Bosna i Hercegovina gradi mostove – intenzivne diplomatske i ekonomske ativnosti

Bosna i Hercegovina gradi mostove – intenzivne diplomatske i ekonomske ativnosti

Diplomatske akrivnosti Bosne i Hercegovine intenzivirane su posljednjih mjeseci kao rijetko kad prije.

Ove aktivnosti vrše se kako na Zapadu tako i na Istoku, a predvode ih najviši državni zvaničnici, kao i predstavnici nižih nivoa vlasti, najčešće Kantona i Grada Sarajevo.

Posebno je angažovana ministrica vanjskih poslova dr. Bisera Turković koja trenutno boravi u Washingtonu.

Ništa manje agilni nisu članovi državnog Predsjedništva, gospoda Džaferović i Komšić. Predsjedavajući Šefik Džaferović ovih dana boravi u posjeti Kraljevini Holandiji gdje se sastao s najvišim zvaničnicima pomenute države – kraljem, premijerom, čelnicima parlamenta…

Istovremeno, delegacija Vlade Kantona Sarajevo boravi u službenoj posjeti Barceloni i Kataloniji, a s ciljem produbljivanja prijateljskih odnosa nastalih nekoliko decenija unatrag. Razgovara se i o mogućnosti da Sarajevo uz Barcelonu bude kandidat za organizaciju Zimske olimpijade 2030.

U međuvremenu Bosnu i Hercegovinu i glavni grad Sarajevo posjetio je predsjednik skupštine Turske, a u odvojenoj posjeti Grad Sarajevo posjetio je i gradonačelnik svjetske metropole Istanbula.

Probuđenu diplomatiju prate i ekonomske aktivnosti u našoj zemlji te vrijedni projekti. Tako je danas potpisan ugovor o izgradnji brze ceste u srednjoj Bosni – vrijednosti od skoro 75 miliona maraka.

Započelo se i s rekonstrukcijom terminala Blažijuj (23 miliona maraka vrijedan projekt).

Danas je u Općini Prozor-Rama potpisan ugovor za izgradnju nove fabrike. Metalski proizvodi proizvodiće se u fabrici njemačkog investitora koji namjerava uložiti 10 miliona maraka.

A ekonomske statistike pokazuju da je industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini, u mjesecu martu, veća za 7 posto u odnosu na mart lani, a preko 4 posto u poređenju s februarom tekuće godine.

Naslovna fotografija prikazuje most u izgradnji – Počitelj (koridor 5c)

Previous Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine s premijerom Holandije
Next Finski ministar zvao hrvatskog šefa diplomatije, sutra će to napraviti i švedska ministrica

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Lani bosanski izvoz u Austriju iznosio milijardu i 32 miliona, uvoz 988 miliona KM

  Poslovni forum privrednika Bosne i Hercegovine i Austrije o temi „Drvo, arhitektura i dizajn“ okupio je danas u Sarajevu dizajnere, arhitekte i proizvođače s ciljem unapređenja saradnje dvije države

MADE IN BOSNIA-387

Vispakov espresso se pije u 60 kafea u Kairu

Nakon što je bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak u maju ove godine uspješno plasirala prve količine espresso kafe na tržište Egipta, u Kairu se ovaj brand nalazi u ponudi već u

Ekonomija/Biznis

Stižu li investicije iz Turske: Novalić u Ankari s frimama zainteresovanim za ulaganje

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i njegovi saradnici posjetili su danas Predsjedništvo odbrambene industrije Republike Turske gdje su održali sastanak sa zamjenikom predsjednika namjenske industrije Republike Turske Mustafom