Bosna je nagradila svog šampiona: Veliki dočeci i novčane nagrade za Amela Tuku

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka obrodovao je ovih dana naciju osvajanjem srebra na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi kada je utrku na 800m završio kao drugi.

Veliki je to uspjeh momka iz Kaknja, inače diplomanta Mašinskog fakulteta u Zenici, kojim je promovisao i Bosnu i Hercegovinu na velikoj pozornici, a isti je i nagrađen – s više strana.

Tako je Olimpijski komitet naše države prvi reagovao i čestitke popratio nagradom, rekli su da će počatiti našeg najboljeg sportistu s 15.000 maraka.

Nagradu u istom iznosu izdvojila je i Vlada FBiH, dok je Kanton Sarajevo bio izdašniji s 20.000. Iznosom od 20.000 maraka Amel će biti nagrađen i s državnog nivoa, odnosno od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tuku su nagradili i u rodnom Kaknju s 10.000, u Zenici s 5.000, a pet hiljada će dobiti i s kantonalnog nivoa (Zeničko-dobojski kanton).

Tako dolazimo do cifre od 90.000 BAM koje će ovaj uspješni sportista dobiti od svoje države. Svjetskog vicešampiona će nagraditi i Međunarodni atletski savez (IAAF) iznosom od 30.000 dolara.

Fotografija korisnika/ce Opcina Kakanj.
Sarajevo: Doček na Aerodromu

Formirati fond za finansiranje rada vrhunskih sportista

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je skrenula pažnju na neke bitne stvari vezane za finansiranje vrhunskih sportista u našoj zemlji i nagrađivanje najuspješnijih.

-Uspjeh Amela Tuke ukazuje na potrebu sistemskog rješavanja pitanja finansiranja vrhunskih sportista, kako bi se stvorile pretpostavke za rad Amela Tuke na pripremama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, ali i drugih vrhunskih sportista koji će pronositi slavu Bosne i Hercegovine na način kako to, s ogromnom ljubavlju prema ovoj zemlji čini naš Amel.

Zbog toga ću se kao potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine zalagati za formiranje Fonda ili iznalaženje drugog, adekvatnog zakonskog rješenja za finansiranje rada vrhunskih sportista, sa jasnim kriterijima i namjenama. Također, ovo je prilika da se snažnije naglasi potreba usvajanja zakonskih pretpostavki za nagrađivanje najuspješnijih bosanskohercegovačkih sportista, te kako bi ono bilo vršeno sistemski, a ne stihijski i u zavisnosti od situacije – istakla je.

Doček u Kaknju

Amelu su danas priređeni dočeci na Sarajevskom aerodromu, potom i veliki doček u Kaknju.

A ovako je šampion večeras dočekan u Zenici, gradu u kojem je stasao u vrhunskog sportistu.

Gepostet von Amel Tuka am Freitag, 4. Oktober 2019
Previous Bosanski pasoš napredovao za 23 pozicije
Next Općina Trnovo podržala kandidaturu Ski saveza BiH za organizaciju Evropa kupa

You might also like

NAŠI DANI

Svečanom sjednicom GV Tuzla obilježen 4. april 1992., datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Tuzla obilježen je 4. april 1992. godine, datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle, kada je tadašnja Skupština opštine Tuzla, donijela Odluku o organizaciji i

NAŠI DANI

KS – Odobreno zapošljavanje 528 osoba s biroa

Odobreno je zapošljavanje 528 osoba sa evidencije nezaposlenih Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz te službe. Prema navodima u saopćenju, Upravni odbor Službe je 5. novembra usvojio

NAŠI DANI

Ministrica vanjskih poslova u Ženevi: Danas je 30 godina od obnove nezavisnosti moje zemlje u njenoj hiljadugodišnjoj historiji

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turkovic obratila se danas u okviru 49. sesije Vijeća za ljudska prava UN koja se održava u Ženevi.