„Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća: iz Kartografske zbirke NUBBiH“

„Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća: iz Kartografske zbirke NUBBiH“

U ediciji Memoria Bosniaca, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine izdala je novu publikaciju pod nazivom „Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća: iz Kartografske zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“.

Autor i tehnički urednik publikacije je Teufik Osmanović, a glavni i odgovorni urednik je direktor NUBBiH dr. Ismet Ovčina. Urednica publikacije je magistrica Muamera Smajić, dok su recenzenti prof.dr. Adnan Busuladžić i prof.dr.sc. Adnan Kaljanac.

Publikacija obrađuje geografske karte koje su izdate do 20. stoljeća, a koje se nalaze u fondu NUBBiH u Odjelu specijalnih zbirki. Publikacija se sastoji iz nekoliko cjelina, i to: „Bosna i Hercegovina na kartama 16. stoljeća“, „Bosna i Hercegovina na kartama 17. stoljeća“, „Bosna i Hercegovina na kartama 18. stoljeća“ te „Bosna i Hercegovina na kartama 19. stoljeća“. Autor je evidentirao i nabrojao karte u bibliografiji karata, koja se nalazi u sklopu ove publikacije. Također, publikacija sadrži i registar naslova, registar autora i predmetni registar, kao i stručnu literaturu korištenu pri izradi publikacije.

U recenziji, prof.dr.sc. Adnan Kaljanac navodi: „Polazeći od 16. stoljeća i najstarije karte u fondu Specijalne zbirke, Hirsvogelove Sclavoniae, Croatiae, Carniae, Istriae, Bosniae finitimarumque regionum nova descriptio autor čitatelje odvodi u period 1565. godine, nastavljajući preko Orteliusovog Atlasa iz 1592. godine ka kartama iz 17. stoljeća. Prateći hro- nologiju nastanka autor obrađuje tri karte iz ovog perioda koje se nalaze u posjedu NUBBiH, a zatim i jednu, Antonio Zatta La Croazia, Bosnia, e Servia: di nuova projezione, nastalu 1782. godine. Na kraju, uslijed činjenice da je iz perioda 19. stoljeća očuvan veći broj karata, autor Osmanović detaljno obrađuje karte ovog perioda.

Novo izdanje „Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća: iz Kartografske zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“ biti će promovisano na34. Internacionalnom Sarajevskom sajmu knjiga i učila 2023 (12. – 17. aprila 2023.) u Skenderiji.

Previous "InterProcess" - uspješna tešanjska firma planira izgraditi novu fabriku u Maglaju i zaposliti 400 radnika
Next Trojka je pustila sve, a nije tražila ništa

You might also like

BAŠTINA

Antun Hangi o pranju, kupanju i još nekim običajima kod Bošnjaka

–Kada naš musliman u jutro ustane, umiva se iz ibrika. Ibrici su posude iz bakra ili mjedi sa použim grlom. U ibricima drže oni vodu za piće, umivanje i uzimanje

OTPOR BOSNE

Muzej devet heroja oživljava sjećanja na hrabre sinove Bosne i pobjedničku ARBiH (Foto)

Prije nešto više od dvije godine Fonda memorijala KS otvorio  je Muzej devet heroja u Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu. Muzej je s porodicama i drugim zvaničnicima otvorio federalni ministar, rah.

BH RAZGLEDNICA

Čamdžića kuća u Puračiću – jedna od rijetkih sačuvanih brvnara sa čardakom

  Čamdžića kuća u Puračiću predstavlja jednu od rijetkih sačuvanih brvnara sa čardakom u Bosni i Hercegovini. Objekat ima veliku historijsku, ali i ambijentalnu vrijednost u okviru Čamdžića mahale u Puračiću