Bosna očekuje povećan priliv turista iz zemalja Arapskog poluotoka

Bosna očekuje povećan priliv turista iz zemalja Arapskog poluotoka

USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji s Flydubaijem i Flynasom te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo (Visit Sarajevo) organizirali su roadshow u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

U pitanju je prvi B2B roadshow u dvije zemlje na tržištu Zaljeva, odnosno Arapskog poluotoka koji ima za cilj razvoj i rast prodajne mreže Bosne i Hercegovine na tim tržištima putem direktnog poslovanja (B2B) s turističkim operatorima i putničkim agencijama sa sjedištem u UAE i Saudijskoj Arabiji.

Roadshow je obuhvatio prezentacije Bosne i Hercegovine kao atraktivne i privlačne destinacije za turiste iz ovih zemalja koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu i koji se smatraju najvećim potrošačima s produženim boravkom i visokim procentom ponovnog posjeta turističkim odredištima.

Deset turističkih operatera koji su bili dio ovog projekta predstavili su sve ljepote i znamenitosti iz cijele države i ponudili potencijalnim turistima mogućnosti da upoznaju Bosnu i Hercegovinu u svim sezonama.

Jedna od agencija koja je bila dio tog roadshowa je i 2M Travel, a njen osnivač Ajdin Kršić kazao je Feni da tour operateri od početka pandemije koronavirusa intenzivno sarađuju s USAID-om kako bi što uspješnije napravili promociju Bosne i Hercegovine.

Kršić ocjenjuje da je iako su i ranije posjećivali sajmove na kojima su predstavljali ponudu Bosne i Hercegovine, ova promocija bila ponajbolja jer su svi udruženo radili s jednim ciljem, a to je da se poveća broj dolazaka u Bosnu i Hercegovinu.

On naglašava da turisti iz zemalja Zaljeva imaju veliku platežnu moć. Oni će, napominje Kršić, kupiti deset tegli meda, jesti u najboljim restoranima, iskoristit će sve vrste turističkih usluga poput brodica i raftinga i iznajmiti najskuplje vile, a ono što je za Bosnu i Hercegovinu najvažnije takvi turisti ostaju prilično dugo – sedam do 10 dana.

– Oni tradicionalno u Bosnu i Hercegovinu dolaze u ljetnoj sezoni jer su kod njih tada visoke temperature, ali posljednjih godina bilježi se trend razvoja zimskog turizma, tako da smo imali grupe u decembru, januaru i februaru iz Omana i Dubaija, a posljednjih godina primjetan je rast broja turista iz Saudijske Arabije – kaže Kršić.

Napominje da su tour operateri važni svima na destinaciji jer ukoliko oni uspiju pridobiti turiste promocijom, znanjem i pruženom uslugom, sa ostalim akterima na destinaciji onda će svi biti na dobitku uključujući državni budžet i privatni sektor (hotelijeri, prijevoznici, iznajmljivači i ugostitelji).

– Zato je važno da je USAID odabrao i prepoznao važne tour operatere i hotelijere koji zaista mogu doprinijeti afirmaciji i razvoju bh. turizma nakon čega ćemo svi imati koristi – zaključio je Kršić.

Turistička agencija Bosnian Tour Operator jedna je od 10 koje su bile dio ovog roadshow programa, a menadžerica agencije Adisa Zornić Ameti za Fenu je kazala da je prvi put na ovakav način organizirano predstavljanje Bosne i Hercegovine zasnovano na sastancima s predstavnicima turističkih organizacija iz regiona Zaljeva.

Kaže da su turističke agencije i druge institucije koje se bave turizmom pokušali pod okriljem USAID-a privući klijente iz tih zemalja, jer je i statistika pokazala da je prethodna godina obilježena dolascima turista iz arapskih zemalja i Turske.

– Bosna i Hercegovina je prošle godine iskoristila situaciju blažih epidemioloških mjera gdje je turistima trebala samo potvrda o vakcinaciji protiv Covida-19 ili negativan PCR test za ulazak u zemlju, što je bilo povoljno za turizam u Bosni i Hercegovini i što nam je spasilo sezonu – pojasnila je Zornić Ameti.

I ona je istaknula činjenicu da su turisti iz zemalja Zaljeva veoma dobri potrošači. To su gosti koji mnogo troše, imaju mogućnost konzumiranja halal ishrane, što im je veoma važno, a Bosna i Hercegovina je zemlja puna prirodnih ljepota, rijeka i jezera, što njih dodatno privlači.

– To su sve prednosti koje mi njima pružamo kao idealna destinacija za odmor. Predstavili smo im i potencijale zimske sezone, posebno imajući u vidu da su to zemlje koje nemaju četiri godišnja doba i koje na ovaj način mogu vidjeti kako zima izgleda u Evropi – kaže Zornić Ameti.

Kako je kazala, tour operateri individualno i zajednički trude se da unaprijede turizam u Bosni i Hercegovini, dodajući da je velika čast i zadovoljstvo predstavljati svoju zemlju u svijetu, zbog čega i imaju velika očekivanja od ove sezone.

– Vrijeme će pokazati da li je postignut cilj koji je podrazumijevao predstavljanje Bosne i Hercegovine kao jedne od najatraktivnijih destinacija u Evropi – zaključila je Zornić Ameti.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija bili su među deset glavnih tržišta za bh. turizam. U 2019. godini u BiH je došlo ukupno 98.000 posjetitelja iz ove dvije zemlje, s prosječnim trajanjem boravka od tri noći.

U 2021. dolasci iz UAE i Saudijske Arabije činili su 8,5 posto ukupnih dolazaka turista u Bosnu i Hercegovinu, a državljani UAE su drugi najbrojniji posjetitelji s 49.000 dolazaka, što je povećanje od 53 posto u odnosu na 2019. godinu.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Ulaganje u mlade ljude ulaganje je u budućnost: Braća Milaimi bili stipendisti Općine Stari Grad, danas uspješni doktori
Next Silajdžić: Od državne imovine zavisi da li ćemo imati državu. Mi imamo embargo na postojanje!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bebravska pećina u Kladnju zvanično otvorena za posjetioce

Na području općine Kladanj, na lokalitetu Bebrava, prostire se i Bebravska pećina. Pristup u pećinu i oko pećine je nedavno uređen u što je utrošeno više od pedeset hiljada maraka,

BH RAZGLEDNICA

National Geographic preporučuje Mostar za 2020

Poznati turistički magazin National Geographic za 2020 preporučuje potuvanje na više lokaija širom planete, njih 25. Na prvom mjestu preporučenih je naš Mostar. -Djelomično uništen tokom rata u Bosni (1992–1995.),

BH RAZGLEDNICA

Idealni uslovi za skijanje na Rostovu

  Otvorena je zimska sezona na skijalištu Rostovo, koje je od Bugojna udaljeno oko dvanaest kilometara. ”Uložili smo maksimalne napore i obradovali ljubitelje skijanja, koji su s nestrpljenjem čekali da