Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

 

Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine.

Polaganjem cvijeća na Spomenik civilnim žrtvama rata u Bosanskom Petrovcu, počelo je obilježavanja 14. Septembra, Dana oslobođenja Bosanskog Petrovaca.

Brojne delegacije porodica stradalih, boračkih organizacija, predstavnici vjerskog i kulturnog života, obišli su spomen obilježja poginulim borcima i šehidima, te Fatihom i polaganjem cvijeća, odali počast onima koji su dali živote za slobodu Bosne i Hercegovine.

Ove godine se obilježava jubilej, Dvadeseta godišnjica oslobođenja Bosanskog Petrovca, te povratak u ustavno-pravni poredak Republike Bosne i Hercegovine.

Na Centralnom spomen obilježju šehidima Bosanskog Petrovac više od pedeset delegacija položilo je cvijeće i odalo počast onima koji su dali život za slobodu.

Cvijeće su položili predstavnici kantonalnih i općinskih organa, političkih stranaka, boračkih udruženja, javnih ustanova, te privrednih subjekata općine Bosanski Petrovac.

Centralna manifestacija biti će održana večeras u 19 sati na Trgu u Bosanskom Petrovcu, na Gradskoj bini, sa koje će se građanima obratiti brojni gosti. Biti će priređeno i bogat kulturno zabavni program. Današnje slavlje biti će završeno svečanim vatrometom.

Bosanski Petrovac je oslobođen 14. septembra 1995. godine tokom velike operacije Armije Republike Bosne i Hercegovine. U grad su prve ušle jedinice 502. viteške brdske brigade.

 

Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine. Bosanska armija na čelu sa 5. i 7. korpusom koje su predvodili legendarni generali Dudaković i Alagić zaustavljena je tek nadomak Banja Luke, zaustavila ih je politika.

(mb)

Previous Operacije 'Breza 94': Sad ih “poreni”, Remzo, Mladić je s njima! (VIDEO)
Next 400 godina od smrti Hasana Kafije Pruščaka

You might also like

NAŠI DANI

Ministar Podžić posjetio kadete i pripadnike OS BiH koji se školuju u Turskoj

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom odbrane Sifetom Podžićem, je nizom aktivnosti u Ankari i Istanbulu nastavila sa realizacijom programa službene posjete Republici Turskoj. U

NAŠI DANI

Sidran na HRT-u: Za nas ta stvar nije tako mutna kako se vama čini. Mi smo bili izloženi višestrukoj agresiji

  Gostujući na hrvatskoj državnoj televiziji, bosanskohercegovački akademik Abdulah Sidran nemuštim domaćinima je otvoreno rekao neke stvari vezane za nedavnu hašku presudu… -Druge su zemlje snosile troškove izbjeglica iz Bosne i

NAŠI DANI

Bosanska bokserka Tara Bohatjuk osigurala medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu

Mlada bosanskohercegovačka bokserka Tara Bohatjuk osigurala je bronzanu medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu u boksu. Bohatjuk, koja je članica Bokserskog kluba Novi Grad i bokserske reprezentacije Bosne i Hercegovine, sinoć