će svi naučnici-istraživači u ovom području preko najčitanijeg časopisa imati ključne informacije o stručno-naučnom opusu ove naučne oblasti u ovom dijelu svijeta.

Časopis, koji se bavi publikovanjem naučnih članaka vezanih za probleme senzornog oštećenja sluha i gluhoće, istovremeno je najprestižniji i najčitaniji u svijetu.

Journal “The American Annals of the Deaf” (Američki Anali) osnovan je 1847. godine, a izlazi u izdanju Gallaudet University Press u Washingtonu.

To je najprestižniji časopis u kojem se može objaviti naučno-istraživački rad u naučnim disciplinama senzornog gubitka sluha (edukacija/rehabilitacija). Indeksiran je najvišim kriterijumskim rangom publikovanja platforme Web of science (Current Contents Social And Behavioral Sciences/Essential Science Indicator; Social Sciences Citation Index).

Po svojoj tradicionalnoj naučnoj vrijednosti, uporediv je sa dva najuglednija naučna časopisa u svijetu: Američki časopis “Science”, koji je osnovan 1880. godine, i britanski “Nature”, koji je ove godine proslavio 150 godina postojanja.

Za pojedinačne naučnike objavljivanje u ovim vrhunskim časopisima smatra se velikim profesionalnim uspjehom, jer su standardi za objavljivanje postavljeni sa vrlo strogim kriterijumima naučnog pisanja i naučne elaboracije istraživanja.

Evaluacija članka ponekad traje više od godinu dana, a bosanskohercegovački autori su od prihvatanja do konačnog objavljivanja članka čekali deset mjeseci.

Previous Mladi bosanski fudbaler Ajdin Hasić zvanično član turskog Bešiktaša
Next Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježava 132. godišnjicu: Besplatni sadržaji za brojne posjetioce

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Najbolji srednjoškolac u državi: Mi smo nada za bolje sutra. Druge domovine nemam i ne želim!

Kenan Suljić proglašen je za najboljeg srednjoškolca u BOSNI I HERCEGOVINI. Ali osim toga, pomjerio je dodatno svoje granice i ostvario brojna dostignuća, među kojima je i ovo posljednje – prva

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski student Nusmir Mekić osvojio nagradu za najpopularniji projekat na svjetskom takmičenju startup ideja u Kopenhagenu

Nusmir Mekić, koji je diplomirao s ocjenom 9,75, želi napraviti male, jeftine vjetroelektrane koje će pomoći svim stanovnicima Bosne i Hercegovine. Nusmir Mekić iz Banovića, koji je zbog izuzetnih ocjena

NAŠI LJUDI

Bosanac na Obaminoj listi najboljih mladih naučnika

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barrack Obama jučer je imenovao 105 mladih naučnika koji će biti nagrađeni “Presidential Early Career Science Awards for Scientists and Engineers” nagradom, najvećim mogućim priznanjem za