Bosansko Akademsko Društvo u Evropi – Potreba održanja i njegovanja šarolikog bosanskog identiteta u zemljama EU

Bosansko Akademsko Društvo u Evropi – Potreba održanja i njegovanja šarolikog bosanskog identiteta u zemljama EU

Zadaci Bosanskog Akademskog Društva u Evropi – BADEU

Beč: 28.maj 2022

Na proširenom sastanku BADEU u Beču na kojem su prisustvovali: Austrija: Mag. Ružica Čubela , Mag. Alena Bukvić, DI ZT Siradj Duhan, Dr.Sc. Mato Dominković, DI Davul Ljuhar, univ.prof. dr. Anis Bajrektarević, Mag. DI Marko Dragaš, DI Selmir Mujagić, DI Arh. Mido Ćesović, Slovenija: Mag. književnica Adriana Kuči, univ.prof.dr. Edvin Dervišević Njemačka: doc. Dr. Azim Čaušević , DI književnik Mirsad PuzićNizozemska: doc. Dr. Ervin Serdijarević razgovarano je o potrebi održanja i njegovanja šarolikog BOSANSKOG identiteta u zemljama EU.

Zaključeno je da se to može postići:

– Priznanjem BOSANSKE nacionalne manjine u državama u kojima postoje pretpostavke za to. Do sada su Austrija i Slovenija na dobrom putu realizacije ovog velikog projekta Bosanaca u Evropi.

– Priznanjem BOSANSKOG jezika u svim zemljama EU. Kako god četiri jezika u Švicarskoj nije prepreka očuvanja švicarskog identiteta, ili tri jezika u Belgiji nisu prepreka za očuvanje belgijskog identiteta, tako i u Bosni postojanje tri jezika nije prepreka očuvanja BOSASNKOG identiteta.

– Promocijom BOSANSKE kulture

Najvažniji kulturno historijski projekat je „RODJENDAN BOSNE“ / dan potpisivanja Povelje bana Kulina koji u Evropi može da se pretvori u „Dani Bosne“, kako je zaključeno tokom jučerašnjeg razgovora.

Ono što ohrabruje je činjenica da Austrija nije više sama, već i Bosanska Akademska Društva u Sloveniji, Danskoj i Njemačkoj rade na ovom projektu. To nas ohrabruje.

– Promocijom visokog obrazovanjao Izborom najboljih studenata bosanskog porijekla na evropskim univerzitetima, dodjelom studentskih nagrada, izborom najboljih naučnika , bosanska zajednica sve više dobija na ugledu u zemljama EU. Time samo potvrdjujemo veliki gradijent obrazovanja Bosanki i Bosanaca u evropskim državama, istakli su iz Gesellschaft Bosnischer Akademiker in Österreich.

Previous Gradačac - bosanski ponos i grad u kojem je zadovoljstvo živjeti
Next Zeleni otoci u Bosanskoj Krupi - uskoro novi sadržaji

You might also like

NAŠI LJUDI

Tarik Jašarević, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije

Tarik Jašarević je Sarajlija koji je dio rata proveo kao pripadnik Armije RBiH, studij je nastavio u Tunisu, kasnije u Francuskoj, angažovao se u Ujedinjenim nacijama, potom u organizaciji “Ljekari

NAŠI LJUDI

Tvorac odličnog tima: Hasan Salihamidžić, glavni junak Bayerna

Fudbaleri Bayerna sinoć su na nevjerovatan način sa 8:2 pobijedili Barcelonu u meču četvrtfinala Lige prvaka. Bavarci su uspjeli da se plasiraju u polufinale najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu, ali

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Damir Ljubičić radio na nedavno lansiranom teleskopu Webb: Vjerujem da je i u Bosni i Hercegovini moguć uspjeh

U svemir je odaslan teleskop James Webb Riječ je o najskupljem NASA-inom projektu dosad, na kojem je više od 20 godina radilo na hiljade astronoma, inžinjera. Jedan od njih je