Bosna i Hercegovina se nalazi u vanrednom pravnom stanju, nužna hitna reakcija na institucionalnom nivou

Bosna i Hercegovina se nalazi u vanrednom pravnom stanju, nužna hitna reakcija na institucionalnom nivou

Obilježavanjem 9. januara, kao neustavnog Dana Rs-a, urušen je ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, na veoma ozbiljan i planirani način, institucije BiH ne odgovaraju na adekvatan način, Bosna i Hercegovina se nalazi u vanrednom pravnom stanju. Nužna je hitna mobilizacija na institucionalnom nivou u BiH, poručeno je danas u Sarajevu na skupu koji je organiziralo Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Povodom najave neustavnog obilježavanja 9. januara od institucija entiteta Republika srpska, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca održana je tribina pod nazivom “9. Januar – pravne i historijske istine“, na kojoj su govorili emeritus Kasim Trnka, Muamer Džananović i Emir Zlatar.

Pravni ekspert Kasim Trnka govoreći o neustavnom obilježavanju 9. januara od strane institucija entiteta Republika srpska, rekao je kako “nažalost nismo svjedoci ozbiljnih reakcija vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine, niti političkih subjekata u Federaciji BiH“.

S tim u vezi važnim smatra podsjetiti javnost na događaje iz 90-ih godina koji su doveli do kršenja tadašnjeg važećeg ustava Bosne i Hercegovine.

Podvukao je kako je niz aktivnosti, koje su preduzele srpske paravojne i parapolitičke strukture, rađen sa stanovišta kršenja tadašnjeg ustava, u principu isključujući pripadnike svih drugih naroda, osim srpskog naroda.

“Nažalost, pokazali su u tome jednu egocentričnog i nespremnost da žive u jednoj multikulturalnoj državi i zbog toga su ustvari uz pomoć susjednih država sve preduzimali da oslabe državu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Trnka, napominjući da su organizirali rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, formiranjem tzv. srpskih opština srpskih autonomnih oblasti, kasnije skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i na kraju Rs.

Kako bi se postigli svi zacrtani ciljevi, Trnka naglašava kako su očigledno već tada pristali na činjenicu da će to izazvati ogromne ratne zločine, uključujući i genocid, što se nažalost i desilo.

“Važno je danas da se prisjetimo tih događaja, tim više što se može postaviti jedna jasna paralela sa današnjim postupanjem vlasti Republike srpske koja po istom konceptu i po istom modelu ekskluzivno insistiraju na privilegovanom položaju srpskog nacionalnog interesa i potpunog ignorisanja interesa i potreba drugih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Dakle ono što nisu u ratu uspjeli, da unište državu Bosnu i Hercegovinu pokušavaju sada opet, prvenstveno rušenjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine sa krajnjim ciljem secesijom, pa samim tim uništavanjem države Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo i da pokažemo ozbiljnu reakciju na ove događaje“, zaključio je Trnka.

Generalni sekretar VKBI Emir Zlatar istakao je kako su odlučili reagirati, s obzirom na činjenicu da ne vide jasne reakcije institucija države Bosne i Hercegovine.

Istakao je kako bh. javnost upozoravaju i obavještavaju da je „obilježavanjem 9. januara, kao neustavnog Dana Rs, urušen ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, na veoma ozbiljan i planirani način, da institucije BiH ne odgovaraju na adekvatan način, te da se Bosna i Hercegovina nalazi u vanrednom pravnom stanju“.

“Nužna je hitna mobilizacija na institucionalnom nivou u Bosni i Hercegovini i snažna podrška svjedoka Dejtonskog sporazuma. Važno je znati da je Rs proizvod zapadnih sila a ne proizvod ruske politike 90-ih godina. Aktuelna složena društvena i politička situacija zahtjeva odlučno i jasno pravno utemeljeno djelovanje a ne jalova javna saopštenja i retoričke prijetnje iza kojih ne stoji institucionalni kapacitet državnih institucija”, poručio je Zlatar.

Zlatar je potom pročitao zaključke s današnje tribine, povodom nezakonitog obilježavanja 9. januara kao Dana entiteta Rs, u kojima je od domaćih i međunarodnih zvaničnika.

Od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatraženo je da odmah pokrene istrage protiv ovlaštenih lica koje su odobrile sredstva za protivzakonito obilježavanje 9. januara. Ukoliko Tužilaštvo BiH isto ne učini u zakonskim rokovima zahtijevamo od VSTV BIH da pokrene disciplinske postupke protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH;

Traži se da sve ovlaštene osobe u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i ministarstvima i svim državnim ustanovama, agencijama i institucijama pokrenu postupke protiv svih državnih funkcionera, službenika i namještenika koji su na bilo koji način učestvovali na neustavnom obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a.

Od ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine traži se da odmah pozove na konsultacije ambasadore Ruske Federacije, Srbije i Mađarske u kontekstu njihovog angažiranja i izjava povodom 9. januara, kao i da se upute note predsjednicima i premijerima ovih država sa adekvatnim obrazloženjima o ulogama njihovih ambasadora u BiH.

Od RAK-a BiH traži se da odmah pristupi analizi tv programa RTRs-a povodom emisija i TV prenosa svih manifestacija koje se odnose na obilježavanje 9. januara.

“Očekujemo od partnera SNSD-a u vlasti na nivou BiH da se bez odlaganja javno i jasno očituju o protivustavnim aktivnostima funkcionera SNSD-a povodom 9. januara i političkim mjerama koje će poduzeti po ovom pitanju. Očekujemo očitovanje vrha SPC-a o ulozi i javnim govorima povodom vjerskih obreda koje su upriličili povodom 9. januara. Zahtijevamo jasnu i hitnu reakciju ureda OHR, u skladu sa ovlaštenjima koja su mu data Daytonskim sporazumom i bonskim ovlaštenjima, u kontekstu rušenja ustavno pravnog poretka Bosne i Hercegovine prema zvaničnicima entiteta Rs i članice Predsjedništva BiH iz srpskog naroda”, navodi se u zahtjevima.

(AA/MiruhBosne)

Previous Na Fakultetu političkih nauka upriličena komemoracija profesoru Esadu Zgodiću
Next Mešalić: Dok se danas u Banja Luci direktno govori o otcjepljenju RS-a, predstavnici tkz. “Trojke”dolaze u centralu HDZ-a

You might also like

NAŠI DANI

Legendardni komandanti Dudaković i Halilović na tribini u Tuzli: Našu lijepu Bosnu i Hercegovinu ima ko da brani!

  Tematski osvrt na 9. januar 1992. godine na kojem su govorili general Atif Dudaković i Nezim ef. Halilović Muderis, okupio je večeras nekoliko stotina građana u Bosanskom kulturnom centru

NAŠI DANI

Kur’an iz srušene Aladže vraćen fočanskoj ljepotici

Primjerak časnog Kur’ana danas je vraćen fočanskom džematu i Aladža džamiji, pored koje je nakon njenog rušenja Božiju knjigu pronašla Fočanka koja ju je čuvala punih 27 godina. Dan nakon

NAŠI DANI

Proces koji traje deset godina: Osnovni sud u Srebrenici utvrdio diskriminaciju bošnjačkih đaka iz Konjević Polja

 Osnovni sud u Srebrenici donio je presudu kojom je u cjelosti usvojen tužbeni zahtjev po tužbi djece i roditelja iz Konjević Polja zbog diskriminacije u obrazovanom procesu. Sud je utvrdio