Bosna očekuje povećan priliv turista iz zemalja Arapskog poluotoka

Bosna očekuje povećan priliv turista iz zemalja Arapskog poluotoka

USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji s Flydubaijem i Flynasom te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo (Visit Sarajevo) organizirali su roadshow u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

U pitanju je prvi B2B roadshow u dvije zemlje na tržištu Zaljeva, odnosno Arapskog poluotoka koji ima za cilj razvoj i rast prodajne mreže Bosne i Hercegovine na tim tržištima putem direktnog poslovanja (B2B) s turističkim operatorima i putničkim agencijama sa sjedištem u UAE i Saudijskoj Arabiji.

Roadshow je obuhvatio prezentacije Bosne i Hercegovine kao atraktivne i privlačne destinacije za turiste iz ovih zemalja koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu i koji se smatraju najvećim potrošačima s produženim boravkom i visokim procentom ponovnog posjeta turističkim odredištima.

Deset turističkih operatera koji su bili dio ovog projekta predstavili su sve ljepote i znamenitosti iz cijele države i ponudili potencijalnim turistima mogućnosti da upoznaju Bosnu i Hercegovinu u svim sezonama.

Jedna od agencija koja je bila dio tog roadshowa je i 2M Travel, a njen osnivač Ajdin Kršić kazao je Feni da tour operateri od početka pandemije koronavirusa intenzivno sarađuju s USAID-om kako bi što uspješnije napravili promociju Bosne i Hercegovine.

Kršić ocjenjuje da je iako su i ranije posjećivali sajmove na kojima su predstavljali ponudu Bosne i Hercegovine, ova promocija bila ponajbolja jer su svi udruženo radili s jednim ciljem, a to je da se poveća broj dolazaka u Bosnu i Hercegovinu.

On naglašava da turisti iz zemalja Zaljeva imaju veliku platežnu moć. Oni će, napominje Kršić, kupiti deset tegli meda, jesti u najboljim restoranima, iskoristit će sve vrste turističkih usluga poput brodica i raftinga i iznajmiti najskuplje vile, a ono što je za Bosnu i Hercegovinu najvažnije takvi turisti ostaju prilično dugo – sedam do 10 dana.

– Oni tradicionalno u Bosnu i Hercegovinu dolaze u ljetnoj sezoni jer su kod njih tada visoke temperature, ali posljednjih godina bilježi se trend razvoja zimskog turizma, tako da smo imali grupe u decembru, januaru i februaru iz Omana i Dubaija, a posljednjih godina primjetan je rast broja turista iz Saudijske Arabije – kaže Kršić.

Napominje da su tour operateri važni svima na destinaciji jer ukoliko oni uspiju pridobiti turiste promocijom, znanjem i pruženom uslugom, sa ostalim akterima na destinaciji onda će svi biti na dobitku uključujući državni budžet i privatni sektor (hotelijeri, prijevoznici, iznajmljivači i ugostitelji).

– Zato je važno da je USAID odabrao i prepoznao važne tour operatere i hotelijere koji zaista mogu doprinijeti afirmaciji i razvoju bh. turizma nakon čega ćemo svi imati koristi – zaključio je Kršić.

Turistička agencija Bosnian Tour Operator jedna je od 10 koje su bile dio ovog roadshow programa, a menadžerica agencije Adisa Zornić Ameti za Fenu je kazala da je prvi put na ovakav način organizirano predstavljanje Bosne i Hercegovine zasnovano na sastancima s predstavnicima turističkih organizacija iz regiona Zaljeva.

Kaže da su turističke agencije i druge institucije koje se bave turizmom pokušali pod okriljem USAID-a privući klijente iz tih zemalja, jer je i statistika pokazala da je prethodna godina obilježena dolascima turista iz arapskih zemalja i Turske.

– Bosna i Hercegovina je prošle godine iskoristila situaciju blažih epidemioloških mjera gdje je turistima trebala samo potvrda o vakcinaciji protiv Covida-19 ili negativan PCR test za ulazak u zemlju, što je bilo povoljno za turizam u Bosni i Hercegovini i što nam je spasilo sezonu – pojasnila je Zornić Ameti.

I ona je istaknula činjenicu da su turisti iz zemalja Zaljeva veoma dobri potrošači. To su gosti koji mnogo troše, imaju mogućnost konzumiranja halal ishrane, što im je veoma važno, a Bosna i Hercegovina je zemlja puna prirodnih ljepota, rijeka i jezera, što njih dodatno privlači.

– To su sve prednosti koje mi njima pružamo kao idealna destinacija za odmor. Predstavili smo im i potencijale zimske sezone, posebno imajući u vidu da su to zemlje koje nemaju četiri godišnja doba i koje na ovaj način mogu vidjeti kako zima izgleda u Evropi – kaže Zornić Ameti.

Kako je kazala, tour operateri individualno i zajednički trude se da unaprijede turizam u Bosni i Hercegovini, dodajući da je velika čast i zadovoljstvo predstavljati svoju zemlju u svijetu, zbog čega i imaju velika očekivanja od ove sezone.

– Vrijeme će pokazati da li je postignut cilj koji je podrazumijevao predstavljanje Bosne i Hercegovine kao jedne od najatraktivnijih destinacija u Evropi – zaključila je Zornić Ameti.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija bili su među deset glavnih tržišta za bh. turizam. U 2019. godini u BiH je došlo ukupno 98.000 posjetitelja iz ove dvije zemlje, s prosječnim trajanjem boravka od tri noći.

U 2021. dolasci iz UAE i Saudijske Arabije činili su 8,5 posto ukupnih dolazaka turista u Bosnu i Hercegovinu, a državljani UAE su drugi najbrojniji posjetitelji s 49.000 dolazaka, što je povećanje od 53 posto u odnosu na 2019. godinu.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Ulaganje u mlade ljude ulaganje je u budućnost: Braća Milaimi bili stipendisti Općine Stari Grad, danas uspješni doktori
Next Silajdžić: Od državne imovine zavisi da li ćemo imati državu. Mi imamo embargo na postojanje!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Čamdžića kuća u Puračiću – jedna od rijetkih sačuvanih brvnara sa čardakom

  Čamdžića kuća u Puračiću predstavlja jednu od rijetkih sačuvanih brvnara sa čardakom u Bosni i Hercegovini. Objekat ima veliku historijsku, ali i ambijentalnu vrijednost u okviru Čamdžića mahale u Puračiću

MADE IN BOSNIA-387

Pozitivna povratnička priča: U mjestu Koraj uspješno se bave proizvodnjom voća

Iako nisu predmet interesovanja javnosti, te se o njima vrlo malo zna, neka naselja u Bosni i Hercegovini, jednostavno, oduševljavaju. Neka naselja će vas oduševiti pričama koja se vežu za

BH RAZGLEDNICA

Tako se čuva priroda: Očišćen lokalitet vodopada Blihe

Klub esktremnih sportova „Condor“ proteklog vikenda oraganizovao je akciju uređenja i čišćenja Vodopada Blihe u Sanskom Mostu. Jedno od popularnih odmorišta u gradu na devet rijeka bilo je zatrpano raznim