Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

 

Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine.

Polaganjem cvijeća na Spomenik civilnim žrtvama rata u Bosanskom Petrovcu, počelo je obilježavanja 14. Septembra, Dana oslobođenja Bosanskog Petrovaca.

Brojne delegacije porodica stradalih, boračkih organizacija, predstavnici vjerskog i kulturnog života, obišli su spomen obilježja poginulim borcima i šehidima, te Fatihom i polaganjem cvijeća, odali počast onima koji su dali živote za slobodu Bosne i Hercegovine.

Ove godine se obilježava jubilej, Dvadeseta godišnjica oslobođenja Bosanskog Petrovca, te povratak u ustavno-pravni poredak Republike Bosne i Hercegovine.

Na Centralnom spomen obilježju šehidima Bosanskog Petrovac više od pedeset delegacija položilo je cvijeće i odalo počast onima koji su dali život za slobodu.

Cvijeće su položili predstavnici kantonalnih i općinskih organa, političkih stranaka, boračkih udruženja, javnih ustanova, te privrednih subjekata općine Bosanski Petrovac.

Centralna manifestacija biti će održana večeras u 19 sati na Trgu u Bosanskom Petrovcu, na Gradskoj bini, sa koje će se građanima obratiti brojni gosti. Biti će priređeno i bogat kulturno zabavni program. Današnje slavlje biti će završeno svečanim vatrometom.

Bosanski Petrovac je oslobođen 14. septembra 1995. godine tokom velike operacije Armije Republike Bosne i Hercegovine. U grad su prve ušle jedinice 502. viteške brdske brigade.

 

Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine. Bosanska armija na čelu sa 5. i 7. korpusom koje su predvodili legendarni generali Dudaković i Alagić zaustavljena je tek nadomak Banja Luke, zaustavila ih je politika.

(mb)

Previous Operacije 'Breza 94': Sad ih “poreni”, Remzo, Mladić je s njima! (VIDEO)
Next 400 godina od smrti Hasana Kafije Pruščaka

You might also like

NAŠI DANI

Ovako su građani i mediji pozdravili oslobađajući presudu Vikiću i ostalima (Video)

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Dragana Vikića. Presuda je oslobađajuća za sve četvoricu i to nekadašnjeg pomoćnika ministra

OTPOR BOSNE

I JA SAM BRANIO BiH – serija portreta postavljena na bilboarde u 21 gradu širom Bosne i Hercegovine

Među nama žive heroji – oni koji su žrtvovali sebe za naš opstanak, za našu slobodu, ponos, čast, za Domovinu! Bosnu i Hercegovinu branile su i majke ispraćajući sinove, supruge

NAŠI DANI

Ministar vanjskih poslova: Španija će priznati državu Palestinu prije jula

Ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Albares ponovio je volju svoje zemlje da prizna državu Palestinu prije jula ove godine, prenosi Anadolu. “Španija planira da prizna Palestinu kao suverenu državu,