Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

 

Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine.

Polaganjem cvijeća na Spomenik civilnim žrtvama rata u Bosanskom Petrovcu, počelo je obilježavanja 14. Septembra, Dana oslobođenja Bosanskog Petrovaca.

Brojne delegacije porodica stradalih, boračkih organizacija, predstavnici vjerskog i kulturnog života, obišli su spomen obilježja poginulim borcima i šehidima, te Fatihom i polaganjem cvijeća, odali počast onima koji su dali živote za slobodu Bosne i Hercegovine.

Ove godine se obilježava jubilej, Dvadeseta godišnjica oslobođenja Bosanskog Petrovca, te povratak u ustavno-pravni poredak Republike Bosne i Hercegovine.

Na Centralnom spomen obilježju šehidima Bosanskog Petrovac više od pedeset delegacija položilo je cvijeće i odalo počast onima koji su dali život za slobodu.

Cvijeće su položili predstavnici kantonalnih i općinskih organa, političkih stranaka, boračkih udruženja, javnih ustanova, te privrednih subjekata općine Bosanski Petrovac.

Centralna manifestacija biti će održana večeras u 19 sati na Trgu u Bosanskom Petrovcu, na Gradskoj bini, sa koje će se građanima obratiti brojni gosti. Biti će priređeno i bogat kulturno zabavni program. Današnje slavlje biti će završeno svečanim vatrometom.

Bosanski Petrovac je oslobođen 14. septembra 1995. godine tokom velike operacije Armije Republike Bosne i Hercegovine. U grad su prve ušle jedinice 502. viteške brdske brigade.

 

Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine. Bosanska armija na čelu sa 5. i 7. korpusom koje su predvodili legendarni generali Dudaković i Alagić zaustavljena je tek nadomak Banja Luke, zaustavila ih je politika.

(mb)

Previous Operacije 'Breza 94': Sad ih “poreni”, Remzo, Mladić je s njima! (VIDEO)
Next 400 godina od smrti Hasana Kafije Pruščaka

You might also like

NAŠI DANI

TK: Koalicija SDP, Naša stranka i PDA – srušili SDA, u Vladu uveli HDZ koji nema nijednog zastupnika u Skupštini

Iako nema nijednog zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, HDZ će u novom sazivu Vlade TK imati ministra, odlučila je nova većina koju čine SDP BiH, PDA Mirsada Kukića i Naša

OTPOR BOSNE

Općina Novi Grad podigla spomen obilježje u čast svojih 1.945 poginulih bosanskih vojnika

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Općini Novi Grad (Sarajevo) održana je prigodna manifestacija prilikom koje je  otkriveno Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad. Spomenik

NAŠI DANI

Učesnici maratona Goražde-Žepa-Srebrenica odali počast žrtvama genocida

 Učesnici Maratona mira Goražde-Žepa-Srebrenica stigli su u Memorijalni centar Potočari, odavši počast žrtvama genocida u Srebrenici. Predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman, jedan od organizatora ovogodišnjeg osmog tradicionalnog Marša mira