Bosna je nagradila svog šampiona: Veliki dočeci i novčane nagrade za Amela Tuku

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka obrodovao je ovih dana naciju osvajanjem srebra na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi kada je utrku na 800m završio kao drugi.

Veliki je to uspjeh momka iz Kaknja, inače diplomanta Mašinskog fakulteta u Zenici, kojim je promovisao i Bosnu i Hercegovinu na velikoj pozornici, a isti je i nagrađen – s više strana.

Tako je Olimpijski komitet naše države prvi reagovao i čestitke popratio nagradom, rekli su da će počatiti našeg najboljeg sportistu s 15.000 maraka.

Nagradu u istom iznosu izdvojila je i Vlada FBiH, dok je Kanton Sarajevo bio izdašniji s 20.000. Iznosom od 20.000 maraka Amel će biti nagrađen i s državnog nivoa, odnosno od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tuku su nagradili i u rodnom Kaknju s 10.000, u Zenici s 5.000, a pet hiljada će dobiti i s kantonalnog nivoa (Zeničko-dobojski kanton).

Tako dolazimo do cifre od 90.000 BAM koje će ovaj uspješni sportista dobiti od svoje države. Svjetskog vicešampiona će nagraditi i Međunarodni atletski savez (IAAF) iznosom od 30.000 dolara.

Fotografija korisnika/ce Opcina Kakanj.
Sarajevo: Doček na Aerodromu

Formirati fond za finansiranje rada vrhunskih sportista

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je skrenula pažnju na neke bitne stvari vezane za finansiranje vrhunskih sportista u našoj zemlji i nagrađivanje najuspješnijih.

-Uspjeh Amela Tuke ukazuje na potrebu sistemskog rješavanja pitanja finansiranja vrhunskih sportista, kako bi se stvorile pretpostavke za rad Amela Tuke na pripremama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, ali i drugih vrhunskih sportista koji će pronositi slavu Bosne i Hercegovine na način kako to, s ogromnom ljubavlju prema ovoj zemlji čini naš Amel.

Zbog toga ću se kao potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine zalagati za formiranje Fonda ili iznalaženje drugog, adekvatnog zakonskog rješenja za finansiranje rada vrhunskih sportista, sa jasnim kriterijima i namjenama. Također, ovo je prilika da se snažnije naglasi potreba usvajanja zakonskih pretpostavki za nagrađivanje najuspješnijih bosanskohercegovačkih sportista, te kako bi ono bilo vršeno sistemski, a ne stihijski i u zavisnosti od situacije – istakla je.

Doček u Kaknju

Amelu su danas priređeni dočeci na Sarajevskom aerodromu, potom i veliki doček u Kaknju.

A ovako je šampion večeras dočekan u Zenici, gradu u kojem je stasao u vrhunskog sportistu.

Gepostet von Amel Tuka am Freitag, 4. Oktober 2019
Previous Bosanski pasoš napredovao za 23 pozicije
Next Općina Trnovo podržala kandidaturu Ski saveza BiH za organizaciju Evropa kupa

You might also like

SPORT

Kvalifikacije za EP: Odbojkašice Bosne i Hercegovine nakon preokreta savladale Rumuniju

  U prvoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo ženska seniorska reprezetnacija Bosne i Hercegovine savladala je reprezentaciju Rumunije. Naše odbojkašice nakon velike borbe i više od dva sata

NAŠI DANI

Der Standard o Kolindi: Ne govori o vlastitoj zemlji, već o susjedima – svoju kampanju zasniva na islamofobiji

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja želi reizbor, polaže nade na islamofobnu kampanju, ocjenjuje bečki dnevnik Der Standard – prenose domaći mediji. – Gdje god može, ne govori o vlastitoj zemlji,

NAŠI DANI

Otkriveno spomen-obilježje sa imenima 238 ubijenih Bošnjaka Čajniča

U mjestu Kapov Han kod Čajniča otkriveno je spomen obilježje za civile i pripadnike Armije RBiH s prostora ove opštine, koji su poginuli tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata. Obilježje na